Мутри и политици в нов роман

Политизацията на мутрите или мутризация на политиците, се пита Александър Томов в новата си книга „Мечът на групировката“, която беше представена на 8 май пред приятели и почитатели
9 май 2007 16:04,
Мутри и политици в нов роман
Снимка: Хермес

На 8 май  в книжарницата на Сиела-Книгомания пред приятели и почитатели се състоя премиерата на новата книга на Александър Томов „Мечът на групировката“ – начало и на нова поредица със социални романи от известния писател.

Издателят на поредицата сравни Томов с Калчев, но го нарече „по-реалистичен“, пишещ един „истински летопис на съвремието си“. Той сподели, че в романите го е развълнувала темата за „политизацията на мутрите и мутризацията на политиката“.

Изтъкнато бе още, че четивността и комуникативността в „Мечът на групировката“ една от причините, поради което най-вероятно авторът ще остане в българската литература поне за следващите 10 години.

Самият Томов пък взе думата скромно и усмихнато. Той благодари на приятелите си, че са с него в този момент (специален гост беше зам.-министърът на културата – Надежда Захариева ) и изтъкна, че голямата доза реалистичност и прилика с истински лица в първия роман е случайност. И че следващите може би ще бъдат по-обобщаващи...

„Мечът на групировката“ разкрива симбиозата между престъпните групировки в страната и политическата върхушка. Финансовите интереси се преплитат и изкарват на повърхността бъдещи жестоки конфликти.

В тези условия група свръхбогати олигарси решават трайно да вземат връх в битката, като унищожат един от най-опасните и богати представители на сенчестия бизнес – небезизвестния Емил Дъбов.

Те обаче не подозират, че тъкмо той е истинският меч на мощна руска групировка, имаща икономически и стратегически интереси у нас. Така читателят е въведен в преследването и дилемата ще успее ли Дъбов да се измъкне от клопката на вездесъщите политици и на свой ред да организира невиждана касапница, в която ще ги премахва един след друг...

Александър Томов завършва българска филология в СУ “Климент Охридски”. Бил е журналист в Радио София, кинодраматург в Студия за игрални филми “Бояна”, председател на СЕМ.

Автор е на над 20 книги: поезия, белетристика, публицистика. По негови сценарии са екранизирани 12 филма. Сред най-известните му романи се нареждат “Корупция, „Новобогаташи“, „Четъртата власт“..

Творчеството му е удостоено с множество награди. Филми по негови сценарии и идеи са участвали на международни фестивали. Книгите му са превеждани на английски, немски, руски, испански, полски, чешки, унгарски, словашки, литовски език. За цялостен принос в културното развитие на столицата през 1997 г. е удостоен със званието почетен гражданин на София.

В новата поредица основен проблем е съвременната българска действителност. Романите са динамични, силно интригуващи и драматични.

Става дума за книги за живота на днешния българин – отчаян и вярващ, губещ и печелещ, страдащ и мечтаещ, отричащ и приемащ прехода с всичките му зашеметяващи промени. Там се намесват властта и парите, пагубната им роля в съвременния свят. Истината, която е толкова близо до читателя, че се поема на един дъх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание