Оригинал на да Винчи в София със зверска охрана

Оригиналният ръкопис "Трактат за живописта"на Леонардо да Винчи ще бъде изложен в Народната библиотека
15 сеп 2006 14:05,
Оригинал на да Винчи в София със зверска охрана
Оригиналът на "Трактат за живописта"на Леонардо да Винчи ще бъде изложен в София. Снимка: Корбис

Оригиналният ръкопис на прочутия "Трактат за живописта" на Леонардо да Винчи ще бъде изложен в София. Ръкописът, собственост на Ватикана, за първи път напуска пределите на Италия.

Той ще бъде един от 17-те оригинала от експозицията "Леонардо да Винчи, художествената и техническата рисунка от времето на италианския Ренесанс" от 18 септември до 10 октомври в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий " .

Изложбата беше представена днес от директора на Италианския културен институт в София Умберто Риналди и от заместник-директора на Народната библиотека Анета Дончева, която определи експозицията като едно от най-големите културни събития у нас през годината.

Сред ръкописите е пергамент от Флоренция от 1481 г. с 47 миниатюри, разказващ историята на коприната. Има ръкописи, посветени на военните машини и старопечатна книга "За пиротехниката", която разглежда всичко, свързано с огъня и представя алхимични лаборатории. Ще бъдат представени първото френско и първото италианско издание на Трактата за живописта, в които, според анализатори, е първообразът на Мона Лиза, отпечатан и на плаката на изложбата.

Експонатите ще бъдат пренесени със засилена охрана и бронираните коли на МВР от самолета до библиотеката, след това витрините ще бъдат охранявани, има камери, които наблюдават изложбеното помещение, инфрачервени лъчи, паник-бутони, денонощна въоръжена охрана.

Експозицията ще е открита всеки ден за посетители, които ще бъдат пускани на групи от по 20 души. Няма да се продават билети. Посетителите обаче ще могат да видят само по 2 страници от книга, според начина, по който са решили да я отворят организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание