Скачени съдове по балкански

Сега в Косово - скоро в Република Сръбска
12 фев 2008 16:41,
4
Скачени съдове по балкански
Сергей Лавров. Снимка: АР

Това, което мнозина експерти предвиждаха, че ще се случи, вече се случва.

Сръбското движение на неправителствените организации /СПОНА/, в което членуват редица сдружения на сръбските студенти, войници, бежанци и т.н., съобщи, че ако Косово прогласи своята независимост, те ще организират масови протести и ще поискат референдум за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

По мнението на председателя на СПОНА Бранислав Дукич: “Ако Косово провъзгласи независимост, веднага ще поискаме независимост и за Република Сръбска. Косово не може да бъде прецедент, защото ако едно национално малцинство, каквото са косовските албанци, има право на самоопределение, защо това право да нямат и сърбите в Босна и Херцеговина, съответно Република Сръбска?”.

Действията на СПОНА показват още веднъж колко бързо и лесно може да ескалира ситуацията в целия балкански регион. Същевременно те опровергават категорично доводите на някои западни дипломати, според които Косово е специален случай, който не оказвал влияние върху политическата ситуация в други региони.

По думите на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров това е „абсолютно двоен стандарт“. „Така не може“, заяви критично Лавров по време на международна пресконференция в Женева.

„За какво да се бърза? Физически Белград не може да влияе на ситуацията в Косово. Казват ни, че сърбите и косоварите не могат да живеят заедно. Но в Косово също има сърби. Какво да се направи? На тези въпроси няма отговор“, каза още руският министър.

„По въпрос от огромна важност (западните сили) се готвят да действат напосоки. Това е недопустимо и безотговорно. Ние се стремим да надделеят разумът и правният подход към този проблем“, обясни Лавров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Правилно в тия водкаджи РАЗУМ.Смях.А правото за тях е правото на силния, разбирай бащицата Сталин.
2
0
 
31
 
! Отговори
kyky преди 16 години
защо? защото вашето мислене, гсин едди, е замряло някъде около четвъртата година от вашето развитие ли?брех.... ама верно простотията тук става все по агресивна и ***.....да гледаш КОЙ говори, а не КАКВО казва е похватът на другаря ти сталин, драги ми едди :) плувай....
1
0
 
31
 
! Отговори
eddy преди 16 години
Ние се стремим да надделеят разумът и правният подход към този проблем, обясни Лавров. - от руснак такова не6то НЕВЪЗМОЖНО!!!