Почина писателят Станислав Лем

Книгите на фантаста са преведени на повече от 40 езика и са издадени в целия свят с общ тираж повече от 27 милиона екземпляра
28 мар 2006 10:20,
Почина писателят Станислав Лем
Първият научно-фантастичен роман на Станислав Лем "Астронавти" е издадеи през 1951 г. Снимка: BBC
В понеделник на 84-годишна възраст почина полският писател – фантаст Станислав Лем. Той почина в Краков след продължително сърдечно боледуване.

Романите, повестите и разказите на Станислав Лем, в частност „Соларис“ и „Кибериада“, са преведени на повече от 40 езика и са издадени в целия свят с общ тираж повече от 27 милиона екземпляра.

Станислав Лем е роден на 12 септември 1921 година в Лвов в семейство на лекари. От 1940 до 1941 г. е учил в Лвовския медицински институт.

По време не немската окупация Лем работи като помощник – механик и заварчик в немска фирма.

След като през 1944 г. Лвов е освободен от съветските войски, Лем продължава обучението си в медицинския институт. През 1946 г. се мести в Краков, където продължил да учи медицина.

Първият научно – фантастичен роман на Станислав Лем - „Астронавти“ излиза 1951 година. „Соларис“ е публикуван във Варшава след десет години.

По „Соларис“ впоследствие са заснети два филма: през 1972 година от Андрей Тарковски и през 2002 година от Стивън Содерберг. 

От 1989 година Лем престава да пише научна фантастика. Пише есета за технологичните и етични проблеми, предизвикани от развитието на интернета.




Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание