Няма връзка между делото "Локърби" и трагедията на медиците в Либия

Не виждаме никаква връзка между делото "Локърби" и трагедията на българските медицински сестри, каза американският посланик в София Джон Байърли
16 яну 2007 13:32,
Няма връзка между делото "Локърби" и трагедията на медиците в Либия
Посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, каза, че страната му ще направи всичко възможно сестрите да се приберат в България. Снимка: Булфото
Не виждаме никаква връзка между делото "Локърби" и трагедията на българските медицински сестри, каза американският посланик в София Джон Байърли след днешната си среща с министъра на външните работи Ивайло Калфин.

Съединените щати като добър съюзник и приятел на България ще направят всичко възможно тези сестри да се върнат у дома си, подчерта Байърли. Посланикът посочи, че не само с публични изказвания, но и в частни разговори с либийската страна, САЩ ще работят за по-скорошното завръщане на сестрите в България.

Министър Ивайло Калфин каза, че на този етап не е приемливо да се говори за размяна на медицинските ни сестри с осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи. В коментар на днешна публикация в изданието "Либия днес", че фондация "Кадафи" е готова да започне преговори за такава размяна, Калфин подчерта, че до момента от фондацията не са се обръщали "по никакъв начин и с никакво предложение" нито към България, нито към наши партньори.

За мен то е малко странно, доколкото либийската страна настоява за протичане и приключване на съдебната процедура, каза българският външен министър. Той подчерта, че обвързването на двата случая не може да бъде приемливо, тъй като страната ни очаква съдебната система в Либия да оцени доказателствата за невинност на сестрите.

Министърът на външните работи изрази съжаление, че вече шести ден заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев, който е в Либия, не получава разрешение за среща с медицинските сестри. По думите на Калфин това е изключително притеснително, защото мисията на Маргарит Ганев е да говори със сестрите, за да се организира адвокатската защита за обжалването на смъртните присъди пред Върховен съд. Ако няма сигнал, че може да се срещне със сестрите, ще се върне тук, но това ще бъде изключително жалко, добави той.

Ивайло Калфин и Джон Байърли отговориха на журналистически въпроси, след като размениха ратификационните документи за изменение на Договора за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между България и САЩ на церемония в Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание