2 млн. лв ни струва PR-ът

Ройтерс: България нае австрийската "Хохегер", за да промени лошия си имидж в ЕС
17 юли 2008 08:19,
34
2 млн. лв ни струва PR-ът
Снимка: БГНЕС

За яд на членовете от Европейската комисия, новоприетата България отвърна на критиката на ЕС за организираната престъпност и корупцията, като нае PR компании от САЩ и Австрия, които да променят нейния имидж, пише "Ройтерс".

През декември миналата година българското правителство е подписало договор за 1,87 милиона лева (1,53 милиона долара) от парите на данъкоплатците с австрийската компания "Хохегер Комуникационсбератунг", показват данни от официалния уебсайт на Агенцията за обществени поръчки.

Задачата й включва "провеждане на кампания за укрепване на положителния имидж на България в Европейския съюз".

Идната седмица Европейската комисия вероятно ще лиши България от около 500 милиона евро от европейските фондове и ще предупреди София, че може да изгуби бъдещи помощи, ако не се бори по-ефикасно срещу корупцията и организираната престъпност, твърдят източници от ЕС.

Според австрийската компания тя е спечелила договора за PR в конкурентен търг и е организирала, а в някои случаи платила на европейски журналисти да посетят София и интервюират премиера Сергей Станишев и други правителствени служители.

Задачата на "Хохегер" по отношение на българското правителство включва цялостни комуникационни услуги за България.

"Обхватът на консултантските ни услуги е в засилване на комуникацията и отношенията с медиите", заяви Мартин Йеневайн, представител на компанията.

Компанията "Хохегер" е свързана с базираната в САЩ PR консултантска компания "Бърсън-Марстелър", от която заявиха, че са свършили в Брюксел малко работа за българското правителство според договор, насочен предимно към "сближаване" с журналистите.

Робърт Мак, директорът на компанията в Брюксел, каза, че една от техните услуги е била да уредят медийни срещи за Рейчъл Еренфелд, директорка на базирания в Ню Йорк Американски център за демокрация и автор на статии, в които пише, че Европейската комисия се отнася несправедливо към България.

Еренфелд посети България през май по покана на Станишев, за да направи "независимо проучване за усилията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията", както го определя самата тя в статия, публикувана във "Вашингтон Таймс".

"Наказването на България би имало обратен ефект", бе нейното заключение, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
работих навремето в един голям гастро обект в един голям германски град.собственникът на фирмата беше много доволен от моята работа и един ден ме ровика в кабинетът си.неговият увод беше следният проблемът е че чистачите които прибират чиниите от масите и почистват пода и други подобни непривлекателни дейности освен това получават окаяни заплати и затова има голямо текучество.неговата грижа за тях се изрази не в увеличение на заплатите ав замазване на очите на работниците.той поръча при мен костюми за тях като ги облече като генерали.наистина каква пародия с лъскавите и натуфрени костюми да почистват помията остатъците от чинийте и пода.та ПР на правителството ми напомня точно за тази гавра.гавра с българският народ и с българия.
32
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
E оп - оп оп оп !!! Силно прекалявате с мазохизма, самоохулването и самооплюването. Бегайте за влажни кърпички и починете малко.
31
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
С тези 2 млн. само за 1 ден бих оправил държавата.
30
0
 
2
 
! Отговори
Джефри Лебовски преди 15 години
Значи ще дадат 2 милиона да променят само имиджа, но те да продължат да си крадат. А не е ли по-лесно да спрат корупцията, да оправят МВР-то и да вкарат бандитите в затвора. Така имиджа ни от само себе си ще се изчисти и ще спестим 2 милиона пари взети от ДАНЪКОПЛАТЕЦА...
29
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ЗА ПАРИ ВСИЧКО ПРАВЯТ ХОРАТ ...А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ,САМО СЛУШКАМЕ,ГЛЕДКАМЕ ,ТЮХКАМЕ СЕ И ПИШЕМ ПО ФОРУМИТЕ ...НЕ ЧУХТЕ ЛИ АТАКА ПРАВИ МИТИНГ В КАРЛОВО ...КАНЯТ ВИ ДА УЧАСТВАТЕ НА ПРОТЕСТ И ПОКЛОНЕНИЕ
28
0
 
2
 
! Отговори
qwe преди 15 години
Предлагам да се промени конституцията, така щото правителството да не може да харчи нашите пари безотговорно. За всяка сума по-голяма от 100000лв. да искат разрешение с референдум.
27
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ха ха ха ..та те тъпите европейци като не излъжат ...нас ли ...отдавна им вярваме ама на 100 процента
26
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Е тия компания ще трябва да са големи виртуози за да имат шанс за успех.
25
0
 
2
 
! Отговори
zemedelec Nikola Pet преди 15 години
Taka be she po vremeto na Stambolijski.
24
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
а не са ли смешници управляващите извикаите някой да управи и жените ви
23
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 15 години
На гол корем -чифте пищови!А едно време, Цар Борис 3-ти как без пиар си ходеше из народа , без всякаква охрана?И колко пъти е влизал из невиделица както в селска кръчма, така и в горска хижа, без никакъв пиар?Да сте чули някой българин, негов съвременник,да каже нещо лошо за него?(Като оставим на страна мързеливите и крадливи комунисти).А доколкото ми е известно тогава, Българския лев е бил стабилен и конвертируем.За няма и 20 години след междусъюзническата война сме се оправили и сме били на челно място на Балканите, въпреки че от всякъде са ни дърпали и крали и тогава.Но по- малко се е крало вътре, имало е строг ред,и не е имало безнаказаност.Това е пиар!Хайде нека някой от управляващите днес да иде без охрана в една селска кръчма?Ще го бият , таковат и изгонят.....Без пиар.
22
0
 
2
 
! Отговори
...... преди 15 години
TASHA4I GOSPOJA PETROVA , TASHA4I!
21
0
 
2
 
! Отговори
T72 преди 15 години
С PR нищо не става. Същото го опита един бивш мой работодател и сещайте се какво стана? Фалира. Бизнеса не се гради само на PR, а и на работа. А политиката си е и бизнес.
20
0
 
2
 
! Отговори
Pako преди 15 години
С.ери, Кради, Лъжи, после и 100 000 000 да наринеш за PR. пак ще смърдиш... Така че моят съвет не си хабете 2 милиона изяжте ги и тях. Нищо няма да промените с тия пари *** смотани...
19
0
 
2
 
! Отговори
Динко преди 15 години
Имиджът на Б-я веднага и несрванимо с нищо друго ще се подобри, ако президента и правителството подадат оставки.
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
След дъжд...качулка...
17
0
 
2
 
! Отговори
умниците преди 15 години
На место да се върши работа добре, по-добре наеми PR агенция. Така хем работата няма да е свършена добре, хем ще изглежда добре свършена ;) Очевидно нашите умници "от горе" продължават да си мислят, че някой друг е виновен, че нещата са зле в страната, че сме затънали в корупция, престъпност и лошо работеща администрация и икономика. Т.е. според нашите умници всичко при нас е добре, само дето не изглежда така и затова ни трябва PR. ???
16
0
 
2
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
тези два милиона ако ги бяха дали на българските журналисти щяха всеки ден да ходят с чист имидж в панталоните и нямаше нужда да се мият всеки ден ще бъдат облизвани отгор до долу.дори нямаше нужда да ходят на работа.ще се отчита дейност дор ако бяха отишли на луната никой нямаше да забележи а така само се набождат в очи.глупаво.
15
0
 
2
 
! Отговори
Vuicho Vanio преди 15 години
Едно Л**о, колкото и добре да е опаковано след време се размирисва!
14
0
 
2
 
! Отговори
Vuicho Vanio преди 15 години
Едно , колкото и добре да е опаковано след време се размирисва!