4 февруари, 11 години след зимата на нашето недоволство

Тогава БСП се провали, Жан сдаде властта, а Николай Добрев върна мандата
4 фев 2008 10:53, Екип на Dnes.bg
24
4 февруари, 11 години след зимата на нашето недоволство
Студентската стачка от февруари 97-ма. Снимка: Булфото

Днес се навършват 11 години от февруарските събития през 1997 г., когато БСП върна мандата за съставяне на правителство.

Тогава червените се отказаха от своя мандат чрез номинирания за поста министър-председател Николай Добрев.

Тази стъпка и до днес се отчита като правилен ход, който е спасил страната едва ли не от гражданска война, тъй като в периода януари – началото на февруари 1997 г. България изпадна в дълбока политическа и финансова криза и бе обхваната от протести на нацията, недоволна от управлението на БСП.

А предисторията започна на 10 януари, когато около парламента се събраха хиляди хора.

След часове на скандирания се стигна до сблъсъци с органите на реда, ранени са протестиращи и опозиционни функционери. Направен е и опит да се щурмува парламентът.

Основен двигател на протестите са студентите и учениците, които направиха блокади на основните кръстовища в столицата.

В началото на февруари 97-ма България бе изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достигна до 3000 лева.

Спестяванията на огромното мнозинство от българите бяха „изядени“.

Правителството на Жан Виденов е принудено да подаде оставка, приета от Народното събрание на 28 декември 1996 г.

На 8 януари 1997 г. левицата номинира за премиер министъра на вътрешните работи Николай Добрев.

Президентът Петър Стоянов даде мандата на 28 януари, но всекидневните протести продължаваха.

На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство, а политическите сили подписаха споразумение за провеждането на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

След месеци на безвремие, на 12 февруари 1997 г. президентът Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от столичния кмет Стефан Софиянски

Първото решение на служебния кабинет бе за въвеждането на валутен борд в България.

На последвалите парламентарни избори Обединените демократични сили спечелиха абсолютно мнозинство с 52,26 % и 137 депутатски мандата.

Кризата от 1997 г. все още не е достатъчно осветена и голяма част от случилото се тогава остава зад завесата на недоизказаното и несъобщеното. Историята ще реши. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А защо не направим втора серия, може и на друга дата? За мен сегашното десетилетие беше провал от всякъде. Май края на 90-те беше някак си по спокоен (1998-2001)?
22
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
че комунистите са ***!*** е българският народ , който като стадо овце винаги гласува за червените олигарси! Българският народ е една аморфна маса, която лесно се манипулира от медии и псевдо интелигенция...В Западно Европейските страни , гръбнака на средната класа е интелигенцията, лекари, учители, юристи..а у нас лекарите и учителите са поставени на колене...Хайде дойде време да гласуваме за поредната червена мутра Б.Б.Симеончо ви оправи за 800 дни, *** този не му требват и 100....Ал.Константинов много точно бе описал българският избирател...по бира и кюФте за всеки гласувал за бобо...
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В последно време все по често си задавам въпроса: а не трябваше ли все пак танковете да дойдат?
20
0
 
0
 
! Отговори
Участник преди 16 години
Аз бях в казарма тогава в "Жандармерия" и си спомням как ни бяха мобилизирали в София. Няколко нощи спахме в пълно бойно снаражение с палки и щитове под леглата и само чакахме заповеди. В нощта на кулминацията ние и баретите бяхме около и в парламента под едни стълби и чакахме заповед за отбиване на тълпата. Добре, че всичко мина спокойно инче щеше да има много кръв и за жалост ние щяхме да избием нашите приятели, родители и близки които, както нас не искаха тази власт, ама кой ли ни пита. Военна му работа, добре че махнаха казармата.
19
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 16 години
В България ще има Демокрация,когато умре и последния комунист.Господ да ги накаже гадовете!
18
0
 
0
 
! Отговори
temi преди 16 години
Само дето студувахме....Пак комунистически изчадия и сатани ни "управляват"Нещастна България,кой те прокълна и доведе тия комунистически ***,да те съсипят???!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
ККК преди 16 години
Не е вярно , че комунистите върнаха мандата на 4 февруари 1997 г. Това е абсолютна лъжа. Комунистът само взима, нищо не връща. Манадатът просто им беше отказан от Петър Стоянов , който дори формално наруши Конституцията, само и само да не избухне гражданска война. Тогава за този факт никой не научи. Другарите обчаче се бяха самозабравили, искаха да продължат с издевателствата и бяха дошли със състава на ново правителство начело с ченгето с ореол-Добрев. Не знам обаче дали не беше по-добре комунистите най накрая да си платят, защото видяхме какво значи така наречения 'мирен преход'.
16
0
 
0
 
! Отговори
Tirol преди 16 години
за банкет! Да се направи всенароден бакет послучай трифон Зарезан и да се закрие никому ненужната и отдавна и абсолютно абдикирала държава. На населението да се раздадат формуляри за освобождаване от гражданство и кой на където види да бяга. В територията да останат само комунисти, мутри и ***.
15
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 16 години
У нас в последните години аморализмът на политическата класа се разпространи дотам и дотолкова разврати нацията ни, че в момента нейни идоли и кумири са най-банални лъжци, безсрамници и шмекери. Ще дам примери, за да не бъда голословен.Ето да вземем Гоце, Георги Първанов. Стана президент по изцяло безчестен начин, като излъга, че не е бил ченге от ДС. Явно много е лъгал и си е позволявал доста други аморални постъпки за да се стигне до положение изцяло да захирее всяко нравствено чувство у този човек. Това се знае, но ние сякаш сме се примирили и си го търпим Гоце вече втори мандат, което само по себе си е скандално
14
0
 
0
 
! Отговори
КНК до 4 преди 16 години
Трябва да се добави"...повече позитиви от колкото на БСП за всичките им над 60 години управление на страната."И тогава и сега те и производните й партии доказаха ясно,че управляват страната сомо в полза на чужда страна и собствена лична полза.Стига се дотам,че държави участвували във Второта световна война с войски на Източния фронт/Румъния/,други водили 10 годишни войни-Сърбия,Хърватска,Босна и.. ,Македония, само за 5 години управление без червени юнаци,вече ни изпреварват по стандарт на живот и благополучие.
13
0
 
0
 
! Отговори
КНК до 4 преди 16 години
Трябва да се добави"...повече позитиви от колкото на БСП за всичките им над 60 години управление на страната."И тогава и сега те и производните й партии доказаха ясно,че управляват страната сомо в полза на чужда страна и собствена лична полза.Стига се дотам,че държави участвували във Второта световна война с войски на Източния фронт/Румъния/,други водили 10 годишни войни-Сърбия,Хърватска,Босна и.. ,Македония, само за 5 години управление без червени юнаци,вече ни изпреварват по стандарт на живот и благополучие.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
След това последва управлението на Костов. Благодарение на което бяхме приети в НАТО, ЕС инфлацията в продължение на 4 години не надмина 6%.Нито една година не беше продаден държавния резерв от жито.Държавата се намесваше и контролираше опитите за спекулативано нарастване на някои от цените благодарение на което те останаха ниски, дори някои цени паднаха.Имаше финансова стабилност и сигурност.Дойдоха инвестицци и безнеса можеше да планува.Тези неща днес не съществуват.Отново е несигурно.Отново сме в очакване на голяма инфлация.Хората се страхуват че валутния борд ще падне.Инвестициите се одръпват от Б-я, а ЕС ни наказва с спиране на парите за Б-я за инфраструктура заради корупцията.
11
0
 
0
 
! Отговори
baj Hasan s malkia преди 16 години
Prav si mom4eto mi nikoj ne go e enia za baj ti Hasan - toj sam da si bere gajleto ,taka e kato niama prokopsia pliul sam na taz orisia - tova e mnogoobi4ani 4itateliu - opravia niama
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Bulgarite sa OVZE,stado bez moral.Ne moje da si nedovolen ot ne6to i da se DRAJIJ PREMIREN4ESKI
9
0
 
0
 
! Отговори
Malkia Memed преди 16 години
По кротко бачо Хасане, по-кротко.Ти си стар и немощен и само желянията са ти останали. Пък и като ти гледам фитилчето, още малко и ще гръмнеш! По-кротко, по-кротко !Нали знаеш ...Чуждите хора отвън гледат в кошарата... а козата сама знае, остър ли е ножът... Смей се, рекли, защо? Плачи, рекли, защо? Ех, по-добре да се смея, та да не плача. Светът е така: никого не е грижа за Бай Хасан.
8
0
 
0
 
! Отговори
Хайдутин преди 16 години
"Тази стъпка и до днес се отчита като правилен ход,".Историята е показала, че само кръвта измива мръсотията в едно общество. За това няма разлика между България сега и България преди 11 години. Кое и е правилното на тази стъпка - че аз ще трябва да отглеждам децата си в друга страна, ако искам да станат хора? Автора на темата, събуди се? Човешкия живот е хубаво нещо, но понякога има по-важни неща от него. Спомнете си Апостола!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
бсп партията на работодателите а не на работническата класа не я бива, *** се, но алтернативата не е нито костов, нито зъбчо, нито бб. Просто вече не знаем накъде и с кого да вървим.Всеки лъже и краде като за световно.
6
0
 
0
 
! Отговори
baj Hasan s golemia преди 16 години
AMI IZBERETE MEN DA VI *** V MUSURITE - TOGAVA STE VIDITE KON BOBB JADE LI I TUR4IN V DZAMIA PARDI LI
5
0
 
0
 
! Отговори
Гъдю Гъдев преди 16 години
VENSEREMOS!
4
0
 
0
 
! Отговори
student преди 16 години
Не мога да разбера характера на българина! Само преди единадесет години със зъби и нокти се борехме да свалим правителство, което след 9 години избрахме пак. Толкова ли е слаба паметта или е базхаберен българина? Колкото и да плюехме Костов управлението му донеси повече позитиви от колкото на БСП. Това нещо всеки си го е изстрадал на собствения си гръб!