60% от българите вярват, че ще си намерят бързо нова работа

Тази увереност обаче не се дължи само на вярата им в собствените качества, но и на състоянието на пазара на труда, който предлага много възможности
5 юни 2008 11:44,
11
60% от българите вярват, че ще си намерят бързо нова работа
Снимка: БГНЕС

Общо 59% от участвалите в проучване на Hewitt Associates служители в България смятат, че ще си намерят нова работа бързо, като това би им отнело не повече от няколко седмици.

Тази увереност на българските служители обаче не се дължи само на вярата им в собствените качества и способности, но и на пазара на труда в момента, който предлага много възможности, дори и за хора, които нямат много натрупан опит.

Подобно е и положението в Румъния. Там над 60% от служителите вярват, че ако им се наложи, биха си намерили нова работа относително бързо и лесно, за разлика от средния резултат за Централна и Източна Европа, който е 50%. Най-слабо уверени във възможностите, които имат, са унгарските служители (23%).

В проучването „Най-добрите работодатели за ЦИЕ“ са включени 71 български компании. Общо в региона са изследвани близо 120 хил. служители и над 3 хил. топ мениджъри и специалисти в областта на управлението на човешките ресурси от 600 компании в 12 страни - Австрия, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Турция, Полша, Румъния, Русия и Украйна.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
PLAM преди 15 години
Абсолютно не верно е ,че всеки когато си иска,може да си намери работа.На 31 години съм,от Сливен и вече 1 година не мога да си намеря работа.Ходила съм на безброй интервюта,но нищо не става,при условие че имам образование,пс-грамтност и език.Обадиха ми се само от 1 място,но за минималната заплата.В София работа може и да има,но в малките градове,за да започне човек работа и особено ако заплатата е над 350 лева,ще му трябват яки връзки .Случаен човек не може да започне как да е,защото в която и да е фирма,освободили се място,все ще се намери някой роднина или познат на шефа,който да започне.Да не говорим каква дискриминация има,спярмо жените над 30 и особено,ако са с малки деца,като мен.Била съм възрастна,щяло да ми се разболява детето и да отсъствам и т.н....Абе,подиграват се от всякъде.Отчаяна и обезверена съм.А най-лошото е ,че на моя хал са много хора.София не е България.
9
0
 
0
 
! Отговори
keli 73 преди 15 години
Не е така! ...не знам дали сте обърнали внимани, но в администрациите е пълно с разни лелки, които знаят само едни функции да изпълняват и ако ги попиташ нещо странично извън тяхната компетентност ти се зъбят ще каже човек, че са незаменими... няма гъвкавост, няма никакво осъвършенстване и оптимизация на работата им, наредили са се точно като кукувици и правят точно работа като за един-двама. Могат да те разкарват до 5 гишета, докато тази функция на губене на време и лутане може да се спест на едно място... Стоят размотават се и се чудят къде да се почесват, просто с лопатата трябва да се изринат. Като не им се работи да се махат и да не пречат поне. Но не е такова мисленето на държавните администратори, ако питате тях ще наредят още много такива места за още неограмотени лелки и народа трябва да се въоръжи с много търпение и нерви за да понася мудната им работа и комплексарско им отношение.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
60% от българите са по кафенетата и причината е, че изобщо не търсят работа! А това са много млади хора - поне за тях все още има, но за над 35 /жени/ едно голямо Тц:) Изходът се знае къде е - това е и целта на нашите управляващи - да останат социално слабите и необразованите, за да не им размътват водата
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Bak sa rabotili po metoda na stakmistikata! Kato e tolkova lesno, spored tiha, zashto ima hora, pri tova dobri spetsialisti i sas saotvetnoto obrazovanie, koito stoiat bez rabota s mesetsi! Lesno e da si namerish rabota samo ako si na okolo 20-30 godini! Ako si nad 50... shte vi pitam az vas kolko e lesno!
6
0
 
0
 
! Отговори
drug преди 15 години
6toto ste nai golemite selqni v sofiq za tova nqma rabota za vas
5
0
 
0
 
! Отговори
дедо преди 16 години
Защото бизнеса е почти изцяло в София и няколко големи града. Като си стоите на село - направете си ферми (:
4
0
 
0
 
! Отговори
ДРИСЛЬО преди 16 години
То си пише бе - проучването е направено върху хора които вече работят. Тия дето нямат работа не са ги питали.Но да питам какво е то това "провинция" - на село, всичко което не е столицата, малкия град, големия град (не София)...Селото определено си е изпяло песента още 70-те (село - 15 къщи и 5 крави) Идеал Стандарт се оплакваха, че има недостиг на работна ръка ще пускат производство на друго място (чувах преди време)
3
0
 
0
 
! Отговори
Daneva преди 16 години
Na 47g.,dokazan specialist-nevazmojno mi e da si namera i to v Sofia!
2
0
 
0
 
! Отговори
мърла преди 16 години
Елате на село и си намерете работа, гадове мръсни.И като духачки няма работа , и пенсия няма, и майката
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това са пълни глупости. Защо не се прави проучване в провинцията.