БСП от предсрочни избори се не плаши

Премиерът Сергей Станишев заяви, че БСП не се страхува от предсрочни избори и допълни, че очевидно от НДСВ преразглеждат своята политика към коалицията
16 фев 2007 14:14,
БСП от предсрочни избори се не плаши
Мечка страх, Станишев - не. Който го е страх от предсрочни избори, не ходи сам в парламента. Снимка: БГНЕС

БСП не се страхува от предсрочни избори, заяви премиерът Сергей Станишев.

Според него по време на дебатите на Закона за евродепутат в парламента се наблюдава ново мнозинство - ОДС, ДСБ, Атака, НДСВ и БНС, предаде БГНЕС.

Премиерът допълни, че очевидно от НДСВ преразглеждат своята политика към коалицията или поне от партията дават такива знаци.

Една коалиция се гради на доверие, коректност и лоялност, ако няма доверие, няма смисъл от съществуването на една управляваща коалиция, подчерта Станишев.

Премиерът изрази притеснение, че ситуацията в парламента, около приемането на закона за избор на евродепутати, може да създаде такива условия, които да затруднят провеждането на изборите за Европейски парламент.

За това носи отговорност новото мнозинство, което управлява в момента българския парламент.

Всяка партия трябва да направи своите изводи, а БСП ще направи своя анализ на ситуацията, затова доколко трайни са тези тенденции в НДСВ, които очевидно преразглеждат своята политика към коалицията или поне такива са знаците, които дават от партията, допълни Станишев.

Вчера дори вицепремиерът Даниел Вълчев се срещна с кмета на София Бойко Борисов, в което няма нищо лошо, но съвпаденията станаха прекалено много в един и същ момент, каза още министър-председателят.

Не виждаме нищо драматично в това, ДПС никога не се страхува - нито от редовни, нито от предсрочни избори, заяви от своя страна заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи.

Той не пожела да тълкува думите на Станишев, но изрази мнение, че те не са случайни.

На въпрос необходимо ли е в момента да има предсрочни избори Юнал Лютфи отговори: „Това е друга тема, ще говорим след понеделник“.

НДСВ не е променило отношението си към коалицията, считаме, че това е една добра за страната коалиция, която далеч не е изчерпала своя потенциал, каза и вицепремиерът и министър на образование на Даниел Вълчев.

Ценим тройната коалиция, вече година и половина стана ясно какви са мотивите ни да участваме в една трудна и за нас, а и за другите коалиционни партньори коалиция, добави той.

Нищо от това не се е променило – нито европейските перспективи, нито желанието за голям икономически растеж - затова работим, каза Вълчев.

Никога не е имало коалиция, която да се основава върху избирателното законодателство, подчерта Даниел Вълчев и припомни, че в миналия парламент с ДПС са имали принципни различия по отношение на интегралната бюлетина.

НДСВ е електорална партия и получава своята истинска политическа тежест по време на избори. Така че изборите са последното нещо, от което можем да се притесняваме, заяви Даниел Вълчев.

Освен това тази година ще има два пъти избори, така че дали ще са два или три пъти е, както се казва, технически въпрос, допълни той.     

Днес стана ясно, че български изселници в Турция очакват от президента Георги Първанов да наложи вето върху текста в Закона за избор на евродепутати, който разбуни духовете в парламента на 14 февруари.

Тогава парламентът, с гласовете на цялата опозиция, на 44-ма депутати от НДСВ и трима от левицата, отряза българските изселници в Турция от участие в изборите за Европейски парламент.

Решението така ядоса ДПС, че парламентарната им група напусна пленарното заседание, а по-късно заместник-председателят на ДПС и зам.-председател на НС Юнал Лютфи коментира, че няма отговор на въпроса защо се е пропукала тройната коалиция.

Днес пък стана ясно, че български изселници в Турция очакват от президента Георги Първанов да наложи вето върху текста в Закона за избор на евродепутати.

-------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание