Овехтелите сиропиталища

„Тези домове създават маргинали, аутсайдери“, казват пред Франс прес от българския Хелзински комитет
24 мар 2008 08:44,
2
Овехтелите сиропиталища
Домът в Трън. Снимка: БГНЕС

България отчаяно се опитва да модернизира мрежата от овехтели сиропиталища

Изправена пред неотложния проблем от около 8 хиляди изоставени деца, България се опитва отчаяно да модернизира своята мрежа от овехтели сиропиталища на фона на педофилия и жестокост, пише Франс прес.

Дълбочината на проблема излезе наяве с цялата си сила, когато девойка от дом в Трън беше убита, а друго момче и момиче ранени от педофил, който по-късно се самоуби, коментира агенцията.

Други три момичета от сиропиталището в Берковица заявиха, че трима мъже са им платили да се събличат и да играят на чичо доктор. Директорът на заведението призна, че „педофили са проявявали интерес към децата“.

В Пловдив пък няколко деца изядоха отрова срещу плъхове, поставена в техните спални,  помислили я за бонбони.

В София малко момиче се нарани, след като падна от прозорец, докато се опитвало да напусна дома с импровизирано въже от чаршафи.

Тези инциденти са следствие от лошото ръководство, защото е много трудно да се намери квалифициран персонал готов да работи за 170 евро месечна заплата, заявяват от управата на един от домовете.

„Тези домове създават маргинали, аутсайдери“, казва пред ФП Славка Кукува от българския Хелзински комитет за човешки права, който от години наблюдава случващото се в тези домове.

„Проблемите в тези домове идват от некомпетентността на всяко ниво“, подчертава тя.

Опитите за реформи са започнали от 2001 г. със затварянето на най-бедните домове и насърчаването на семействата, предимно от ромски произход, да вземат децата си обратно.

През 2003 г. в България започна реформа на системата за осиновяване с цел нейното хармонизиране с международните норми и пресичане на корупцията и трафика на деца.

Но чистият резултат от реформата бе намаляването на броя на децата намерили ново семейство. Само 708 деца са осиновени през 2007 г. срещу 1600 в годината преди промените, завършва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
31
 
! Отговори
tnt преди 16 години
Онези им ги оставили,тия им ги връщат!Итака решават проблема!И това били управленци!!!!!!!!