Перник остава без учители

Вече има сериозен проблем с помощния персонал, твърдят от КТ “Подкрепа”
15 юли 2008 12:39, Красимир Ангелов
33
Перник остава без учители
Учениците от Перник може да останат без учители. Снимка: БГНЕС

Сериозен проблем с недостиг на учители се очертава в Перник от есента, съобщи председателят на регионалния учителски синдикат към КТ “Подкрепа” Юлия Ганчева.

Според нея, причината е, че в ситуацията на делегирани бюджети, за да си подсигурят по-висок фонд работна заплата, директорите на учебните заведения ще предприемат сериозни съкращения на учители.

От друга страна, след учителската стачка миналата есен разочарованието сред учителите е голямо и те продължават да напускат системата на образованието доброволно.

Така вместо да се мисли как да се задържат квалифицираните учители в класните стаи, те се изхвърлят на улицата, констатира Ганчева.

Според нея, проблем с помощния персонал в учебните заведения вече има, след като никой не желае да работи за минимална работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Ех, момичета...Младежкия ентусиазъм е хубаво нещо, само че изчезва обикновенно на края на първия срок на първата година като учител...Съвет от мене-учителки-да, но за не повече от 1-2 години.и то при условие, че съпрузите Ви получават поне двойно на учителската заплата.Повече от 2 години вреди на психиката , физиката и саммоценката на личността.Освем ако смятате, че е нормално да укротявате постоянно 20 тина разгонени тийнейджъри, които мислят в момента за всичко друго, но не и за това, с което ги занимавате.Единственото нещо, което можете да правите е да ги убеждавате,като използувате цялото си педагогическо майсторство и такт, на които са Ви учили в университета.Някои от бъдещите Ви ученици на вечер изпиват по заведенията повече, от колкото Вие ще изкарате за месец.Карат коли, каквито и след теглене на кредит едвали ще можете да си купите.Телефоаните им са колкото 3 Ваши заплати, а бащите им имат 3-4 фирми, и са ги научили от малки , че са недосегаеми.От сега знаят, къде ще учат платено висше,и къде ще работят след това, уредени с парите на татенцето.И срещу тях стои в час нежно и хубаво момиче, обичащо математиката и стремящо се да ги научи на нещо...Илюзиите ще бъдат разбити само за 2-3 месеца.Бил съм свидетел, как млада колежка излиза посред час, ревейки и стискайки дневника...И не мислете, че някой от ръководството ще си мръдне пръста да Ви помогне с нещо?Бащите, с 3-4 фирми за кой ли път ще смажат финансово системата, и познайте кой ще бъде виновен-Младата учителка, че не си е овладяла учениците!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Eh, Vania, Vania. Lichi si, che si tokushto zavarshila. Oshte imash i entusiazam i zhelanie za rabota, amakato zapochnesh rabota v niakoi zverilnik, pardon uchilishte za 300 lv, barzo shte si smenish mnenieto. Dano da gresha, ama edva li. Samo sled niakolko mesetsa shte mislish dosta po-razlichno. Zashtoto na teoria neshtata izglezhdat po edin nachin, na praktika-po-drug. I sega ako mi kazhesh, che niamash i edin den trudov stazh, napalno shte razbera ot kade idva entusiazma ti da prepodavash. Pozhelavam ti, iluziite ti da ne se razbiat.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ваня, когато влезеш в клас с 20 ученика и основната им цел е не да научат нещо по математика, а как да те ядосат за да те снимат и качат във vbox7, тогава ще ги заобичаш учениците.Но поне ще станеш медийна звезда.
29
0
 
0
 
! Отговори
до ваня преди 15 години
ваня, частните уроци бяха основната причина да се задържа толкова време в системата на образованието.Заради децата завърших годината, сега ходя по интервюта за работа.Не е лесно да си променя живота и да започна от нулата на 38 години, но се налага.А и днес от 14:00 съм на второ интервю, мисля, че ме одобриха и ще получа работата.Началната заплата е 800лв, като след двумесечен срок на обучение, ще ми бъде увеличена на 1200. Като събереш от частни уроци 1200, но си запазиш двата почивни дни събота и неделя, тогава ми се хвали какви успехи си постигнала.Защото аз мога да се похваля, че частните ми уроци бяха само със седмокласници и кандидат-студенти. И всички биват приети там, където велаят.Жал ми е за всичкия положен труд за писането на тестове, но за мен си ме е жал повече.
28
0
 
0
 
! Отговори
бивш учител преди 15 години
Ваня, аз напуснах през февруари.Моето място още е свободно! Така и не намериха до края на учебната година редовен учител по математика! Може да опиташ! И бог да ти е на помощ!
27
0
 
0
 
! Отговори
Гери преди 15 години
В нашето училище от години не е постъпвал на работа млад учител-идват за по 2-3 месеца, максимум година и напускат.После ги виджам-всички с нова работа и ново самочувствие... И всички ми се чудят защо още стоя да работя "за чест и слава". Накрая навсякъде ще останат само колеги, които са пред пенсия-за да изкарат трудов стаж и после пак да мизерстват. Смятам че Даниелчо с поредната необмислена реформа досъсипа образованието и съзнателно се гаври с бъдещето на децата ни....
26
0
 
0
 
! Отговори
ДОДО преди 15 години
ЩЕ ТЕ СЪБЕРА С 20 ТИНЕЙДЖЪРА И ЩЕ СИ ЗАОБИЧАШ ПРОФЕСИЯТА АНИ!
25
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Който не иска да работи като учител да си ходи. Да си учител означава да обичаш своята професия.
24
0
 
0
 
! Отговори
Юлиана Георгиева преди 15 години
Браво на Вълчев за смелите реформи в образованието .Той е най успешният министър.
23
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Напуснах преди години системата, защото се почувствах използуван в *** игра...Почувствах се съучастник в престъпление срещу образованието едва ли не.Всичко е изкуствено и демагогия от първите до последните изказвания и директиви отгоре.А по време на стачката, учителите бяха предадени от собствените си синдикати.Целта, както и друг път тук съм казвал, е да има *** и лесноманипулируем електорат.Пари има, не се заблуждавайте че няма...Пример-професионално училище, 350 ученика.35-40 човека учители и персонал.Бюджет:около 100 ученика по 1500 лева годишно=150000лева250 ученика около 1000 лева издръжка=250000лева.Само от държавния делегиран бюджет-400000лева годишно.Освем това-дадени под наем на частни фирми около 1500 кв.метра закрита площ,около 1000 кв.метра дворове......Дадени под наем машини и съоръжения...Транспортни средства...Приход от това-знае само директора.Супер секретно е и процедурата по даване под наем у получаваните средства.Сега разходите:Приемаме , че всички, включително и чистачката и портиера, получават 600 лева заплата.Ако прибавим и осигуровките, стават около 900 лева.За 40 човека, за годината ФРЗ 360000 лева.Остават около 40000 лева , при това разходите за ФРЗ са силно завишени, при тези мои пресмятания.А приходите от наеми?А задължението наемателите да си плащат ток, вода и отопление?Борбата в момента е точно за законното "усвояване" на тези средства, извън ФРЗ.А всичко би било много просто.Вместо да се слагат поредните партийно послушни марионетки за директори, инспектори и шефове на регионални инспекторати, да се назначават знаещи и можещи кадърни хора, които няма да присвояват по "Законен "начин парите на училището, няма да ги връщат по веригата назад, към тези, които ги поставиха и все още ги крепят на тези постове,а ще ги насочат само и единствено за постигане на една единствена цел-По доброто обучение на учениците.Това обаче няма да стане...За това, все по-често ще четем тук такива статии.След 4-5 години учители ще бъдат може би само току-що завършили студетнти, теглили студентски заем, и то само докато го изплатят. Като Диоген с фенера ще се търсят наивни идеалисти, за да станат учители...Рано или късно трябва да има промяна, защото не може само с розово-оптимистични доклади да се замазва положението...
22
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 15 години
Не ги вини тези твой колеги . За тях е късно да се реализират на друго поприще. Навсякъде е упадък и разруха. Оти че се хабиш.
21
0
 
0
 
! Отговори
wanq преди 15 години
относно финансовата страна на въпроса от 4 години давам 4астни уроци желаещи много още от първата година постигнах доста добри резултати (да не кажа отли4ни 4е ще прозву4и като самореклама) но исках да легализирам труда си а и да помогна и на децата които нямат възможност но имат амбиции но как да се вредиш като навсякаде са в полупенсионна възраст и си натискат парцалите нищо не влагат само се оплакват но и не напускат а само плашат и не дават пат на млади и нахъсани кадри (моля да ме извините за липсата на препинателните знаци)
20
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 15 години
Направо забрави да бъдеш даскал ще сгрешиш. не допускай тази грешка. Моя близка завърши химия и физика. Завърши друга специалност магистратура и вече 10г. работи друго Сега разбирам ,че е постъпила правилно.
19
0
 
0
 
! Отговори
wanq преди 15 години
аз завърших тази година специалност у4ител по математика и не мога и не мога да си намеря работа вси4ко е заето в държавния сектор
18
0
 
0
 
! Отговори
Лора преди 15 години
Не можеш да се държиш арогантно и садистично спрямо образованието, да се подхилкваш от неуредиците в училищата и да заделяш пари от това и да чакаш одобрението на народа! Народът вика срещу учителите, когато стачкуваха и не ги подкрепи, но беше сляп да разбере какво е истинското им положение! Сега след пет години няма да има кой да учи децата или ще ги учат най-некадърните, които не могат да си намерят друга работа!Кой разсипа училищата? Даниел Вълчев и продажното правителство!Не зная каорветите ли ще боядисват със спестените пари от учителите или ще си ги слагат направо в джоба, но зная, че от всичко това ще пострадат само и само децата!Да, децата на обикновените хора! защото онези, които крещяха и излизаха във форумите срещу учителите, не пращат децата си в държавни училища и не им пука какво става там!Такова отношение към българското образование и към българският учител и през турско не е имало!Дано бОГ ВИДИ! Дано има мъзмездие ца унищожителите на българския народ!
17
0
 
0
 
! Отговори
Дили преди 15 години
Защо след като съкращават учители и закриват училища не махнат и 2/3 от парламента?Нали населението намалява?Те кого представляват-кръвопийци ненаситни!
16
0
 
0
 
! Отговори
последният учител преди 15 години
Направиха така,че измамиха учителите и то със съгласието на Тренчев и Ж.Христов.Сега всеки директор си гледа сметките,а те няма как да излязят,ако училището е малко.И въобще...сбогом на илюзиите...Убиха душата на учителя и с това окончателно обществото ни се срива без устои и спасение няма...Учител-това не звучи гордо...А Даниел Вълчев се подхилква самодоволно, топлейки се на кладата на българското образование и култура...прибавяйки левчета към бюджетния излишък или за блажна боя на френските корвети(струващи милиарди),които ще ни пазят от филанкишията...България-това не звучи гордо...
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно съм съгласен с даскала! Почвам да мисля, че нарочно искат да затрият народа, иначе не мога да си обясня защо в образованието, здравеопазването и МВР, които за мен са трите наи-важни стълба винаги е било и продължава да е зле положението.
14
0
 
0
 
! Отговори
даскал преди 15 години
Може би на мнозина им се струва забавно,но наистина положението в образ.с-*** е трагично:вследствие на Съзнателна политика към интелигенцията на Б-я - унижавана,смачкана,обиждана,поругавана.Резултатите от това ще излязат по-късно - ще бъде страшно да гледам ... Нямам думи!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Каква ваканция, направо напускай даскало и отивай на строежа, като ти гледам правописа, за другаде не ставаш. Тъкмо малко опит ще понатрупаш докато съучениците ти дойдат и те