Станишев: С идеалите на Освобождението да намерим мястото си в Европа

Трябва да реализираме идеалите на нашите предци и да намерим мястото си в Обединена Европа, заяви премиерът в Плевен
3 мар 2007 14:58,
Станишев: С идеалите на Освобождението да намерим мястото си в Европа
3-ти март е историческа дата, която дава отправна точка за нашето евробъдеще, заяви Станишев. Снимка: Булфото
Трети март е логичен завършек на многото векове мечти на българския народ за освобождение, за възраждане и за собствен път в живота. Това заяви премиерът Сергей Станишев в Плевен, в приветственото си слово по повод днешния национален празник.

На централния градски площад, до Вечния огън и храма -
мавзолей "Св.Георги Победоносец", министър-председателят отбеляза, че 3 март е логичен завършек на Възрожденската епопея,а Руско-турската освободителна война полага началото на новия европейски път на България.

Всяка историческа дата има смисъл, ако днес тя дава отправна
точка и за бъдещето, допълни Станишев. България вече е пълноправен член на Европейския съюз и това дава нови възможности пред нашето развитие, пред един по-подреден, по-заможен живот за всеки един човек в нашата страна, добави той.

Ние трябва, осмисляйки делото на нашите предци, на героите от Освободителната война, да реализираме техните идеали в новите условия, да намерим новия път и нашето място в Обединена Европа, в глобалния свят, гордеейки се с нашето историческо минало, да направим страната ни такава, да се гордеем с нейното настояще и с нейната перспектива, допълни премиерът.

Слово по случай празника произнесе и посланикът на Русия Анатолий Потапов, който предаде поздравленията на президента на Руската федерация.

Посланикът отбеляза, че Санстефанският мирен
договор е станал първата стъпка на България към Европа и че това събитие е крайъгълен камък за българската държавност, за дружбата между България и Русия.

Сергей Станишев положи венец пред храма-мавзолей "Свети Георги", издигнат в памет на 35-те хиляди загинали за освобождението на града руски войни и доброволци от страните на освободителната коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание