Безредици в Париж

Година по-късно. В rзложба. Какво се случи в обектива на млад и успял български фотограф по време на размириците в Париж миналата година можете да видите от утре. Къде и как - тук.
23 апр 2007 16:21,
Безредици в Париж
Снимките на Никола Михов са предоставени от галерия "Париж"

Вижте моменти от Безредиците

От 23 април до 9 май 2007 г. посетителите на столичната галерия „Париж” ще имат възможност да видят изложбата "Безредиците в Париж – една година по-късно" на студента от Нов български университет Никола Михов.

След две самостоятелни изяви във френската столица , публикация в списание ,,PHOTO’’ и награда за личен сайт (www.abstractclub.com) към английския уеб портал PhotoGalaxy.com, 25-годишният фотограф ще представи снимки от размириците в Париж, между които и публикуваните в електронното издание на френския всекидневник "Le Monde".

Aвторът ще представи 30 фотографии от четиримесечните размирици в Париж. Чрез тези снимки посетителите ще имат възможност да си припомнят събитията от миналата година и да ги погледнат, пречупени през погледа на младия фотограф.

Досегашните си изяви Никола Михов дължи на своите абстрактни фотографии, които дават простор на въображението и ни карат да гадаем. Този път той ни разкрива друга страна на своя талант. От центъра на събитията авторът улавя динамиката на обществените вълнения, сравними по мащаб само с тези от май 1968 година.

Освен репортажните фотографии ще бъдат показани и автентични предмети, участвали в събитията – флакон със сълзотворен газ, изпуснат от ранен полицай, както и противогазната маска, с която авторът е заснел някои от най-горещите кадри.

Проектозаконът за първо назначаване /CPE/, наложен от френския премиер Доминик дьо Вилпен на 11 януари 2006 г., предизвиква вълна от масови протести и стачки, продължили близо четири месеца.

Окупирани бяха училища и университети, магистрали и железопътни гари бяха блокирани. Протестните шествия, в които се включиха над 3 милиона души, завършиха със сблъсъци между полицията и демонстрантите, при които бяха арестувани повече от 4000 души, ранени бяха 400 полицаи, а стотици коли - опожарени.

Изложбата ще бъде открита от Антоан Божинов - фотограф и организатор на Международното Бианале " Фодар". Официалното откриване е на 24.април (вторник), 18:30 ч.

Вижте моменти от Безредиците

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание