Броят на жертвите в Южна Азия достигна 140000

СЗО предупреди за опасност от избухване на епидемии
3 яну 2005 12:19,

Повече от една седмица след мощното земетресение в Индийския океан, което доведе от унищожително цунами, броят на жертвите продължава да расте, съобщи BBC. Най-засегнатата страна – Индонезия, обяви, че само там са загинали над 94 000 души, а общият брой на жертвите на бедствието е близо 140 000. 

 

Мощната кампания за събиране на помощи набира сили, а ООН заяви, че се надява светът да може да се справи с предизвикателството да осигури помощи за оцелелите. Американският държавен секретар Колин Пауъл е на път към пострадалия регион, където ще направи оценка на щетите.

 

Повече от 1.8 милиона души в района имат нужда от храна, а над 5 милиона са останали без дом. ООН смята, че истинският брой на убитите от гигантската вълна може никога да не стане известен, тъй като много тела са били завлечени навътре във водата.

 

Шри Ланка и Индия обявиха, че са почти готови да обявят за загинали повече от 11 000 души, които засега се смятат за безследно изчезнали.

 

Световната здравна организация /СЗО/ съобщи, че броят на жертвите може да нарасне заради избухването на епидемии от заразни болести, освен ако не бъде даден приоритет на превенция чрез осигуряване на чиста вода и санитарни материали.

 

Според организацията съществува огромен риск от поява на болести, пренасяни чрез замърсена вода, като холера, коремен тиф, дизентерия, хепатит А и Е. Епидемии от тези болести могат да избухнат всеки момент, предупреди СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание