Децата в Домовете – жертви на куршуми, педофили и държавата

Момиче загива от куршум, дете пада от третия етаж, сирачета се снимат в "Баклава". Равносметката - трагична, държавата - безразлична
12 мар 2008 14:47,
42
Децата в Домовете – жертви на куршуми, педофили и държавата
Снимка: Булфото

15-годишната Лиляна Т. бе застреляна днес в Трън.

При стрелбата бяха ранени още две деца, които са без опасност за живота.

12-годишният Емил Петров има огнестрелна рана в рамото. Другото пострадало дете, 15-годишната Клара Христова, е с огнестрелна рана на лявата китка.

Цялата тази трагедия се случи в Дома за деца, лишени от родителски грижи в града, където има 24 деца, някои от тях - с увреждания.

Едва четирима са възпитателите, които работят в Дома - на смени от по 12 часа.

Убиецът, който се самоуби след стрелбата, е бивш възпитател от Дома.

Преди това бил уволнен заради тежки престъпления.

От общината обаче твърдят, че стрелецът никога не е работил в дома.

Кметът на Трън твърди, че Асен Илиев има кафене.

„За да се разхожда на свобода и с пушка в ръка вина има съдебната система“, коментира Станислав Николов.

67-годишният Асен Илиев е лежал два пъти в затвора за педофилия.

Бившата директорка на дома в Трън Милушка Страхилова разказва, че той постоянно е купувал подаръци на момичетата и ги канил вкъщи.

Според нея основната причина за трагичния инцидент била любовна драма.

Асен твърдял, че не може да живее без раненото момиче Клара.

Мъжът стрелял в самия център на града. По това време децата били в междучасие и той ги издебнал.

Преди години е уволнен и друг възпитател - Никола Динев, също с присъди за педофилия, но той продължава да работи и живее в района на Дома в Трън.

Това са ужасяващите факти с днешна дата.

Едва ли всичко казано дотук не е било известно на институциите, защото вече не е новина поредният кошмар в заведения за деца из страната.

Само преди дни 10-годишно момиченце „падна“ от третия етаж на Дома за деца без родителски грижи “Петко Славейков“ в София.

Преди месеци пък беше скандалът в бургаския дом дом за сираци "Александър Георгиев – Коджакафалията", където деца бяха използвани за снимки със сексуално насилие към филма „Баклава“.

След всеки безумен случай обществото ни настръхва, а от социалното министерство и от Държавната агенция за детето започват да обясняват как и какви проверки са правили, колко се грижат за децата ни, как всичко ще се оправи с предписанията, които дават.

Днес – също.

Шефката на агенцията за закрила на детето Ширин Местан съобщи, че трънският дом е трябвало да бъде закрит още през октомври миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
katq преди 16 години
Това мозъчни пръдни ли са или опит да се направите на алтруисти?! Нито една държава в Европа не прави сама за себе си подобни изявления! Вместо да говорите колко сме лоши и т.н. спрете да крадете от работните си места(особено държавни) и се разровете из историите на Великите. Книги като "Оливър туист" не са написани просто като художествена измислица! Веднъж застанете зад скапаната ни държава и осъзнайте, че поне в този случай държавата прави много повече, отколкото други такива по света! Лесно е да плюем вечер срещу телевизора, докато си пием ракията и да пускаме смс-и за успокоение на гузната си съвест. Такива деца ще има, докато има кой да ги ражда! Колко от вас ще позволят на детето си да играе с дете от Могилино?
40
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
един от синонимити на кадъна е"симидак" ,защото като си обричи петифурчето и заприлича на прясто симидче вип дамите вече си ходят по интимни коафьори бих се пазарил за такъв,ама не бих минал на фейс контрола чао,че ми потекоха лигите
39
0
 
0
 
! Отговори
ghj преди 16 години
дали ширин местан е бръсната?
38
0
 
0
 
! Отговори
Черноморска перла преди 16 години
Спомняте ли си този филм и крилатата фраза "Техникум за вътрешна украса". Бога ми, на мен домовете за изоставени деца все повече ми приличат на тези заведения. А помните ли думите, които той каза на учителката си, относно ранното му изпращане в такова заведение. "Аз там научих повечето неща". Странно е това усещане, все едно някой наказва тези деца, само защото са нежелани. И още по-странното е, че ние отдавна сме го приели и се затваряме очите.
37
0
 
0
 
! Отговори
ivailo преди 16 години
Децата в Домовете жертви на държаватаДецата жертви на държаватаДецата в Домовете жертви на държаватаДецата жертви на държаватаДецата в Домовете жертви на държаватаДецата жертви на държаватаДецата в Домовете жертви на държаватаДецата жертви на държавата
36
0
 
0
 
! Отговори
sss преди 16 години
докога...ще продължава това?докога ще живеем в тази помия...докога ще търпим...докога ще се крием и и ще се спотаяваме от случващото се...докога ли?винаги ще си останем такава ***, която не уважава себе си щом не си търси правата и не е единна...
35
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
lovia se na oblog che toja asen trepacha e sin na aktiven borec inache da sa mu vzeli otdavna pushkata.abe tipichen vraskar...
34
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
"Шефката на агенцията за закрила на детето Ширин Местан съобщи, че трънският дом е трябвало да бъде закрит още през октомври миналата година."Иде ми тая шеВка да я погна за чутурата и да я забухам, дет' сваря... Ама и това няма да ме успокои, ще ми се и "социалната министърка" да го отнесе така, в по-насинен цвят...То не бяха фасони, прически и стойки, не бе крадене, не бе ламтене, аман от тези *** горе, бре! Щом като е "трябвало да бъде закрит" - аджеба, някой да се сети да следи нещата, докъде са, как са, що са?! Жена съм, ама ми иде да псувам, *** безподобни ни управляват!
33
0
 
0
 
! Отговори
Slavii преди 16 години
Наистина съчуствам им жалко че се сещаме за тях само по коледа или когато някое го убият или изнасилят зверски и те като цяло са най потърпевши от цялата мизерия която цари в милата ни родина и наистина крайно време е държавата ни да вземе някакви мерки и да подобри условията и начина им на живот защото нали се сещате че живели при такиви условия е много трудно да станат пълноценни хора когато вече стане време да напуснат дома в който са живели .
32
0
 
0
 
! Отговори
pip преди 16 години
кой може да познай кои повече са в траур трънче ли или родителите на на обитото дете.коитто може би се надяват эа някой лев от държавата.
31
0
 
0
 
! Отговори
Елена преди 16 години
- Факт е ,че Държавата е направила домовете и в тези оскъдни години се грижи за тях.Под въпрос е отговорността на работещите в тях. Сигурно още много трябва да се прави за тях. БТВ го направи чудесно с великолепната шесторка , но какво правим ние като граждани. Аз бях при озверелите и оскотели граждани на кв. Средна кула , които със зъби и нокти са готови да не помогнат на децата от Могилино, като не искат изграждането на домове за тях в техния квартал. Чудовищно се държаха тези хора. Що за нация сме ?Днес когато има трагедия с такива деца ги жалим и обвиняваме кого ли не , нашата отговорност пред нашата си държава, пред нашите си деца каквито и да са те здрави и болни с родители и без родители.Защо Господи този народ озверя???????? Къде са пословичните поверия за гостопримството, добротата и работливостта на Българина?
30
0
 
0
 
! Отговори
rumen (sin ot 1-ia b преди 16 години
ne moga da poviarvam....
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Наказания трябва да има и за полицаи и политици и то ефективни /затвор/ за да започнат останалите да си гледат работата за която са назначени.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ех, отеди си чичо Асен! Няма го вече селския пръч, човека, които редовно смазваше автомата си и го поддържаше в безупречнож състояние. Колко ли мъже биха му завидели за способностите и ентусиазма на тези години. Но го можеше , макар и нищо друго да не можеше. Влезе в историята. С лошо, но влезе. както е влизал и в други деца и нямаше кой да го остави в затвора завинаги. При този случай се сещам за чичо Иван от Дупница. Като го слушаше човек как благо говори, как се *** грижел за децата от дома там, се чудя как не са го направили почетен гражданин на Дупница. Преди него беше чичо пешо от берковица. И той помагаше колкото може. Гледаше си две момичета вкъщи. Единственото му прегрещщение беше, че ги заключил за няколко дни.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Станало е убийство на дете. Поредното. Детето е било поверено на грижите на държавата и обществото. Убиецът е бил педофил-рецидивист.Известен на органите. Полицията,след първата жалба, не е гарантирала дори бъдещата психологическа безопасност на децата от дома, а след другите жалби не се е стигало до своевременен съд за престъплението блудство с малолетен. От незаинтересованост. За да се доведат нещата чак и дотам, че да е известно, че убитото дете е било ценен свидетел на обвинението, но държавата (полицията) не е преценила да го е защити като такъв.Разрешителното за оръжие на убиеца явно не му е било издадено според законовите регламенти за психологическата пригодност на дадено лице за лично въоръжение. Агенцията за закрила на детето не е била предложила на общината междинен държавен вариант за настаняването на децата след закриването на дома , а само предписания и кметството не е посмяло да ги изхвърли съвсем без грижи на улицата. Здравното ни министерство системно си затваря очите за болките и болестите на увредените деца от домовете, мантрирайки нарочно безпаричие, въпреки че по презумпция грижата за болно дете си е пряка работа най-напред на официалните здравни органи, а едва след това - и на социалните или неправителствените такива. Общината системно не е спазвала изискванията за здравословно отглеждане на децата. Педагозите и психолозите са бляли в перманентна медитация през работно време. Жителите на Трън пък ведро са гледали безплатен сеир. Законодателният ни депутатски състав си е пълнил гушки от гласуване на поръчкови и взаимоизключващи се закончета, а междувременно през етно-манифактурата на малолетни родители са били "произвеждани" нови и нови увредени бебета - български граждани. Гражданството (интелигентната му извадка) в Интернет е искрено възмутено от държавните щраусови напъни за милосърдие и благотворителност, но в реала не сака да се задейства. В резултат от всичко това...животът на тези дечица се хлацка между Дикенсовия и Макаренковския вариант на сценария за техния бъдещ достоен живот...някой друг път, обаче.Кой още смее да твърди с министерска усмивка, че конкретни виновници или виновни стратегии за потрошеното детство на "законно" изоставените деца нямало? И докога обществото ни ще бъде заставяно да му вярва на изцепките? Не ме е** в колко още страни имало подобни случки. Живеем в 21 век, в България, а тук и сега това унищожение на бъдещи хора не трябва да го има. И никакви партийни воли или безволия не следва да отсвирват без грижи неравностойните деца. Подписвахме петиции...в чие ли запрашено чекмедже трупат своя давностен стаж? Докога няма да има виновни?
26
0
 
0
 
! Отговори
Nei4o преди 16 години
Kakvo Bylgarsko ima v aishe mestan (***), rqzania fes dogan i simeon (myncho), 4e da im pyka za Bylgaria i Bylgarite?
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Като те боли *** ходи на лекар бе ***, кво си седнал да се обясняваш тук.
24
0
 
0
 
! Отговори
bulgur madur преди 16 години
boli ma huq za izostavenite i uvredenite deca . . ae bu4ete licemeri ..
23
0
 
0
 
! Отговори
mia преди 16 години
докога разни некъдърници ще ни убеждават,че видете ли те са си свършели работата,но обаче......докога ще си стоят по кабинетите и ще ни убеждават колко са компетентни,но видете ли...докога ще търпим тези некъдърници? жалко за децата,те нямат никаква вина,виновна е държавата,но виновни сме и ние като граждани,като данъкоплатци,като избиратели. като че ли е време да се събудим от зимния си сън
22
0
 
0
 
! Отговори
и да го кажа, на кой преди 16 години
ПОРЕДНИЯ ИДИОТИЗЪМ В ДЪРЖАВАТА НИ .