ЕС се „опакова“ срещу птичия грип

Страните в евроблока бяха призовани да се запасят с антивирусни медикаменти, а Roche обяви, че удвоява производството на основното лекарство против вируса
15 окт 2005 12:38,
ЕС се „опакова“ срещу птичия грип
Много аптеки в Румъния и Турция изчерпаха запасите си от противогрипни лекарства. Снимка: Corbis
Ветеринарните шефове в Европейския съюз /ЕС/ одобриха пакет от мерки, които целят да предотвратят навлизането на смъртоносния вирус на птичия грип в евроблока, съобщи ВВС.

Мерките ще бъдат „фокусирани върху затягането на контрола за биологична сигурност върху фермите и стопанствата, като се въведат системи за ранно диагностициране на опасността от птичи грип във високорискови райони“.

Експертите проведоха двудневни спешни разговори, след като смъртоносният щам на птичия грип - H5N1, бе открит в Турция. Те заявиха, че вирусът все още не представлява опасност за общественото здраве.

Освен в Турция, вирусът на птичия грип бе открит и в Румъния, но засега не е ясно дали става въпрос за същия щам. Резултатите от пробите там ще бъдат готови в следващите дни.

Специалистите добавиха, че трябва да бъдат предприети „мерки и за предотвратяване на контактите между дивите и домашните птици“. Освен това фермерите трябва да информират властите при наличие на симптоми за птичи грип, като спад в продукцията на яйца и увеличаване на смъртността сред птиците.

Европейските страни бяха призовани да се запасят с антивирусни медикаменти, а някои аптеки в Румъния и Турция изчерпаха запасите си от противогрипни лекарства заради увеличеното търсене.

Производството на медикамента Tamiflu, който се смята за основно оръжие срещу птичия грип, ще бъде удвоено до края на годината, обяви фармацевтичният гигант Roche.

Щамът H5N1 причини смъртта на повече от 60 души в Югоизточна Азия от 2003 година насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание