Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими

Анализатори очакват увеличаване на напрежението между Запада и Русия
26 авг 2008 14:45, Красимир Ангелов
148
Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими
Снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за признаване на двете сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

„Подписах указ, с който Руската федерация признава независимостта на Южна Осетия и независимостта на Абхазия“, заяви Медведев в телевизионно обръщение.

Решението идва ден след като горната камера на руския парламент призова Медведев да обяви независимостта на двете области.

След решението анализатори очакват нова вълна на противопоставяне по линията НАТО – Русия.

По-рано през деня руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че неговата страна планира да отложи посещения на високопоставени представители на НАТО и да прекрати съвместни военни учения с Алианса.

Рогозин каза още, че ще бъде целесъобразно да бъде прекратено сътрудничеството с НАТО във всички съвместни мироопазващи операции „за най-малко шест месеца“, но подчерта, че засега Русия ще продължи да сътрудничи с Алианса в Афганистан.

Същевременно говорителят на дипломатическото ведомство на Франция Ерик Шевалие обяви, че признаването на двете области "е достойно за съжаление".

Dnes.bg припомня, че в момента Франция председателства Европейския съюз.

Британското правителство също „отхвърли категорично“ признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди „суверенитета“ на Грузия върху двете сепаратистки области.

Правителството в Грузия обяви, че признаването на Абхазия и Южна Осетия от Москва няма „никаква юридическа стойност“ и ще има „тежки политически последици“ за Русия.

Независимо от международните реакции, в двете области вече започнаха празненствата.

Изстрели с автомати, разливане на шампанско и сълзи от радост белязаха речта на руския президент.

Всичко за кризата в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
144. - 30.08 16:54 -От: АнонименБРАВО НА РУСНАЦИТЕ - ИСКРЕНО ИМ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ - ТЕ СА ИСТИНСКА НАЦИЯ, А НЕ СБИРЩИНА ОТ ЙЕСМЕНИ И *** КАТО БЪЛГАРИТЕ--------------Браво!:)) От 7 милиона йесмени и ***, разбира се само 144-ти анонимен е достоен славянин и православен християнин. :)))))
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И какво като са ги признали,ние пък не ги признаваме,през .а му е на саакашвили,кой признава и кой не,ще продължи да тероризира тъпите руснаци..
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо беше еуфорията, после - учудването. Руснаците решиха, че правят същото като някои наистина силни и богати страни. И очакваха същата реакция. Но... реакцията е коренно различна в ЦЕЛИЯ свят. НИТО ЕДНА страна не признава новообразуваната държава Ю Осетия - абсолютно нито една. Дори диктатурите във Венецуела и Беларус не я признават - Лукашенко и Чавес казаха, че подкрепят Русия, но тихомълком отминаха въпроса за признаването на новата държава. Дори Куба и Северна Корея мълчат като мушнати гайди по въпроса. Единствените, които официално признаха Ю Осетия, освен Русия, са терористите от групировката Хамаз - никой друг. Сега в дървените руски глави почва да се прокрадва съмнение и почуда - защо, какво става, къде сбъркахме, та се озовахме в една компания и подкрепяни единствено от терористи-самоубийци? Това, прочее, е нормално - русите никога не са имали понятие от дипломация и външна политика - още от времето на Хрушчов и преди това те умеят единствено да тропат с обувки по масите и после да се учудват защо в целия свят никой не ги подкрепя.
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БРАВО НА РУСНАЦИТЕ - ИСКРЕНО ИМ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ - ТЕ СА ИСТИНСКА НАЦИЯ, А НЕ СБИРЩИНА ОТ ЙЕСМЕНИ И *** КАТО БЪЛГАРИТЕ
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не са ли му много тесни раменцата на този юнак на снимката?
142
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо не ни осводи например Англия или Франция ?----- Защото по това време не са били съседи на "болния човек".
141
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 15 години
Драги русофобчета, скъпи дьонмета, *** и ренегати. Според вас Русия ни е освободила единствено заради имперските си интереси. Защо не ни осводи например Англия или Франция ? Защото въобще нямат имперско поведение и никакви колонизаторски действия. Англичаните никога не са трепали *** по света, те никога не са помагали на турците, когато последните изчадия са извършвали системен геноцид над вашите баби и дядовци. Идете при някой ходжа в джамия. Събуйте гащите и помолете да ви направи сюнет. И така, *** купете си билет за Мека и като верни последователи на пророка направете хадж. Това е мечтата ви. Ех, защо ви освободиха през 1878 г.? Нямаше ли да ви е по-хубаво да се казвате Хасан, Осман, Мехмед, Нурие, Фатмегюл ?
140
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Браво на 130.
139
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Трагедията на България е,че се срещат все по-малко умни хора,като 137.
138
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Трагедията на България е,че много рядко се срещат умни хора,като 137.
137
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Принципната позиция е: - на Косово беше отказана дори автономия, на Южна Осетия и Абхазия им се предлага пълна автономия, те искат отцепване; - в Косово от сръбска страна се ползваха паравоенни формирования, които се разправяха с цивилните без правила, в Грузия става въпрос за полиция, която гони бунтовници; - в Косово американците влязоха с резолюция на ООН, в Грузия руснаците влизат като агресор в суверенна държава; - Косово беше признато след 10 години преговори и пазарлъци и за двете страни, руснаците практически анексират двете области, веднага след като влизат в страната с огромни сухопътни сили; -в Косово никой не е защитавал населението под измисления предлог, че това са негови граждани, в ЮО руснаците днеска дават второ гражданство, утре заявяват, че влизат да защитават сънародниците си; - в Косово има документиран тормоз над цивилното население от страна на сърбите, в ЮО и Абхазия изобщо нямаше армия, а само полицаи, които от време на време биват застрелвани от засада. Никой не е бил гонен, бит или изселван. - населението на Косово е около 2 млн. души, от които 90% албанци. Населението на ЮО е около 70 000 души, от които 35% са грузинци. - ЮО практически не може да съществува самостоятелно като държава. Цялата и ценност се състои в това, че там се намира тунела, през които се минава от Русия към Грузия и който дава стратегическо преимущество на този, които го държи. Аргументацията на руснаците е съшита с бели конци, но има друго. Когато американците се готвеха да влязат в Ирак, Жириновски излезе по телевизията и заяви, е има договорка - Русия си трае за Ирак, а после САЩ оставят Грузия на руснаците. Явно е дошло време за втората част от договорката. Или пък Щатите са се опитали да пързалят Русия и затова ги ядосаха. Ако има губещ, това е Европа - тя ползва нефтопроводите на Грузия, Щатите ако стане напечено могат да се приберат на острова си и никой не може да ги пипне. Но ако това стане и ние, европейците, останем насаме с Русия ще стане доста сложно. Ще се наложи да робуваме на мужиците, единствения вариант е навреме да им се посмачка фасона и да разберат, че в доброто общество човек трябва да се съобразява с останалите. Не е редно насред банкета пияния мужик да обърне масата и да почне да заплашва и да налита. Такива отворковци обикновено после дълго реанимират с торбички лед по главата...
136
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Супер наивно е това дето го твърдиш. Русия се намесва не защото сме братя славяни, а заради интереси. Те и поляците са им "братя славяни", ама това не им пречи да си разделят Полша с германците (пакта ***-Рибентроп). Освен това братушките НE подкрепят Съединението на България - за какви братски чувства става въпрос?Нямам симпатии нито към руснаците, нито към ЕС, още по малко към янкитата, обаче се радвам че има кой да се противопостави на САЩ, щото тия навсякъде се месят и се правят на освободители и умиротворители. Всичко е политически и икономически интереси
135
0
 
0
 
! Отговори
ПСИХО преди 15 години
Преди да правите подобни дълбокомислени изказвания не е лошо да се запознаете с ролята на така наречените Велики сили по време на Руско - турската война (1877-1878) за нас българите Освободителна...Срамно е българи да проявяват невежество точно по този въпрос...
134
0
 
0
 
! Отговори
kompota преди 15 години
Принципната позиция е "Защото на нас така ни изнася"
133
0
 
0
 
! Отговори
Лиляна преди 15 години
Може ли някой да обясни принципната позиция съгласно , която ,нашето СОЛОМУНЧО ПАСИ разграничава казуса 'Косово' с казусите 'Южна Осетия' и 'Абхазия' ?
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами по темата... преди 150 години, когато Русия ни е защитила, не е било възможно да защитиш някой на 10 000 км от тебе с оръжие. Но пък е било възможно, като се аргументираш със "защита" (Русия), да измъкнеш кокала от ръцете на съседа (Турция).
131
0
 
0
 
! Отговори
v g z преди 15 години
искам да попитам про-американските *** из форума - добре ве като са ОКУПАТОРИ защо и двете държави се радват а ?? По сериозно по темата : 500г сме били под робство - НИКОЯ от гореспоменатите държави не ни е защитила /както защитават сега Грузия/ въпреки далеч по големите гаври и извергщени които са вършели и целия свят е знаел но си е траел. Само Русия въпреки индиректната намеса на запада тогава се е намесила. Защото сме братя славяни. Тези които викате сега против Русия - това е все едно да викате против освобождението на България от Турция - едно и също е! *** ***
130
0
 
0
 
! Отговори
realist преди 15 години
Америка е държава, която няма нищо общо с демокрацията. тя е държава, която е създадена с насилие и управлява с насилие. тя изтребва по жесток начин индианците заграбваики земите им, а днес ги държи в резервати, като редки животни. да не говорим за чернокожите, които и до днес си остават дискриминирани. пък най пресния пример е войната с ирак, която беше единствено и само за петрола... ами косово...цялата история на америка е обагрена с пного кръв и сълзи ...целта на америка е световно господство...и добре е да има някои, които да я спре...
129
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Голяма боза е в главата ти момче! Капитализма бил фашизъм! Земи прочети "Фашизма" на Зелю, та поне първо да получиш понятие малк от малко преди да коментираш! Колкото до утопицната ти борба срещу насилието, което има, първо отчети, че то не е присъщо само на капитализма! То е повсеместно бе момче! Този свят е свят на насилието! Виж още фундамента му - законите на физиката: Едно тяло няма да помръдне от състоянието си докъто не му подйства сила! Ако не ти харесва това помисли, че не ние хората, а Бог е направил света такъв! Защо не ни е отредено да знаем все още! Всяко несъгласие и противодействие на естеството обаче е утопия, която никога не остава ненаказана! А капитализма е само една оптимална политическа система в съгласие със естеството и затова просперира, докато фашизма, комунизма и всякакви други форми на тоталитаризма са противоестествени утопии и резултатът им е повече от ясен. Та това е моето момче! Харесва ли ти или не така стоят реално нещата. В джунглата винаги по силния побеждава по-слабия и го изяждам, но не вждам много да се възмущават от това.
128
0
 
0
 
! Отговори
не искам воина преди 15 години
Вие луди ли сте?????? Не виждате ли, че на Щатите им отърва една локална война в Черно море. Това за тях означава стабилизиране на сриващия се долар!АЗ ВОИНА НЕ ИСКАМ! Не искам нито аз да ходя да се бия, нито сина ми!А вие искате войната тук!!!! Луди ли сте???Като искате вървете наемници и не въвличайте всички след себе си!!!!!На мен не ми дреме хич ни за Грузия, ни за Осетия, най малко пък за Щатите или Русия!! Искам аз и семейството ми и приятелите ми да живеем спокойно.А вие и страна почнахте да вземате. Отивайте Вие да се биете, а не акъл изпод полите на майките си давате!!! такива.