Дублажи по македонски, твърде приличащи на български

СДСМ и СДСП, сходни не само по абревиатура, но и по имената в листите
1 юни 2008 11:13,
14
Дублажи по македонски, твърде приличащи на български
Люта предизборна битка в Македония. Снимка: БГНЕС

Няколко часа преди края за размисъл в Македония, лидерът на най-голямата опозиционна партия Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Радмила Шекеринска наруши предизборното мълчание.

В следобедните часове говорител на СДСМ изненадващо прозвъни акредитираните в югозападната ни съседка чужди журналисти и ги покани на извънреден брифинг в щаба на партията. Сред тях - и специалният пратеник на Dnes.bg в Скопие Георги Савчев.

На брифинга Шекеринска сигнализира за партия фантом, която може да открадне гласовете на СДСМ.

Сценарият бил пробван още през 2006-та, но днес вече бил умело изпипан.

Става дума за Социалдемократическата партия на Македония, чиято абревиатура СДПМ е твърде сходна с тази на СДСМ.

Но трикът не свършва дотук. СДПМ издигнала листи с кандидати, чиито имена са почти еднакви с тези на водачите на листи от СДСМ.

Така Радмила Шекеринска набързо се сдобила с двойничка Рада Шекеровска, водач на листа от СДПМ.

Жената е от Щип, безработна и през целия си живот е била домакиня.

Когато журналисти открили двойничката, Шекеровска с изненада казала, че не знае да е водач на листа, но след това отказала да дава повече обяснения.

Сходният сценарий споходил и останалите в листата на СДСМ.

Йован Манчевски бил двойник на Йован Манасиевски, Заран  Зашев - на Зоран Заев, Янис Макрис - на Янис Макрадули.

Единствено Тито Петковски не е дублиран, защото просто не открили друг Тито в Македония.

Радмила Шекеринска събщи още, че шефът на партията-фантом Бранко Яневски бил назначен веднага след изборите през 2006-та на държавна служба в правителството на ВМРО-ДПМНЕ.

Шефката на СДСМ твърди, че има нервност в управляващата коалиция, но такива трикове са абсолютно ненужни, ако управляващи са уверени в победата си.

Шекеринска смята, че въпреки прогнозите за 11% гласове за СДСМ, има вероятност партията й да стане победител на днешните избори и да изпревари ВМРО-ДПМНЕ.

Сценарият СДСМ-СДСП е твърде сходен с нашенския с НДСВ през 2001-ва.

Тогава покрай включването на царя в политиката се нароиха куп партии-фантоми със сходни абревиатури с тази на НДСВ /"Национално обединение за Цар Симеон II"  и Коалиция "Симеон II" бел. ред./, които успяха да заблудят близо 5% от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Авитохол преди 15 години
Нямаше начин да не изтъкнеш,че всичко това е толкова "българско" нали, нещастен?Какво общо има България с темата на статията,та трябва да ни оплюваш и тук?Аман от комплексари!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Единствено Тито Петковски не е дублиран, защото просто не открили друг Тито в Македония." друже Титоооо ни ти се кунеееемо" :D
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Щом няма "по македонски", как има дробчета "по селски"? :)))
10
0
 
1
 
! Отговори
БУРОВ преди 15 години
списачът на статията е пълен ***, тъй като няма такова животно "по македонски".Крайно време е медиите да престанат да наемат прости "журналисти"
9
0
 
1
 
! Отговори
az преди 15 години
mn 6i e luta bitkata te kolkoto naselenie imat...pak i tipi4no po bylgarski pove4e ot polovinata nqma da glasuvat tei 4e...
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, номер "3", това ли те изпълва тебе с национална гордост , че България била "по-просперираща" от Македония? Това е все едно някоя *** да се гордее, че е "по-девствена" от друга такава!
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, новмер "3", това ли те изпълва тебе с национална гордост , че България била "по-просперираща" от Македония? То ва е все едно някоя да се гордее, че е "по-девствена" от друга такава!
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Единствено Тито Петковски не е дублиран, защото просто не открили друг Тито в Македония.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
хаха днес.бг вече имат пратеници в чужбина, а првописа и стилистиката им куцат като на 3токласници.
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко е казано.....
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Изобщо не сравнявай положението в България и Македония, ние живеем направо в стабилна и прогресираща страна пред тяхната! Едно време Албания беше най-бедната държава и всички и се смееха, а сега същите тези антични македонци, както се определят, я превърнаха в най-бедната държава в Европа, живееща само и единствено с духа на Тито и комунизма! Жалка картина, с жалки персонажи!
2
0
 
1
 
! Отговори
lokster преди 15 години
Сега им трябва само ДПСМ и ще ни настигнат :D
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
няма нищо чудно в това. както и да се наричат днес вардарските ни сънародници, както и да се самоопределят, то манталитетът, културата и начинът им на мислене си остава абсолютно еднакъв с българите от България. А СДСМ са откровено комунисти и сърбофили, докато т.нар. ВМРО-ДПМНЕ отдавна няма нищо общо с идеите и духа на истинската славна ВМРО. Днес ВМРО-ДПМНЕ не е същата като по времето на Любчо Георгиевски, а е една перачница за пари и далавери, яхнала патриотарски пропаганди, които в крайна сметка унищожават крехката държавност на Република Македония. Македония се намира в същия омагьосан кръг и срив, в какъвто е и нейната по-голяма сестра-Република България!