Супа, сготвена от писатели

Естествено - не буквално! Просто готварски рецепти, написани в стила на най-големите автори от Омир до Уелш. А сега познайте съставките на шоколадовата торта за досадните приятели на Уелш! Мухаха!
14 фев 2007 18:18,
Супа, сготвена от писатели
Снимка: Колибри
В книгата си "Супата на Кафка" Марк Крик, който се определя като литературен вентрилок, представя 14 рецепти с гласовете на велики писатели от Омир до Ървин Уелш.

Авторът проследява историята на литературата чрез 14 рецепти.

Интересното е, че тяхното приготовление е описано в стила на най-големите автори, а илюстрирациите наподобяват шедьоврите на майстори като Анди Уорхол, Де Кирико и Хенри Мур. Рецептите са си истински и напълно осъществими, но най-голямото удолствие от тази малка кулинарно-литературна енциклопедия идва от усета на Марк Крик към пародията и анахронизма.

Всъщност, става дума за нещо като "Упражнения по стил" на Реймон Кьоно, само дето вместо баналната историйка с автобуса, човека и копчето, тук стилът е на големи автори, а текстът - рецепти за гозби. Всяка тях е отредена за писател със съответстващи речеви и художествени подправки за отреденото му блюдо.

Супата, която би сготвил Франц Кафка например, би била безвкусна. Затова, ако вие бяхте писателят-кулинар, който чака гости за вечеря, най-вероятно бихте се притеснили яко. Дори биха ви обзели вина и срам, докато чакате присъдата за кулинарната си неадекватност.

Гозбата на Реймънд Чандлър направо би приседнала в гърлото. На мястото на писателя, според Марк Крик, вие бихте предприели по-хладнокръвен подход към гастрономията и още преди да осъзнаете какво вършите, един морков вече ще лежи безжизнен, накълцан върху плота.

„Не е ли висша цел на гастрономията да внесе яснота в хаоса от идеи, пред които е изправено човечеството, и да връчи на злочестото двукрако някои насоки относно как да ръководи себе си и апетитите си?” би попитал в същата ситуация Маркиз дьо Сад.

А какво би било специфичното за шоколадовата торта на Ървин Уелш за досадните си приятели? Просто се молете да не сте сред тях...

Изобщо, Крик е подбрал внимателно литературните съставки на тази книга, мариновал ги е с ирония и ги е гарнирал с патос, за да ви предложи нестандартно кулинарно-литературно приключение.

Да ви е вкусно!

Издава Колибри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание