Студентски град кървавочервен, Първанов лети от щастие

За десните лидери днес е техният 4 февруари, обяви президентът; той е сигурен в победата след седмица
22 окт 2006 22:26,
Студентски град кървавочервен, Първанов лети от щастие
Първанов не скри радостта си от факта, че младите масово са гласували за него. Снимка: Булфото

Уважаеми сънародници,

госпожи и господа, за тези 15 години откакто съм в политиката, съм осъзнал добре, че подобен род пресконференции след обявяването на резултата са едно от най-трудните изпитания за всеки политик.

Така започна пресконференцията си президентът Георги Първанов след обявяването на резултатите от днешните избори.

Както добре съм казвал, аз помня добре и победите и пораженията. И винаги съм подчертавал, че приемам резултатите такива, каквито са и оценявам без никакъв фалш, че няма по-справедлива оценка от тази на избирателите, продължи той.

От информацията, която имаме досега, знаем, че изборният ден е протекъл нормално, с няколко незначителни нарушения. Няма факти, които да поставят под съмнение 1 тур на изборите.

Естествено е в такива случаи да благодаря на всички онези български избиратели, които ни подкрепиха и ни се довериха след 5-годишния мандат.

Не знам дали съм прав, дали някой няма да ме опровергае, но не се досещам за друг резултат в годините на прехода, в който победителят да има над 60%, какъвто се очертава на този първи тур.

Успехът стана още по-ценен заради това, че е постигнат в кампания и вот „за“, каза Първанов.

Много по-трудно е да защитиш авторитета си след 5 години присъствие в една институция. Времето бе достатъчно сложно и ни изхаби всички в немалка степен.

Благодаря на всички, упражнили своя вот, макар и да са предпочели други кандидати. И по време на кампания съм го казвал, и сега го казвам: отнасям се уважително къч волята на всеки български гражданин, допълни той.

В полемиката с конкурентите съм се придържал към принципни аргументи и да не засягам избирателите зад тя. Благодаря на всички, които направиха тази безпрецедентна гражданска инициатива. Благодаря за мощната политическа подкрепа – 17-18 авторитетни български партии от целия политически спектър застанаха зад мен, заяви президентът.

Благодаря и на всички неправителствени организации, които застанаха зад мен.  
Специални благодарности и  на щабовете – на Централния и на щаба на всяка една от подкрепящите формации.
При наличието на такова предимство, разбираемо е да оценим представянето си като успешно. Това е добра основа за постигането на окончателна победа след седмица, допълни уверено той.

Искам да направя уточнения, да напомня, че става дума за ниска, но не драматично ниска избирателна активност. Не е по-ниска от първия тур на предните президентски избори, на първия тур, допълни Първанов.

Тепърва анализаторите ще се опитат да обяснят структурата на вота. По-скоро емоционално ще споделя първите си впечатления от данните.

Първо, подкрепата от избиратели на всички политически партии – от крайно ляво до крайно дясно.

Позволявам си нескромност, но твърдя, че идеята, като основно послание в нашия плакат - за президента на всички български граждани, надпартиен и отворен към представители на всички политически формации, е била разбрана от избирателите, каза президентът.

Има десни партии, в които подкрепата за нашата двойка е над 40% от избирателите им. Както се казва - без коментар.

Относно социалния и възрастов състав на електората – това, което ме радва, е 65% подкрепа от младите хора в България, каза още той.

Без да го обявяваме, работихме и се надявахме, че ще бъдем изборът на новото поколение и се радвам, че това е факт.

Подкрепата в Студентски град в София е 65%, обяви Първанов.

Той изрази задоволство, че е получил подкрепа и от работещите българи на възраст между 25-40 години, на пенсионерите и дори на живеещите в крайно тежки условия, които все пак са запазили своята „ценностна привързаност, зрялост и мъдрост“.

Той подчерта, че в щаба му нямат информация за инкасирана загуба в нито една от общините. В София също е постигнат доста добър резултат за кандидат-президентската двойка - над 50%, което Първанов определи като безпрецедентно висок резултат.

Подкрепата за нас тълкувам като подкрепа за единност на българската нация, заяви Георги Първанов. По думите му хората оценяват това, че през последните пет години е следвана заявената амбиция за политика на обединение на нацията и бъдеще без конфронтация.

Ние ще продължим да бъдем една отворена институция, каза той.

Според Първанов в тези избори партии и участници са преследвали паралелни на основните цели - лостове за промяна в други институции, поредния реванш за загуба от предишните години на прехода, катализатор на вътрешнопартийни процеси и др.

Настоящият президент все пак засегна и въпроса за ниската избирателна активност. За това според него има няколко причини.

Няма как да има по-висока изборна активност при тази 10-месечна крайно негативна кампания, която се водеше. Друга причина е и че част от номинациите на партиите не са мотивирали достатъчно избирателите. Освен това през цялата кампания е имало призиви за бойкот, коментира той.

Най-голямата причина за ниската активност обаче Първанов вижда в недоверието към партиите, институциите и политиката като цяло. Така ще бъде, докато политиците провеждат скандали и виждат в политиката средство за саморазправа, а не за решаване на проблемите на общините и отделните граждани, заяви той.  

Давам си сметка, че в тази кампания излязоха всички неплатени сметки на прехода, каза Първанов. Натрупан е много гняв, много отчаяние у хората, смята той. Някои дори имат самосъзнанието, че са загубили всичко в този преход, че им липсва перспектива, а това е повече от усещането, че липсва сигурност на деня. Тези хора искат справедливост, допълни той. 

В нашето общество има тежък дефицит на справедливост. Някои объркаха справедливостта с политическата мъст и реваншизма. Тук е голямата грешка на някои от моите опоненти - грешка, за която ще плащат всички български граждани, каза президентът.

Той добави, че с кандидата за вицепрезидент Ангел Марин са наясно, че занапред президентската институция ще е натоварена със свръхочаквания, като предстои много работа, но кандидат-президентската им двойка е разбрала добре този урок. Това пък щяло да им помогне да получат още по-голямо доверие след една седмица.  

На въпрос как ще мотивира десните избиратели да гласуват за него на втория тур, президентът отговори:

С риск да се повторя – никога не съм делил българските граждани по партийна принадлежност от момента, в който прекрачих прага на президентството. Бил съм президент на всички. Вратите на президентството са били отворени за лидера на всяка партия.

Когато десните избиратели правят своя избор след седмица, а това няма да е лек избор и аз напълно ги разбирам, нека да оценят поведението на президентската институция по всички стратегически външно и вътрешно политически въпроси. Няма да аргументирам своята политика. Тя е факт. Могат да се видят стотици доказателства в подкрепа на твърдата, последователна про-европейска линия на президентската институция.

Тъкмо заради това аз очаквам подкрепа за политиката, а не подкрепа в резултат на маневри, задкулисни разговори и нещо подобно. Такива разговори няма да водя, заяви категорично Първанов.

Убеден съм че избирателите ще гласуват, защото и този избор показа, че гражданите не гласуват по команда. Мажоритарния избор е силен с това, че хората оценяват качествата.

Що се отнася до десните лидери – ще ми позволите метафора. Без коментар. Днес е техният 4 февруари, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание