Не два, а четири реактора в АЕЦ "Белене"

Шефът на "Росатом" смята, че е безсмислено строителството да се ограничава до два блока, можело трети и четвърти да се построят
18 яну 2008 13:10,
32
Не два, а четири реактора в АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

Броят на реакторите на АЕЦ “Белене” в бъдеще може да бъде увеличен от два на четири, заяви генералният директор на “Росатом” Сергей Кириенко, който е в делегацията на руския президент у нас.

„Ние разбираме, че в АЕЦ “Белене” е безсмислено строителството да се ограничава до два блока. Това ще е в началото, а успешната реализация на АЕЦ ще позволи да бъдат построени и трети, четвърти блок“, посочи Кириенко.

Той припомни, че руският „Атомстройекспорт“ спечели търга за изграждането на АЕЦ “Белене”, по руския проект “АЕЦ-92” с два енергоблока.

Договорът за строителството вече е факт, следа като България и Русия подписаха окончателното споразумение за изграждането на първите два блока на централата.

Преди два дни икономическият министър Петър Димитров обяви, че изграждането на АЕЦ „Белене“ се очаква да започне през втората половина на 2008-ма.

Заложената цена за строителството на втората АЕЦ е 3,997 млрд. евро.

Себестойността на електроенергията, която ще се произвежда след построяването й (първият блок ще бъде готов след шест години и половина от началото на строителството) ще бъде 3,6-3,7 евроцента за киловатчас.

До средата на годината трябва да бъде избран и стратегически инвеститор.

Допуснатите до последния етап на конкурса фирми са германските RWE и E.ON, белгийската Електрабел, чешката ЧЕЗ и италианската Енел.

Освен споразумението за АЕЦ „Белене“ двете страни подписаха още седем двустранни договора - за газопровода "Южен поток", за създаването на международната проектна компания за изграждането на нефтопровода "Бургас – Александруполис", за създаване на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ, план за съвместни действия за периода 2008-2009 г. по изпълнение на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на туризма, спогодба за внос в Русия на отработено ядрено гориво от изследователския ни реактор, програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката и протокол за организирането и провеждането на Фестивала на руската култура у нас през 2008 г.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
ноо важно !Първо АЕЦ Белене трябваше да струва 2 млрд. долара . Сега се говори за 4 млрд. евро , а се чува и за 4.5 млрд . Когато го завършат тоя АЕЦ , ще излезе , че са платени най-малко 8 млрд.евро .Милиардите ще ги платим всички ние , 30% ще е рестото за Гоцето , Серго Пора и овчаровите дружки , а ние тока , както и сега ще го плащаме , както и в Испания и Гърция , не по-евтино .Но , важното е да сме патриоти , важното е да се дупим на руснаците по всеки повод , и важното е и децата ни да са роби на Гоцевите дружки , за да е доволен помияра куку .Нали , кука ?
30
0
 
0
 
! Отговори
student преди 16 години
Хубав проект, обаче пак нагласена работа. Първо търг за 2 реактора, избраха изпълнител, след това обявяват, че ще се строят 4 реактора. Би трябвало нов търг да има според мен... А колкото до самите АЕЦ - това е нещо като световен приоритет. Колкото повече АЕЦ - толкова по-малко ТЕЦ и по-малко замрасяване на околната среда. Само дано да се реши проблемът с радиоактивните отпадъци, но се работи в тази насока и се надяваме да бъде решен скоро! А както се изрази по-долу някой наистина Франция е нещо като монополист в Европа и този ход на нашите не им се нрави.
29
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 16 години
Щом страната ни е на кръстопът трябва да се възползваме от това.Жалко че червените пак спечелиха благодарение на тъпите избиратили.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Браво Борко, добре им го каза!
27
0
 
0
 
! Отговори
b2 преди 16 години
Сашке , много добре ще е ако нашите измислени политици почнат да мислят като Борис и и да действат в този дух. Това дето казваш са просто думи и думи без някаква съдържание. Такъв е сввета, не всичко е пълно и равно, май и няма как да стане. За твое сведение Франция има над 50 АЕЦ. Италия зависи изцяло от тях. Не съм сигурен, трябва да се провери, но със затварянето на половината наше АЕЦ, те ни изместиха в направление Гърция. Какви сме ние та ние да печелим. Западния бизнес като те набележи е безкомпромисен. Така САЩ ликвидира почти нашето военно производство и после зае освобилия се пазар (това е просто друга тема с много факти :))) ). Силна енергиино и независима България не е изгодна. Имаме си местоположение, просто трябва да се възползваме. Първо ние самите трябва да помислим за себе си и да отстояваме нашите си интересди. Иначе просто само ни подритват от всякъде.Между другото Англия започва приоритетно да развива АЕЦ - преди някой месец го обявиха. В САЩ ако не се лъжа четох нещо подобно, но не съм сигурен.Та това, дето пишеш звучи хубаво, ама накак тъпо, без връзка с действителността, да не се разбира обидно, че ми писна от патетични плюнки във форумите.
26
0
 
0
 
! Отговори
Alexandra преди 16 години
Abe glupako, kato se uni6toji balgarskoto 4ernomorie koetoe mn.mijavo sravnenie s garckoto, koeto e 50pati po golqmo, kakvi 6te gi rasi6 togava......?! ili kato gramne Aeca, na koi 6te obqsnqva6 Putin kolko velik e bil?! na decata ti, koito 6te umirat ot levkimiq ili na vnucite ti koito 6te se rajdat bez mozak?! Hora znaete li prez minalata godina sa stanali 10seriozni incidenta v razli4ni Atomni centrali po sveta, i samo 4udoto ni e spasilo ot nov 4ernobil!!!! sigurna sam 4e ne znaete, e za tova vi go pi6a.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако някой си мисли, че руснаците са тук за да ни помагат - много се лъже. И те, и американците си гледат само техните имтереси. А ние, понеже сме много умни се чудим на коя страна да се надупим....
24
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 16 години
Какво стана с ПЛАМА Плевен? Ако нефтохим не беше даден на руснаците сега щяха вътре да щъкат *** и да вадят старо желязо.Както стана с много заводи и фабрики.
23
0
 
0
 
! Отговори
Geri преди 16 години
Тези решения са най-доброто, което българската политика постигна от много време. Силният приятел е много важно нещо. А Русия ни е силен и истински приятел.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кое е решението бе Борис? Доразпродаване от Сергей и Гоцеро на останалото, което не беше продал Костов ли?
21
0
 
0
 
! Отговори
Boris преди 16 години
Botev e napisal Smeshen plach, zascho g-n Ivan Kostov ne plaka kogato podpisa zatvaryaneto na 3-ti i 4-ti blok na AETZ Kozlodui i kogato prodade Neftohim na Lukoil, a sega plache, zascho? Na Balgaria i tryabva silna energetika za da zapazim vodeschoto myasto na Balkanite v tazi oblast, bez silna enegetika nischo nyama badesche. Taka, che tova e reshenieto.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Грийн трябва да ставам, приятел. Жив и здрав, някой друг път пак ще говорим.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Е те американците от простотия просто тая година няма да си дадът вноската, което ще доведе до забавяне на проекта. потърси в гугъл теа неща долу:Federal Research Funding Cut technology reviewпървия линк . Там е обяснено кво що.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Работата е там, че имаш ли ЯЕЦ, имаш ядрено оръжие и трябва да се съобразяват с теб. Това е грубо казано.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ITER, проектът е експериментален реактор за термоядрен синтез. Първите такива реактори са направени в СССР (ТОКАМАК). Според това, което ни казват по телевизията и вестниците, все още не е възможно тази реакция да бъде използвана за производство на ел.енергия. Аз си имам своите съмнения, че руснаците я ползват но... А за оттеглянето на американците не знам. По едно време подогух отнякаде, че може би са намерили някакъв нов алтернативен енергиен източник...
16
0
 
0
 
! Отговори
Green преди 16 години
Щото много хора слушам са готови да жертват прозрачност, не-корупция, цена на тока (защото не им вярвам за ценообразуването - никъде не съм видял черно на бяло бизнес плана на проекта АЕЦ"Белене"), радиационно замърсяване ( над 1000 години ще ги складираме теа отпадъци, не е тревиална задача с която ще се занимават 20-30 поколения след нас, минимум) и т.н.Само заради някви псевдопатриотични настроения, като "сигурността" на България, "Имаме АЕЦ - ВЕЛИКИ СМЕ" и т.н. Все мъгляво-популистки недоказуеми твърдения.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Грийн, разбирам какво казваш. Имах предвид, че ядрената енергия няма алтернатива. Само да добавя, че най-добре ще бъде горивото да се връща там откадето идва. Ние нито можем да го съхраняваме, нито правим ядрени оръжия за да ни трябва плутоний. Що се отнася до корупцията и другите алтернативи... Не мога да давам мнения за неща, които са извън познанията ми. Не съм се интересувал кой? как и защо? Аз съм по техниката и си мисля, че противно на всички българи, които разбират от футбол, политика, икономика... човек трябва да си гледа само своята работа и да е добър в нея. Това си е само мое мнение, разбира се.
14
0
 
0
 
! Отговори
Green преди 16 години
бтв САЩ за 2008 се отеглиха от ITER. Потърси в гугъл :Federal Research Funding Cut technology reviewАма ти ако имаш някакви "официални" или не официални изследвания и проучвания, които показват, че:- АЕЦ"Белене" няма алтернатива- по-скъпо е реакторите да са в Козлодуй- енергийната ни ефективност е неподобряема- и т.н.приложи ги, ще ми е интересно да ги прочета.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само великити сили и много богати държави притежават атомни централи и аз смятам, че на България и е нужна втора АЕЦ.Освен това се очаква следващите 10год голяма енергийна криза в Европа и спец.на Балканите, познайте кой ще има ток и кой ще печели - България
12
0
 
0
 
! Отговори
Green преди 16 години
Аз не съм противник на АЕЦ и също мисля, че ни трябват реактори.НО!Това което не харесвам във проекта АЕЦ"Белене" беше:- корупсията- мългявостта- припряността - неадресирания проблем с ядрените отпадъци- и липсата на оценка на алтернативите, които са:-- двата блока да са в Козлодуй-- драстично увеличаване на енергийната ефективност-- стимулиране (след драстично увеличаване на енергийната ефективност) на алтернативните енергийни източнициТова ме притеснява. ОСОБЕНО тоталната липса на "алтернативи" на АЕЦ"Белене". Религиозните бъртвежи и мантри на ядрените проповедници:"Нужен ни е АЕЦ""Това е единственото решение""Белене няма алтернатива"и т.н.Се бълват на кило без реално разглеждане на никакви алтернативи.