Отрязаха изселниците от евроизборите, ДПС се нацупи чутовно

Парламентарната група на ДПС напусна заседанието на Народното събрание, след като бе решено българските изселници в Турция да не гласуват в изборите за евродепутати
14 фев 2007 12:06,
Отрязаха изселниците от евроизборите, ДПС се нацупи чутовно
Местан обяви, че е учуден защо точно НДСВ подкрепя принципа на отседналост. Снимка: БГНЕС

С гласовете на цялата опозиция, на 44-ма депутати от НДСВ и трима от левицата парламентът отряза българските изселници в Турция от участие в изборите за Европейски парламент, съобщи БГНЕС.

При второто четене на закона за избор на евродепутати във вторник бе въведен т.нар. принцип на отседналост - в изборите да могат да участват само лица, които са пребивавали постоянно в България или друга страна в Европейския съюз поне три месеца преди датата на вота.

Веднага след гласуването зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан обяви от трибуната, че парламентарната група напуска пленарната зала в знак на протест.

Гласуваният текст дискредитира български граждани, които не са напуснали доброволно България, а са били прокудени, заяви Местан и изрази недоумение, че точно НДСВ са подкрепили принципа на отседналост.

Според него въведеното ограничение е конюнктурно и неконституционно.

Това не прави чест на европейска България. Партията на участието не може да бъде съучастник в дискриминация, заяви Местан. 

ДПС винаги е била партия на участието и благодарение на нашето активно участие във всички политически събития от прехода насам, България избра правилния път на своята евроатлантическа интеграция.

Като партия на участието днес за първи път от 7 години ще напуснем парламента, каза още Местан. 

Принципът на отседналост предизвика голям спор в Народното събрание миналата седмица, когато БСП и ДПС не успяха да прокарат отпадането му, след като дясната опозиция, “Атака” и независими народни представители бойкотираха заседанието заедно с част от НДСВ.

От опозицията се заканиха, че ще искат президентът Георги Първанов да наложи вето на закона и ще сезират Конституционния съд, ако мнозинството не наложи ограничения за участие в изборите за ЕП.

Тогава пък опозицията напусна пленарната зала на парламента в знак на протест срещу намерението на мнозинството да разреши на всички български граждани в страната и чужбина да гласуват на изборите за евродепутати.

------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание