Не падна

Кабинетът на Сергей Станишев оцеля при гласувания вот на недоверие за политиката на правителството в областта на здравеопазването
2 мар 2007 09:19,
Не падна
Кабинетът оцеля. Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Сергей Станишев оцеля при гласувания вот на недоверие за политиката на правителството в областта на здравеопазването, предаде  БГНЕС.

Управляващата коалиция от Коалиция за България, НДСВ и ДПС се мобилизира и за втори път спечели доверието в Народното събрание.

"За" гласуваха 60 народни представители, против – 163-ма и се въздържа само един депутат.

Вотът на недоверие бе внесен от 55 депутати от парламентарните групи на ОДС, ДСБ, БНС, Атака и независими.

В мотивите си от опозицията посочиха, че здравната система е на ръба на кризата, а 92% от гражданите на България са недоволни, защото нямат свободен достъп до медицинска помощ, плащат медицински услуги най-често по нерегламентиран начин и чакат дълго за специализиран преглед и за болнично лечение.

Управляващите съзряха политически мотиви зад внесения вот и нарекоха изявленията на представителите на опозицията популистки.

България има да извърви дълъг път с фокусиране на политика не само за модернизация на българското здравеопазване, но и на България, за да живеем със самочувствие в ЕС с висок икономически растеж.

Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Сергей Станишев след гласуването на вота на недоверие на правителството по политиката на здравеопазването.

Вотът бе полезен. Видя се, че опозицията не предлага истинска алтернатива. Видя се, че възхваляването на стратегията от 1999 доведе здравеопазване до сегашното му състояние, допълни премиерът.

Имам намерение да проведа среща с представители на българското лекарско съсловие и да обсъдим следващите стъпки и ще финализираме в края на март стратегията, но не авантюристична и шокова, каквато бе тази от 1999 г., каза още Станишев.

Дебатите бяха полезни. Опозицията целеше няколко неща - да види дали мнозинството е единно. Не се получи да впие клин. Ние умеем да преодоляваме спорните въпроси, конфликтите в диалог - това, което липсваше на опозицията, заяви Станишев.

Въздържалият се глас при вота на недоверие срещу кабинета е на депутата от коалиция за България Николай Камов, който коментира, че не вижда радост от резултата.

Това е позицията на социалдемократите, каза Камов. Подкрепяме критиките и мотивите на опозицията за този вот, но не можем да подкрепим обаче опозицията, допълни той.

Според Камов това е въздържане по цялата политика на правителството.

Няма абонамент за доверие, ако някой очаква, че в една демократична държава мнозинството по всеки повод и независимо какво се случва трябва да подкрепя правителството, значи просто не е демократ, допълни Камов.

Дебат по здравеопазването не се получи поради неспособността на управляващите да отговарят на конкретно поставените въпроси от опозицията, коментира пък лидерът на ДСБ Иван Костов.

На тези въпроси управляващите отговориха с нападки за здравната политика от преди осем години и псевдо отчет на министъра на здравеопазването, допълни Костов.

ДСБ приемат нападките като несериозни и израз на призната слабост на управляващите. В последните шест години е имало многобройни възможности за коригиране на здравната реформа, заяви екс-премиерът.

Той допълни, че обещаната до края на март дългосрочна стратегия за здравеопазването от министър-председателя няма политически предпоставки.

Не се получи обща политическа диагноза за състоянието на българското здравеопазване и на тази основа не се очерта консенсус за бъдещата политика за изход от кризата, коментира още Костов.

--------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание