Сестрите ни - пределно изтормозени, всяко отлагане е все по-опасно

Родителите на българките се завърнаха в България; майките призоваха терористът Меграхи да бъде предаден на Кадафи
18 яну 2007 08:39,
Сестрите ни - пределно изтормозени, всяко отлагане е все по-опасно
Все повече българи изразяват несъгласието си с присъдите чрез протести. Това обаче засега не помага. Снимка: Булфото

Всеки има право да прецени най-добре как да бъде организирана неговата защита, мисията ми беше да подпомогна защитата на нашите сънароднички в Либия за следващия етап на делото, а не да ги убеждавам да не променят екипа на защитата си.

Това обяви заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев при завръщането си от Либия, където се срещна с българските медицински сестри, съобщи БТА.

Българското правителство нееднократно е декларирало, че оказва всестранно съдействие на нашите сънароднички. Част от моята мисия беше да установя контакт с тях и да беседваме върху пътищата за решаване на делото, допълни Ганев.   

По думите му, на срещата медицинските сестри са показали здрав дух, но в същото време са изключително изтормозени морално и физически след осемте години, прекарани в затвора.

За тях всяко следващо отлагане крие все повече и повече опасности, подчерта той.       

Той отказа да коментира решението на две от сестрите - Валя Червеняшка и Нася Ненова, които поискаха адвокатите Осман Бизанти и Пламен Ялнъзов да бъдат освободени и на тяхно място да бъде включен Владимир Шейтанов.

Не мисля, че е етично това да бъде коментирано, каза Ганев.

Той уточни, че не се е срещнал с Осман Бизанти, тъй като адвокатът не е бил в Либия.

В либийското процесуално законодателство няма условия, при които да можем да прогнозираме кога ще бъде насрочено делото пред Върховния либийски съд.

Единственият срок, който е законово определен, е 60-дневният срок от произнасянето на присъдата до внасянето на писмените жалби на защитата, каза Ганев. Този срок изтича на 17 февруари, добави той.    

Маргарит Ганев съобщи, че на срещата си с главния секретар на либийското правосъдно министерство е поставил въпроса за режима на свиждания и контакти на медицинските сестри.

Има тълкувание в правосъдните органи на Либия, според които след присъдата от 19 декември статусът на медицинските сестри се е променил - използван беше терминът, че те вече са осъдени, докато преди това са били само обвиняеми, каза Маргарит Ганев.

Той е изтъкнал, че според принципите на модерното право, действа презумпцията за невиновност до произнасяне на последната възможна инстанция и до влизането на присъдата в сила, и е помолил този въпрос да бъде представен пред компетентните органи.    

В периода до 17 февруари, когато изтича срокът за представяне на защитите всякакво посегателство върху режима на свиждане пряко се отразява върху спазването на законните права на нашите сънароднички, посочи Ганев.   

Той е поставил и въпроса дали има юридически пречки относно свободата на придвижването на доктор Здравко Георгиев. Помолих генералния комитет на правосъдието да постави задача пред прокуратурата и да получим в най-скоро време отговор, засега ни казаха, че искането се взема под внимание и ще се предприемат стъпки, уточни Ганев. 

Българските медицински сестри са настояли за включването на адвокат Владимир Шейтанов в защитата им, тъй като той е добър професионалист и знае много, коментираха от своя страна майките на две от сестрите - Станка Стойнова и Зорка Аначкова, при завръщането си от Либия, където се срещнаха с дъщерите си Нася Ненова и Кристиана Вълчева.  

Жените изразиха надеждата си, че скоро децата им ще се върнат при тях, тъй като са невинни.    

Много сме уморени и разстроени. Искаме просто да спасим нашите деца, които са невинни, каза Станка Стойнова.     

Знам, че пострадалите от атентата над Локърби ги боли, но в името на живота, доброто и най-хуманната професия, ги моля да проявят великодушие и да дадат Меграхи на Кадафи, ако това наистина е неговото желание, каза Зорка Аначкова.  

Разчитаме на институциите да действат, както нашите, така и тези на Европейския съюз и САЩ. Много се говори, но досега няма резултати. Не трябва да гледат само търговските интереси, а чисто човешките, добави Станка Стойнова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации