Десните изтупаха от прахта стария президент и го предложиха за нов

Лидерът на СДС Петър Стоянов е една от двете нови номинации за кандидат-президент на десните сили; по неофициална информация другият кандидат е проф. Чирков
9 юни 2006 17:37,
Десните изтупаха от прахта стария президент и го предложиха за нов
Лидерът на СДС Петър Стоянов е новата номинация на десните. Снимка: Булфото

Лидерът на СДС Петър Стоянов е една от двете нови номинации за кандидат-президент на десните сили.

Новината дойде лично от Стоянов след днешната среща на представители на десните парламентарни сили

Той е бил номиниран от лидера на БЗНС Георги Пинчев.

По неофициална информация втората нова номинация за кандидат-президент е на проф. Александър Чирков.

На разговора, който беше по покана на Стоянов към лидерите на десните партии, не присъстваха лидерите на ДСБ, Демократическата партия, БЗНС-НС и ВМРО.

Засега нямам основания да променям първоначалната си позиция, мога да кажа обаче, че съм длъжен да предложа и своята номинация на вниманието на ръководството на СДС, защото се отнасям сериозно не просто към своето номиниране, а към президентските избори, заяви Петър Стоянов.

Схващам добре, че една такава номинация трябва да се радва на много стабилна подкрепа най-напред от страна на осемстранния формат и от страна на други партии, граждански организации и обществено одобрение, така че не гледам на нея като нещо лековато, допълни той.

Заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова каза, че тъй като публично са се появили две имена от името на партията, които са били обсъждани във формата на партиите-членки на Европейска народна партия /ЕНП/, на срещата днес тя е уведомила участниците в разговора, че действително двама души са били обект на разговорите - Димитър Абаджиев и Иван Груйкин.

Обърнах се официално към колегите да имат предвид и тези двама души, каза тя и допълни, че е призовала, ако има още номинации, те да се направят днес, за да се върви към приключване на решаването на този въпрос.

Ако не може със съгласие, то има и механизъм на предварителните избори, поясни тя.

Днес не сме обсъждали нито едно от имената поотделно, днес просто констатирахме още веднъж кои са тези имена, дадохме техните плюсове и минуси и си дадохме възможност да включим новите две имена в обсъжданията, заяви и Петър Стоянов.

По думите му е нормално партийните ръководства да преценят още веднъж тези имена, за да може на следващата среща да се обсъди този въпрос.

В отговор на въпрос дали сдружение ГЕРБ ще бъде включено в преговорите, каквото желание е изразил днес столичният кмет Бойко Борисов, Петър Стоянов каза, че няма промяна във вчерашната позиция.

Осемстранният формат продължава да съществува така, както е създаден, защото той е институционалният формат, каза Стоянов.

Той определи днешната среща като навременна и полезна. И сроковете, и името на кандидата са много важни, но по-важното е да излъчим кандидат, който ще спечели президентските избори, заяви лидерът на СДС.

В България политическите процеси текат изключително динамично, другият основен играч в ляво - БСП е поставена също пред сериозно изпитание, не е сигурно дори дали президентът Първанов ще е нейният кандидат, каза Стоянов.

Той подчерта, че всички присъствали на срещата партии са единодушни, че през победата на президентските избори минава и победата на следващи много вероятно предсрочни парламентарни избори срещу днешната тройна коалиция.

Ние осемте сме се събрали точно за това, не просто да се явим заедно за президентските избори, а в контекста на едно ново управление на България, в което тройната коалиция не присъства, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание