Започва голямото умуване за свалянето на Станишев

Дебатите по вота на недоверие към кабинета стартират днес; очаква се гласуването да бъде в сряда следобед или четвъртък сутринта
18 апр 2006 09:13,
Започва голямото умуване за свалянето на Станишев
Очаква се гласуването на вота да стане в сряда следобед или четвъртък сутринта. Снимка: Булфото
Днес започват дебатите по първия вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев.

Проектът за решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет, беше внесен в 40-то Народно събрание на 11 април от 50 народни представители от десницата.

Според правилника за дейността на парламента гласуването на вота е не по-рано от 24 часа след приключването на дебатите по искането. Очаква се гласуването да бъде в сряда следобед или в четвъртък сутринта.

Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. Ако вотът бъде отхвърлен, ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Според мотивите на вота правителството на БСП, НДСВ и ДПС явно толерира "обръчи от фирми и корупционни практики", като не назовава конкретен виновник за злоупотребите с отпуснатите 250 милиона лева за наводненията.

Кабинетът демонстрира липса на управленска стратегия и възможности по отношение на превенцията и своевременното ликвидиране на последиците от природните бедствия, както и възмутителна толерантност към корупционните схеми, в тази най-чувствителна за българското общество тема - защитата на населението от бедствия и аварии, обявиха народните представители от ОДС, ДСБ, БНС и Демократическата партия.

В мотивите пише още, че правителството застрашава националната сигурност чрез неспособността си да опази инфраструктурата на държавата. Според депутатите кабинетът проявява престъпно бездействие по преодоляване на последствията от наводненията, застрашава живота, здравето и имуществото на българите и е неспособно да организира ресурсите на държавата при бедствени ситуации.

Въпреки специалното министерство на държавната политика при бедствия и аварии и постоянната комисия, оглавявани от заместник-председателя на ДПС Емел Етем, не са били използвани всички механизми за финансиране по линия на ЕС, пише в мотивите.

Според депутатите резултатите от работата на министерството водят и до извода на медиите, че то е създадено за усвояване на средства от тройната коалиция и за трайно насаждане на корупционни практики при управление на държавата.

Депутатите допълват, че правителството с мандата на ДПС е източник и закрилник на корупцията. Тройната коалиция и основно министрите на ДПС злоупотребиха с помощите, които държавата отдели за пострадалите при наводненията, парите получиха не пострадалите граждани и общини, а "обръчът от фирми" на Ахмед Доган, се заявява в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание