Дунав, Х-2, Библиотекара... и още много агенти

Виденов, Семерджиев, Чичибаба – агенти на ДС, за които знаем; Токаджиев, Минко Герджиков и Стоян Сталев - изненадите
13 фев 2008 10:40,
35
Дунав, Х-2, Библиотекара... и още много агенти
Снимка: trekearth.com

В публикувания списък от 107 сътрудници на ДС присъстват членове на правителства от всички партийни цветове.

Външно министерство, МВР и културното ведомство са трите институции, пълни с агенти на ДС.

Кабинетът „Станишев“ също е понапълнен с доносници от тайните служби, показва публикуваният от комисията по досиетата списък.

Ето и сътрудниците, агентите, доносниците и щатните служители на ДС от правителствата /1990- 2008/.

Агент „Дунав“ - Жан Виденов е единственият премиер, който е работил за ДС.

Министър-председателят /1995-1997 г./ е бил съдържател на явочна квартира.

Атанас Семерджиев – министър на отбраната от 86-та до 90-та и от февруари 90-та до август 90 год.

„Славейчето“ е работил за ІІІ-то отделене на ДС, бил е съдържател на явка.

Кандидатът на БСП за президент на изборите през 97-ма Иван Маразов също е тук.

Агент „Библиотекара“, който бе и министър на културата в правителството на Виденов е работил за ДС до 88-ма, а досието му е било подготвяно за унищожаване.

„Дипломат Александров“ пък и бил псевдонимът на бившия отбранителен министър Валентин Александров, който ръководеше ведомството от 92-ра до 94-та година.

Агент „Х-2“ – Васил Чичибаба, също е бил агент.

Бившият земеделски министър /95-96 г./ е работил за Второ управление на ДС.

Едит Гетова, бившата дясна ръка на Александър Божков в промишленото министерство, също е била агент на службите.

Димитър Калчев, министър на държавната администрация в правителството "Сакскобургготски" и бивш кмет на Русе - и той.

Агент „Клуба“ е бил съдържател на явочна квартира.
 
Настоящият зам.-социален министър Баки Хюсеинов фигурира в списъците на Комисията по досиетата под псевдонима агент „Трънчев“  - донасял е агентурни сведения.

Бившият шеф на БНТ, сега зам.- министър на културата - Иван Токаджиев, също е тук.

Агент „Колев“ е работил за 6-то отделение на ДС.

На щат в ДС е бил и заместник-външният министър Любомир Иванов.

През 85-та е назначен за разузнавач, та чак до 90-та.

Агент е бил и Петър Юриев Чаушев /Феим Юсеинов Чаушев/.

Настоящият зам.-външен министър е работил в КДС под псевдонима „Бисер“.

Дясната ръка на Бойко Борисов в Столичната община, зам.-кметът по финансите Минко Герджиков, също е бил сътрудник на ДС.

През 85-та е изпратен на 10-месечна специализация в школата на КГБ в СССР.

Служебният външен министър в кабинета Софиянски и бивш посланик на страната ни в Турция Стоян Сталев също е работил за ДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
0
 
! Отговори
Pavel_djurov преди 16 години
бе и дядо ми д-р Димо Димов от ямбол се идваха някакви при него и баба ми ми казваше,че са от ДС ама аз се не и вярвах но май и тои е бил агент сега като чета тази статия си спомням за детството ми при дядо и баба ама се едни с черни волги форд тауноси и други коли се срещаха с Д-р Димов та май има нещо такова като агент май !! Баба ми сигурно е била права !!!
33
2
 
1
 
! Отговори
тайник преди 16 години
Много съм таен и много агент.В тайнствено тайнство съм доста роден.Тайно работя и тайно разпускам.Тайни за тайни успешни пропускам.Тайно пресмятам кому-что взел-дал.Всички ме смятат за явен ***."Тайните - долу" лобирам в захлас.В таен търг тайните изкупувам от вас.Много съм стаен и с тайни честит съм.Всички ме знаят като Aгент"Неразкрит съм".
32
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Eдно е да си разузнавач,друго е да си доносник.Българийо,защо пак предаде тези които са работили за теб?Случайно да има желаещи за разузнавачи?
31
2
 
0
 
! Отговори
ДП преди 16 години
Списъци като този имат смисъл доколкото мафията-държава е принудена да ги прави.Информация във връзка с това, кой от властта е част от мафията,владееща тукашната държава и под каква форма имаме отдавна - всеки от тях. Като всеки занчи всеки, дано това е достатъчно ясно...
30
2
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
погледнете имената на най-богатите 6000 фамилии в България..Да виждате нещо общо?Същите фамилии които по татово време управляваха страната , сега са милионери...Работи народе , работи на Хаинбоаз, по селскостопански бригади, по заводи, в строителството...за благото на червените величия!
29
3
 
0
 
! Отговори
te4ko преди 16 години
И КАКВО КАТО СА РАБОТИЛИ ПРЕЗ ОНАЯ МИ РАБОТА Е.ПАК ЩЕ СИ ТЪНАМ В МИЗЕРИЯ.
28
2
 
0
 
! Отговори
Марио преди 16 години
Странно как в СДС има само няква овца,дясна ръка на Ал.Бож.СДС е доста по чиста партия от останалите ***!
27
2
 
0
 
! Отговори
Wasp преди 16 години
Пешка, браво бате, един да каже истината такава каквато винаги ще бъде!!!
26
2
 
0
 
! Отговори
Добри Божилов преди 16 години
В ръководството на моята партия няма агенти на ДС. То се състои от 1 човек - аз, за когото знам със сигурност, че не е ченге. Гласувайте за Българската Интернет Партия...)) ***.bipartia.com
25
3
 
0
 
! Отговори
На баба ти фърчилуту преди 16 години
Вижте сега каква е работат. Доносници винаги е имало и ще има, просто по времето на комунизма долу горе се знаеха кои са, а сега не. Склонен съм да мисля че сега доносниците са много повече и не се отчитат само перд 1 управление. По-доброто състояние на Румуния в момента се дължи ИЗЦЯЛО на това, че те не закриха своята "Секурате"......За това ви казвам ВИНАГИ ще има ДС. Да живее КОМУНИЗМА !!!!!
24
2
 
0
 
! Отговори
pe6o преди 16 години
НИКОГА!!!!
23
2
 
0
 
! Отговори
Калугера преди 16 години
България ще се оправи тогава когато измрат хората с промити мозъци, живели по времето на комунизма, включително и тия мишки от ДС. Грозна истина, но факт. Докато ей такива оперативни работници ни управляват управия няма.
22
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Първо бих искал да се извиня на всички за грубата ми шега че съм мъртъв. Пиша от интернет клуб заради Бан на ИП.
21
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Първо не са 1/5 а 1/10 сътрудниците.. Второ те не са за убиване а за доживотна каторга... Ако наистина са разбили живота на стотици хиляди Българи.. Защото знам случаи в които за един виц хора са лежали в лагери по 1-2 години и живота им е съсипан- изгонени от партията, нямат право на висше образование, нямат право да градят кариера а са измръзвали по строежите и децата им също нямат права, както и целите им семейства... Коритаров спецялно е съсипал много кариери на състудентите си... Така ,че убиването им е малко на такива.. А които са били разузнавачи е съвсем друга работа-уважавана и престижна - дори бих казал геройска... Но мишкките-доносници са за каторга..
20
2
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 16 години
БЕ, БАЛАМУРНИЦИ : ))
19
2
 
0
 
! Отговори
samuray 1 преди 16 години
Аз ако се занимавах с политика, да речем като този бе, забравих му името, от Партия ред, законност и справедливост, ха, сетих се, Яни Янев, ще им стана лидер на тези хора, става въпрос за бившите сътрудници на ДС, ще регистрирам една партия, която ще я нарека Партия на репресираните от службите на бившата ДС /ПРСБДС/ и пак ще управлявам другите, овчиците... Те без туй бяха свикнали да бъдат управлявани...
18
2
 
0
 
! Отговори
samuray 1 преди 16 години
И казват, че лицата, които са сътрудничели на бившите структури на ДС са били около 1/5 от населението ни. Това прави около 1 млн от населението ни, нали? И какво да ги правим сега тези хора... Да ги вкраме в затвора, да не им позволяваме да работят, да им вземем дипломите, да им отнемем имуществото, да ги бичуваме...? Никога няма да станем като белите хора, защото народът ни е ***, занимаваме се с прости неща... Уж вървим напред, обаче все гледаме назад, да не би някой да ни преибе... Нямаме доверие един в друг, страхуваме се от всеки... И единият ни крак е винаги с години назад зад другия... И сме като разчекнати... Поза удобна за по-хитрите...
17
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ми защото първата им работа като дойдоха на власт бе да си изгорят досиетата... Според вас защо Костов, Стоянов и Димитров не отвориха досиетата ами го направиха БСП ...нали са големи демократи и борци против комунизма?... ? Защото при червените са шефовете на ДС и разузнавачите а в СДС бяха техните пчелички-доносници ,които неуморно са работили против обикновенните граждани като са донасяли на ДС всичко каквото се говори между приятели... Много от хората живяли тогава помнят как по сигнал на доносници , милицията спираха тока в блока влизаха в апартамента и конфискуваха видеото щото се гледало порно... Спираха тока защото видеокасетата не може да бъде извадена от видеото без захранване...
16
2
 
0
 
! Отговори
samuray 1 преди 16 години
Какво значение има кой какъв е бил преди най-малко 20 години за каквото и да е било сега след 20 години. Ти бе гуйнянко, като не си бил сътрудник или какъвто и да е там, сега по-добър ли си от онзи, който е бил...?
15
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А ИВАН КОСТОВ, ПЕТЪР СТОЯНОВ И ФИЛИП ДИМИТРОВ ЗАЩО ГИ НЯМА В СПИСЪКА?