Караджич вече е в Хага

Самолетът с бившия лидер на босненските сърби пристига в Холандия
30 юли 2008 08:07,
22
Караджич вече е в Хага
Подобна ще е стаята на Радован Караджич в Хага. Снимка: БГНЕС

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич вече се намира в затвор на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага, съобщи АФП.

"Радован Караджич, който бе задържан на 21 юли 2008 г. в Сърбия, бе приет днес в центъра за задържане на Трибунала в Хага”, се казва в комюникето на съда.

Бившият лидер на босненските сърби е обвинен във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид заради избиването на близо 8000 мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 г.

Три автомобила с бронирани стъкла потеглиха от Сърбия в 3,45 часа местно време. Заповедта за екстрадирането на Караджич бе подписана от министъра на правосъдието на Сърбия Снежана Малович.

Специален самолет транспортира обвиняемия до летището в Ротердам, където хеликоптери и бронирани коли са очаквали Караджич.

Адвокатът на Караджич Светозар Вуячич заяви по-рано през нощта, че не знае кога ще бъде екстрадиран неговият клиент.

Обвиняемият бе арестуван на 22 юли под чужда самоличност - Драган Дабич.

В продължение на години Караджич работил в белградска клиника като психолог и лечител.

Арестуването му и изправянето пред Международния съд за бивша Югославия е едно от главните условия за напредъка на Сърбия към членство в Европейския съюз.

Срещу Караджич има две обвинения в геноцид: за 43-месечната обсада на Сараево, отнела живота на 12 000 души, и за организирането на масовото убийство на 8 000 мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, най-варварският акт в Европа след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Vseki преди 15 години
инормация, понеже тук се говори запращане на американци пред съда: най-великата демокрация съвсем, ама съвсем демократично НЕ ПРИЗНАВА този съд с най-демократичното основание: много нейни военни ще трябва да бъдат съдени за действията си. А те защитавали интересите на САЩ и затова не могат да бъдат съдени.
20
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Агресията на САЩ в Ирак покрива речниковото понятие геноцид.Агресията на САЩ във Виетнам беше същото. Значи в Ирак САЩ са рецидивисти.Адвокатът на Караджич проучил условията в затвора в Схевенинген - курортното предградие на Хага - нмира се на брега на океана с луксозни хотели и казина - и му казал, че там ще си почина. Така че, добре е Караджич да напише там една мемоарна книга, която ще стане бестселър! Дано не го убият преди края на процеса.
19
0
 
2
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
отворени, да хванат онова миризливото, бен ладен ли как беше!
18
0
 
2
 
! Отговори
Emo преди 15 години
vis4ki pod gilotinata :)
17
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 15 години
аз предлагам в Хага да екстрадират и министрите и депутатите от БГ.
16
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 15 години
Ка-ра-джич! Ка-ра-джич!
15
0
 
2
 
! Отговори
Крали Марко преди 15 години
Прав е 10-в Хага съдят само сърби.Все едно,че мюсюлмани престъпници няма.Съдът в Хага няма права да съди Караджич,защото по време на събитият в Босна Сърбия беше излязла от ООН.Освен това Караджич просто изпълни дълга си и направи един труден избор за своя народ....ако не беше ударил,сега просто в Босна нямаше да има сърби.Тогава обаче едва ли Хага щеше да се интересува кой е убиецът.Това беше война на вярата-затова и казват Сърби срещу Мюсюлмани.В Босна беше пълно с главорези ислямисти от цял свят,които първи започнаха да убиват и палят черквите....Караджич просто организира защитата на братята си
14
0
 
2
 
! Отговори
petko преди 15 години
аз предлагам да бъде отведен президента на америка в Хага и да бъде съден за убийството на 150 000 цивилни и на 10 000 военни в Ирак.
13
0
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 15 години
Сърбите под ножа, те са по-прости и от *** а вие с първосигналната нервна система да бяхте отишли в Сърбия да им помагате, или вие сте форумни бойци at home нещо подобно на tele market - от фотьойла кефите ли се много като си пуснете остроумните постчета? Така е всеки може да убие мечка ама в мислите си, това сте вие мозъци на злото добре, че сте дрисльовци иначе можеше да сме на мястото на сърбите.
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
а бълагарите са ***, *** и ***
11
0
 
2
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Чудя се, когато гледам как ни "информират" /и в редица други случаи/ комунизма дали не се завръща не като система, а като практика. Или може би изобщо не си е ходил? Или още по-зле - има нещо много общо между комунизма и капитализма неа във формален, а в същностен аспект.Дали пък не е само виц вица, разсказан от Вили Брандт навремето при първото му посещение в СССР: "Питатат радио Ереван каква е разликата между капитализма и социализма и то отговаря, че при капитализма има експлоатация на човек от човека, а при комунизма е обратното". Та примера с информацията за станалото и ставащото в бивша Югославия е по-ограничена, по тенденциозно подбирана и по-пропагандно насочена в сравнение със стандартния начин на информиране по време на комунизма. И някой от някъде за пореден път изкарва някой балкански народ див и варварски и заслужаващ тотални репресии. Сега са нарочени сърбите, но се върнете в нашата история и ще откриете такива случаи и за нас. За съжаление винаги се намира продажна местна клика, която за жълти стотинки и задоволяване болните си амбиции за власт продава националните интереси. И това не е само на Балканите, това се е случвало къде ли не. Но затова основната вина е на големите и силните, преди 1989 на СССР и САЩ, сега на САЩ. Така че основната причина за т.н. "балканизация" не е на балканците, на т.н. велики сили, които ни създават проблеми, скарват ни,след това се намесват като "спасители" и после ни изкарват виновни за всичко. Изглежда, че ние, балканците, не сме толкова лоши, след като при такова многовековно скарване и насъскване на нашите народи, още ни има.А това, което направиха САЩ с Югославия, а сега правят със Сърбия, е по-лошо от това, което навремето направи СССР с Унгария и Чехословакия примерно. И това няма да се размине без последствия, включително и за тях. Нищо че натресоха толкова военни бази на Балканите, включително у нас, а най-голямата е в Косово. Със сила и зло може да се господства дълго, но не завинаги. Още повече, че Балканите са и ще си останат христиански.
10
0
 
2
 
! Отговори
ovan преди 15 години
Tova ne e nikakuv sud tva e teatur osujdat samo surbi v tozi sud. A kajete koga shte osudiat niakoi Amerikanec tochno nikoga zashtoto Amerika kakvito i voeni prestaplenia da izvurshi niakoi niama pravo da gi sudi. Nikoi niama da osudi George Bush za hiliadite nevini jertvi v Irak i Avganistan tva ne e sprevedlivost tva e sluginaj na mrusni politicheski interesi Smurt za Amerika smurt za zapada !!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
не че съм за това че караджич убивал мирно население, но като не им е там мястото на тези мюсюлмани да си хотят по тяхните земи, все където се настанят има размирици като не искат да ги тормозят да си затварят плювалниците и да си стоят мирно и тихо защо надигат глави каквото почукало такова се обадило, та кой ще съди американците дето се намесват в политиката на всички страни,а??? те да не се мислят че са много добре, от къде на къде ще си пъхат носа навсякъде, за това асама ги нападна- да ги заболи, само че загинаха много невинни хорица, да беше белият дом нападнал със всичките им дам умни глави, като нащият парламен например-трябва им една картечница и всички под обсегааааааааа.............
8
0
 
2
 
! Отговори
Lisan преди 15 години
Айде на бас, че Тадич ще свърши като Джинджич !
7
0
 
2
 
! Отговори
yanki преди 15 години
Да изгоним американския башибозук от Балканите !!
6
0
 
2
 
! Отговори
batak1876 преди 15 години
Вместо да му направят паметник, задето е избил толкова много мюсюлмани, те ще го осъдят до живот ...
5
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
да, КАЛФИТЕ и ЙЕСМЕНИТЕ са за предпочитане (по-удобни са някак си) пред МАЙСТОРИТЕ и НОСЪРИТЕ
4
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Караджич е грамотен и интелигентен мъж, при това с достойнство, но такива просто не са удобни на американците, на тях им трябват друг тип управници - послушни и гъзолизни, като българските например
3
0
 
2
 
! Отговори
Павел преди 15 години
в крайна сметка мръсното еврейско-американско племе постигна целите си, но както се казва има Господ, остава ни да се уповаваме че това което правят (войни по целия смят, арестуване, скалъпени дела и унищожаване на инакомислещи, но достойни хора) няма да остане ненаказано
2
0
 
2
 
! Отговори
10 стинки преди 15 години
и за всеки убиец