Стартира истерията „изпит по литература“

2488 кандидат-студенти се явяват в СУ днес, пишат по "Епопея на забравените" или цитати от Ботев и Дебелянов
14 юли 2008 08:01, Екип на Dnes.bg
62
Стартира истерията „изпит по литература“
Изпитът продължава 5 часа. Снимка: БГНЕС

"Подвиг и памет в "Епопея на забравените" на Иван Вазов" е темата по литература, която се падна на тазгодишния изпит по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи репортер на Dnes.bg.

Втората опция за студентите е сравнение между два цитата, в случая:

"Но стига ми тая награда

да каже нявга народът"

/Христо Ботев/

и

"Ако загина на война,

жал никого не ще попари"

/Димчо Дебелянов/

Документи за участие са подали 2 488 души.

Това е най-масовият изпит в конкурсната програма на Софийския университет тази година. Той започна в 8 часа и ще продължи пет часа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласна съм с тези, които твърдят, че няма значение откъде си. Пък и какво точно значи това в 21 век? Хората днес са толкова мобилни, че може да са родени в Ню Йорк (като г-н Георги Пирински, например), да са израсли във Варна, а да заминат да работят в Малта, например...На мен също ми е трудно да отговоря откъде всъщност съм - корените ми са от две места, родена съм в трето, израсла съм в четвърто, а от 20 години живея в София. И какво? Аз съм от България. Навсякъде у нас, а и по света, по-слабо образованите и по-невъзпитани хора говорят високо (и неправилно), хвърлят *** не където трябва, минават на червено и се псуват настървено, слушат чалга и плюят по улиците...Те не са от село, те са от Страната на наглата посредственост, те са неграмотни не само граматически, а и в човешките отношения и в цивилизованото поведение. Затова от село или не, приветствам всеки, който иска да се образова, защото така има шанс да стане по-интелигентен и толерантен човек. Убедена съм, че образованието дава не е само знания, а и тъй нужната ни обща култура и умение да се зачитаме и уважаваме дори без да се познаваме.
60
0
 
0
 
! Отговори
Gurov преди 15 години
o6te edin prost filosof...da ne se obidi, ta se mesish na horata v spora?
59
0
 
0
 
! Отговори
somebody преди 15 години
do nomer 55:Tozi angliiski li Wi pomaga pri Wa6ata realizaciq? Ili towa, 4e Ste "po-kaduren, adaptiwen i erudiran"? '6toto ot pisanoto na roden i 4ujd ezik ne li4i da e taka! Eh,SELO,SELO...! (kato mantalitet, a ne geografsko ponqtie) .
58
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Надникнах в коментарите - води се някаквъв глупав спор - софиянци - селяни. Няма такова нещо - има интелигентни и прости българи. Къде са се родили, това е без значение. Няма да отрека, че ако някой е трето поколение историк, вероятно има много качества или адвокат или учител! Става дума за двете възможности на изпита по литература в СУ - добри са - дават много възможности да се поразсъждава за много неща и кандидатът да покаже какво знае и най-вече как мисли. За тези теми въобще на могат да бъдат полезни разните там написани-преписани от учебници теми, които се продават.Всъщност големият въпрос пред нашето образование е да накара младите хора да мислят - след това всичко е по-лесно.
57
0
 
0
 
! Отговори
Момиче преди 15 години
Простаци- и в София, и в цялата страна. Няма значение откъде сме, важното е да говорим и пишем на правилен бълг. език. Имам познати, всякакви. Независимо от възрастта и родното си място..правят немислими правописни грешки. Човек, има ли желание, ще се научи.А по темата за изпита... Уникално лесни автори. Ако за тях им е трудно да пишат, ако за тях не са се готвили- е, няма как да станат студенти.
56
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
Тя Мара фтасала, ама нейсе! Значи дядо ми е живеел в Солунската митница, а? Всеки ден? Арно, селяни сме ние, граждани сте вие, ние сме магартета, вие сте коне, свръхчовеци некакви ... бе, въобще, такива като тебе никога не са сами та говорат за себе си в множествено число. Само да те питам ако Левски, Ботев, Вазов, Джон Атанасов /да не изброявам всичките/ са БЪЛГАРИ то кои не са българи- НИЕ от провинцията, или ВИЕ от шоплука? Щото нали много се гнусиш да си като нас? Нали съвършенство някакво природно, или н'ам си к'во?И като не си БЪЛГАРИН- шото нали и Левски, и Ботев, и Вазов не са от София, пък се водят БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ, БУЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ а ми кажеш к'ва народност ти пише в личната карта бе, ***? Що ме караш да се дразня?Или си мислиш, че тия неща за ядене, дето си ги купуваш в магазина, растат по дърветата на Южен парк?Що ли са занимавам с *** като тебе въобще? Глей си жълтите павета и си седи у София, барем да те не бият некъде селските чобани.
55
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Аз предлагам да внесем на първо четене в парламента гласуването за провъзгласяването на СОФИЙСКИЯ гражданин с МЕГА името СПИРО за крал на... *** дупка, от която е изпълзял!!!***, какво си постигнал в живота БЛАГОДАРЕНИЕ на това, че си от София! Цяла България ви мрази не защото ви завижда, а защото сте едни мижави лигльовци с високо самочуствие, базирано на какво... на месторождение!!! WTF!!! Bitch, please!!! Яд ви е, че има по- кадърни, по- адаптивни и по- ерудирани хора от вас!!!Ходи да си втъкнеш показалеца на стауята на "Св. София" отзад... всички знаем, че ще ти хареса!If you don't like us, blow us... We'll still *** your wife!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тука един *** се подиграва с момичетата от снимката че им "личало" от къде са. Ами да вземе да ми каже споменатите в статията - Вазов, Ботев, Дебелянов "личи" ли им от къде са или са си просто "българи"
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Saglasna sam s nomer 49. To niama tema po koiato v edin moment da ne se stigne do vechnoto zaiazhdane Sofia-provintsia! Otvrat! Niama nikakva, ama NIKAKVO znachenie KADE si roden! Mnogo po-vazhno e KAKVO ima v glavata ti! Poznavam mnogo svestni hora koito sa rodeni v malki gradcheta i golemi *** rodeni v Sofia i obratnoto. Rodnoto ti miasto niama nikakvo znachenie. Mnogo po-vazhno e kakav si kato chovek.
52
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Та щом баба ти се е снимала пред жълтите павета /т.е. възприемала ги е като забележителност, а не като ежедневие/, мисля че няма какво да говорим повече."Не бе селски, просто жената се е снимала там където живее и се разхожда всеки ден. Вероятно ти можеш да ми покажеш по-интересни снимки на твоята баба, примерно как извежда овцете на поляната или как са се снимали с дядото пред току що закланото прасе. Или чакай, чакай, то май у ваше село не са се фотографирали по онова време .... извинявай ако съм те засегнал. Хайде със здраве ...
51
0
 
0
 
! Отговори
генчо преди 15 години
Спиро, нечовек си... направо се смях с глас. По темата - вижте девойките на снимката как изглеждат и после ми говорете, че не знаете как селото се оказа в града. Като толкова не ви харесва, защо драпате с нокти и зъби, и сте готови да работите за жълти стотинки, само и само да е в София?
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хаха, тук абсолютна всяка тема може да се превърне в спор "софия vs. провинцията"
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стига вече с тоя мач софия-село. 20 години все това гледам. Най-нормален миграционен процес. Лошо е че се подбива цената на труда но какво да направим като няма работа в Манаселска река!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой може ли да ми каже миналата година повече ли бяха кандитатите? Струва ми се че са намалели.
47
0
 
0
 
! Отговори
м преди 15 години
До: 39. Крис.....ми оди си у плевен бе.... (с ударение на о-то)
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
milichki, pak li vi e trudno? ami tova e izpit po roden /maychin/ ezik i s vego se vliza na 22 mests v u-ta t.e. nepremenno, dori i malogramotni shte sledvate neshto! a posle?
45
0
 
0
 
! Отговори
;;;;; преди 15 години
що не казват кво стана на изпита по математика в ТУ
44
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 15 години
унсс :)
43
0
 
0
 
! Отговори
надя преди 15 години
Спиро чак се и обиди, ама ние от село не ги разбираме тези работи.
42
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
Спиро, ти си голям веселяк:) Аз имам снимка на дядо ми пред Солунската митница, но за мое най-голямо съжаление и той не е изпълнил заветната мечта. Та щом баба ти се е снимала пред жълтите павета /т.е. възприемала ги е като забележителност, а не като ежедневие/, мисля че няма какво да говорим повече.