Шеф на болница замесен в нелегални трансплантации, уволняват го

Доц. Румен Стоилов, директорът на МБАЛ "Св. Иван Рилски" присаждал незаконно стволови клетки
26
Шеф на болница замесен в нелегални трансплантации, уволняват го
Снимка: БГНЕС

Директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ София доц. Румен Стоилов ще бъде освободен от длъжност, съобщи главният секретар на Министерството на здравеопазването доц. Красимир Гигов.

Причината за тежката санкция е извършвано незаконно присаждане на стволови клетки на пациенти с тежки неврологични и генетични заболявания.

Нарушенията са открити след извършена проверка в болницата.

"МБАЛ "Св. Иван Рилски" няма разрешение за извършване на дейност по трансплантация и директорът многократно е уведомяван, че в болницата не може да се извършват подобни операции", се посочва в доклада на експертите, извършили проверката.

Комисията е установила още, че от началото на февруари до края на май тази година в болницата са извършени общо 44 трансплантации на стволови клетки на деца и възрастни.

Според резултатите от документалната проверка лечебното заведение не разполага с методика и протоколи за процедурите за извършване на подобни операции.

Според проверяващите е нарушен Законът за трансплантация на органи, тъкани и клетки, както и Наказателния кодекс.

"За тези нарушения ще бъдат уведомени прокуратурата, rкономическа полиция и ДАНС", каза Гигов.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев е прекъснал отпуската си , за да реши какви санкции освен уволнението на доц. Стоилов ще бъдат наложени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
kiko преди 15 години
Изключително добър доктор. На мен лично ми е помогнал много. Всички които плювате тук просто не осъзнавате колко сте *** и ограничени.
24
0
 
2
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
абе обяснете ми , защо след като ми присадиха нови кайсии взех да се заглеждам по чарни *** ?
23
0
 
2
 
! Отговори
чудещ се преди 15 години
Чета и се чудя-защо всичко си дойде на място-Толкова много път се измина,за да може един не успял кмет на Стара Загора-сега министър,да назначи свой земляк за шеф на болница-то не бе комисия,един не защитил аспирант,един ДЕДЕ-шеф на комисия със изключително стари разбирания/нищо старо не забравил,но и нищо ново не научил/,и т. н.,и т.н.Така ще вървим в крак със световната наука !!!!!!!!!!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
наблюдаващ преди 15 години
Лишиха ни от Чирков сега са на ход Романски Бусарски .Да ама не-техните имена итук и по света ще се пишат винаги с ГОЛЕМИ БУКВИ!Господа Висшестоящи защо за Ваши близки при нужда сте а и сега търсите ТЯХ и такива като ТЯХ,а когато трябва да сте принципни ичестни, хал хабер си нямате уж или местенцата си пазите,или онуй дедеБобев ВИ омая! СМЯХ!Що не се обърнете към мишлетата на бай Генчев!Колко ли е доволен милия от това дето *** сред колегите си/в същност за него те не са такива, но сигурно чувствата са взаимни/.Журналистката на ТРУД нека каже ако обикновен гражданин трябва в чужбина да се лекува, как на нейния шеф/в.ТРУД/ б-ца "СВ.ЕКАТЕРИНА" му плаща......Министъра от вчера милия в София и всичко му е ясно! Много къорав и много глух.....
21
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
i kakvae Istinata ne se znae!Za6to ne publikuvate mnenieto na otstraneniqt Direktor a?tova budi golqma doza zymneniq?
20
0
 
2
 
! Отговори
emo преди 15 години
ne vqrvam na lekarite te ne se nasitiha na pari mrazq gi
19
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Niakoi ot stvolovite kletki se vzemat ot trupove i se zamraziavat za da badat izpolzvani po-kasno pri nuzda.
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Само да добавя, че ме убеждаваше, че друг начин няма за спасението му!!!!!!!!! Бяхме притиснати и в крайна сметка това унищожи и него и отчасти и нас - мога да кажа на всеки който се интересува името на този лекар! Призовавам в никакъв случай да не предприемате такова лечение, ужаса, който изживяхме не може да се опише дори в медицинската литература!
17
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да предупредя четящите! През 203 г., след автомобилна катастрофа, бяха присадени стволови клетки на съпруга ми от руски специалист /от Правителствена болница в Москва/, с надеждата за подобрение на състоянието му. Две седмици след процедурата стана крайно агресивен /преди тази манипулация беше тръгнал към подобряване/, късаше дрехите си със зъби и всичко което му попадне пред очите, така цели 9 месеца!!!! Превърна се в едно обеузмяло животно, макар че всичко това правеше бавно и спокойно, но постоянно! След това почина. Поисках обяснение още в първия момент от лекаря, който отговори, че е нормално?! С две думи - прословутите стволови клетки свършиха своето, след което той почина! НЕ БЪРЗАЙТЕ с решението си за присаждане - за мен това е експеримент, който носи печалба, но има смъртоносен ефект за хората!!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Потресен преди 15 години
Тези трансплантации са нелегални!Не четете ли.!Правят се безогледно,знаейки,че метода е неефективен.Договорките стават на 4 очи и според това как изглеждаш и колко си загрижен за твоя болен толкова ти искат!Безобразие!Нека да кажат не колко са трансплантирали,а на колко са спасили живота
15
0
 
2
 
! Отговори
пострадал преди 15 години
Само от м.февр.до нач.на юни - 44 ,,операции,,- направете си сами сметка по 4000-5000 х.средно едната...А миналата година? Аз знам,че такива трансплантации се правят поне от 4-5 години!Затова вместо грижи,отношение и професионализъм,ще получаваме мазни усмивки и тлъсти сметки.Колко жалко!Не лекари,а бакали!И какво самочувствие,при положение ,че 80,90 % от пациентите ти умират!
14
0
 
2
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
много просто.да се издаде такова разрешение като се има успехът и резултатите от вече направените операции.тъй като резултатите са добри и търсенето е голямо защо да не се разреши.къде им е проблема освен колегиалната завист.
13
0
 
2
 
! Отговори
не е от значение преди 15 години
а аз да ви питам кой е накаран насила да направи тази трансплантация? кой лекар е дал гаранция, че ще бъде успешна? от неразбрали ми е дошло до гуша. и заради тези неразбрали сега не мога да дам последния шанс на сина ми, защото традиционната медицина не може да помогне. Сега какво? да плащаме по 10000 лв на идващите нелегално у нас руснаци или да ходим в Русия срещу 22000 евро? ...... простотията българска
12
0
 
2
 
! Отговори
nona преди 15 години
a ako ot tova zavisi jivota na vasheto dete, kak li shte go molite da napravi prisajdane, nezavisimo ot zakona i uslovijata - pitajte roditelite na spasenite!!!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ne e samo sas stvolovite kletki - vijte i kakvo stava s transplantatsiite! nachalnitsi v zdraveopazvaneto sa zainteresovoni ot bataka, a ima i dostatachno kompetentni i savestni lekari. te nyama da stanat nachalnitsi. ami poglednete kakvi hora sa v SNS kam VAK - PREDSEDATELI NAD 80 G. T.E IZVADENI OT NAFTALINA KOMUNISTI!
10
0
 
2
 
! Отговори
Edin ot mnogoto izla преди 15 години
Samo 6te vi kaja 4e az sam potarpev6 i 4e ne samo v tazi bolnica se pravqt podobni ne6ta a sa6to taka i vav VMA,prosto kakvoto i da se kaje e malko neznam kakva hipokratova kletva sa polagali takiva hora i vaob6te ima li moral i 4ove6ko u tqh!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
vestalka преди 15 години
Tozi metod praktikuvan ot t.h.lekar e neefektiven.Toi i kolegite mu znaqt mnogo dobre tova.,,Lekuvanite po tozi na4in ymirat izma4eni i s razbiti o4akvaniq i nadejdi!No parite sa mnooogo! Parite napravixa lekarite al4ni 4ydovi6ta.I az minax po tozi pat.Platixme 4 4ifrena suma i saprugat mi po4ina! Za tova-sad!
8
0
 
3
 
! Отговори
xxl преди 15 години
Долу ръцете от доц. д-р Стоилов-страхотен специалист и менаджер.Чиновниците да си ходят,не лекарите!
7
0
 
2
 
! Отговори
Becko преди 15 години
Наместо да го позлатят, администраторите ще уволнят лекар заради направени изклю4ително важни операции. И то въпрки 4е нямал лиценз, правилник и апаратура. Администраторът първи ще си покаже милият, мръсен ***, за да му зашият един мъжки по-стволов курпенис, ама сега не. Бъдещето е в тази посока. Не са врели некипели съобщенията за успешно лекуване със стволови клетки. На същият този администратор ако детето му беше болно от епилепсия-щеше да попита : а така нещо по-ефтинко с некоя по-така неепилипти4на стволова клетка може ли да се бъзикне мойто дете, 4е като му дойде пяната, хем се осири, и хем се попикава ...
6
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Пф... тъкмо направихме сделка за единия ми бъбрек то пък зели го изгонили