Черната равносметка: 18 трупа, 13 ранени

От ранените при зверската катастрофа по пътя Русе-Бяла 7 са в тежко състояние
8 дек 2006 08:18,
Черната равносметка: 18 трупа, 13 ранени
Ваденето на телата е продължило 5 часа. Снимка: Булфото

18 души загинаха и 13 са ранени при снощната зверска катастрофа на пътя Русе–Бяла на мост над река Янтра. Сред загиналите няма деца.

Ваденето на телата е продължило 5 часа. От ранените 7 са в особено тежко състояние и се намират в русенската МБАЛ.

Броят на загиналите от катастрофата при Бяла е 18, заяви и министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски след посещението си тази нощ в градската болница в Бяла.     

В това лечебно заведение са настанени трима пострадали с по-леки наранявания, уточни министърът. Една жена е със счупена ключица, а мъж и друга жена - с комоцио.     

Общо ранените са 13. В русенската многопрофилна болница са приети 7 пострадали, съобщиха дежурните лекари. Четирима са в интензивното отделение, за чието тежко състояние медиците се въздържат от прогнози.

За жената, чиито далак беше махнат в болницата в Бяла, днес се търси кръв от рядката група "А2Б положителна", за да се пристъпи незабавно към нова операция.

Тежко е състоянието на пострадалото дете, чиято челюстна фрактура беше ликвидирана, но е опасна за живота му черепно-мозъчната травма и фрактурата в основата на черепа, казаха лекари по телефона.      

В интензивното отделение е и шофьорът на автобуса. В болницата в Русе са три жени, чието здравно състояние е стабилно.

През нощта, от мястото на произшествието, вицепремиерът Емел Етем увери, че правителството ще вземе необходимите мерки, за да подпомогне пострадалите и техните близки.

По думите й в събота сутринта предстои извънредно заседание на Министерския съвет, на което вероятно ще бъде обявен национален траур.     

С настъпването на деня са продължили и оперативно-следствените дейности за изясняване на произшествието по смисъла на Наказателния кодекс, коментира окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев.

Там работят съвместно дознатели, следователи от Националната и Окръжната следствена служба и вещи лица.

На мястото на катастрофата са обърнатият върху моста тежък камион, разпиляното зърно и смачканият автобус – долу, на брега на реката.

По думите на министъра на вътрешните работи Румен Петков работата на следствените органи ще завърши около обяд, след което ще започне възстановяване на мантинелите на моста при Бяла и се очаква отклоненият международен трафик от Дунав мост да се пусне по прекия път около 15 часа.

Според работещите на място пътни полицаи автобусът с пътници е пътувал от централната зона на Бяла към гара Бяла. След като е направил правилен ляв завой и е навлязъл по моста, е бил застигнат от камиона, натоварен с около 20 - 30 тона зърно.

В отсрещното платно се е движел микробус. Поради техническа повреда на спирачките, загуба на управление, неправилно изпреварване или друга причина, тежко натовареният камион е изблъскал с дясната си страна автобуса, който е скъсал мантинелата и парапета на моста и е паднал върху покрива си до брега, близко до водата в река Янтра.

Всичко по автобуса е смазано. Свидетели твърдят, че в първия момент дори двигателят е пламнал. На повечето от ранените хора спомените за момента на катастрофата е изтрит от паметта. Спомнят си само пронизителния клаксон на камиона, който ги блъска, казаха те.     

По информация на Дарик радио камионът е с шуменска регистрация и е бил управляван от 24-годишния Синан Алиев Мурадов от село Лятно.

Превозното средство не е притежание на фирма, а е собственост на семейството на шофьора.  Тежкотоварният автомобил се води на името на бащата на задържания.

Днес в Бяла е обявен траур.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание