Учени подкрепиха проекта "Долина на тракийските царе"

45 известни българи подкрепят идеята за възстановяване на Долината на тракийските царе
27 авг 2008 19:13, Красимир Ангелов
12
Учени подкрепиха проекта "Долина на тракийските царе"
Така трябва да изглежда възстановеният Севтополис. Снимка: БГНЕС

45 известни българи подкрепят идеята за възстановяване на Долината на тракийските царе. Това се посочва  в специално обръщение до медиите, подписано от учени, изследователи и хора на изкуството.

Сред подписаните са професорите Георги Китов и Николай Овчаров, проф. Ивайло Мирчев, проф. Димитър Сотиров, проф. Борислав Стоев, проф. Георги Чапкънов, Ставри Калинов, Вежди Рашидов и други.

В обръщението се изтъква, че отдавна е назряла необходимостта от обединяване на усилията на нацията около идеята за запазване на безценното историческо наследство, което може да ни отреди място сред древните цивилизации на човечеството.

"Горещо подкрепяме идеята на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов и проекта на арх. Тилев за изграждане на кръгово язовирно съоръжение, в което да бъде експониран античният град във водите на язовир „Копринка“ край Казанлък. Уникалният начин на експониране на единствения добре запазен тракийски град показва качествено ново отношение към тайните на древната култура на народите, населявали нашите земи”, пише още в декларацията.

Със заповед на министъра на културата проф. Стефан Данаилов вече е създадена работна група, която ще подготви планово задание за провеждане на международна инженерингова процедура за експонирането на античния град във водите на язовира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Луд Гидия преди 15 години
Господин фантазьор, същият този кмет Дамянов продаде общинската мера-летище на г-нКълвачев и той сега си има частно летище и частен самолет. Та как това частно летище ще стане международното летище на Казанлък, я обясни?
10
0
 
0
 
! Отговори
MI преди 15 години
От личен опит знам,че недоказаната истина е отсъствие на вина,свързана с отсъствието на цели нации,И с българите се получава така,Там където често се обръщаш към миналото няма истина а само лъжа и убийства
9
0
 
0
 
! Отговори
HUSSKI преди 15 години
" ............чака балами тористи. Тористи няма ама............" А ВЕ УМНЬО, - 1. - 27.08 21:01 - За ваденето на СевтополисОт: Луд Гидия, ЗЕМИ СЕ НАУЧИ ЧЕ СЕ КЕЗВА ТУРИЗЪМ И ТУРИСТ, А НЕ ТОРИС ИЛИ ТОРИСТ. ТО ТАКИВА КАТ ТЕБ ОСВЕН ЗА ТОРИСТИ, ТОЕС САМО ДА ТОРИТЕ, ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТЕ. И ДРУГО ЩЕ ТИ КАЖА ПО ПОВОД "Тази луда идея не е на кмета на Казанлък Стефан Дамянов......" ТВОРЧЕСТВОТО ТИ И МНЕНИЕТО ЗА ЛУДИТЕ ИДЕИ, СВЕТА ДРАГИ ВИНАГИ Е ДЪРПАЛ НАПРЕД ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗАЩОТО МЕЧТАТЕЛИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН СА РЕАЛИЗИРАЛИ Т-Н- ЛУДИ ИДЕИ. А ЧЕРВЕИ КАТ ТЕБ И ЗА ТОРИСТИ КАКТО ТИ КАЗВАШ НЕ СТАВАТ"И да не мислите, че ще се юрнат туристите да гледат чифлика сред язовира? ", НАПРОТИВ УМНЬО МОЖЕ И ДА СЕ ЮРНАТ, ЩОТО И АЗ ХОДИХ В ТАКАВА ГРОБНИЦА НА КИТОВ И СЕ ПОЧУСТВАХ ГОРД, А ЗАДАВАШ ЛИ СИ ВЪПРОСА, ЧЕ В ГЪРЦИЯ ТОВА Е ИНДУСТРИЯА В ЩАТИТЕ ПЪК МИСЛЯТ ЧЕ ОРФЕЙ Е ***, А ОТВОРКО
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как не те е срам! Затова никога нищо не ни е наред и няма да ни е наред. Затриваме хубавите неща още пред да са се случили!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, Луд Гидия, от такива като теб направо ми се повръща. Я кажи ти като си толкова отворен какво направи за България/Казанлък? Само знаеш да плюеш по всичко, било то качествено или не. Гърците един камък имат и надграждат за замък и казват, че Аристотел си пиел следобедния чай и си пишел записките, а такива като теб и панелните блокове гледат да разрушат само и само да направят мръсно на някой, който е успял или е на път натам. Ами, като си тарикат, успей и ти, кради и ти, ама и затова се иска организация, за която се иска "тестенце"!Ако това се случи, целият район между Казанлък, Габрово, Сливен и Стара Загора ще се възроди. След 3 години до Казанлък ще има международно летище, като за основа се използва летището за малки спортни самолети и селскостопански машини до с. Овощник. Отделно с единствената напълно запазена Тракийска гробница и множество други обекти, Казанлък специално ще се развие наистина.Водорасли, тиня и други неща май има само в съзнанието ти, доколкото виждам...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
много добра идея, със сигурност ще привлече туристи,но дано обаче управниците се нагърбят съвестно с проекта и да не отидат парите за бентлита, палати и тн...
5
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 15 години
Абе вие за мен сте си пълни ***... как можете да оплювате хората без да сте видяли крайният резултат? История винаги е имало и ще има, а нашата е богата... нека я запазим и покажем + това туризма трябва да се развива!
4
0
 
0
 
! Отговори
Луд Гидия преди 15 години
А бе български реотан: тористи са, защото навсякъде торят, където минат.
3
0
 
0
 
! Отговори
iv преди 15 години
Ei ama ne se nauchihte da pishete T-O-RISTI s T-O-RISTI takiva
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ABE TIA HABER SI NIAMAT DA MAHNAT PAMETNIKA NA SAVETSKIAT GRAJDANIN I SHEF NA KOMINTERNA G. DIMITROV , ZA ISTORIA SHTE MI GOVORIAT ! IA DA SI OPRAVI PATISHTATA V OBSHTINATA KAZANLASHKIAT KMET , CHE NIAKOI SELA VECHE SA NEDOSTAPNI ?! DEBA I KOMUNIAGITE PROSTI KRADLIVI !
1
0
 
0
 
! Отговори
Луд Гидия преди 15 години
Тази луда идея не е на кмета на Казанлък Стефан Дамянов, а на директора на историческия музей "Искра" дин Косйо Зарев и то от преди няколко години. Целта е да се присвоят пари, ако има някоя будала да ги даде. Представяте ли си какво е останало от Севтополиз след 50 годишен престой под водата? Затрупан е с 5-6 метра тиня, а и през 1949г когато е бил разкопан от него са личели само основите на сградите от суха зидария каманяк. Тракийците не са познавали печената тухла. Всъщност това не е и град, не е дори и село, а само 50-декаров чифлик на Сефт Трети Тракийски. И да не мислите, че ще се юрнат туристите да гледат чифлика сред язовира? Колкото се юрнаха да гледат разкопаните от проф/ан/ Георги Китов гробници. На кой му е интересно да влиза в празни гробници? Сега във всяка гробница стои на хлаз по един човек на кмета с кочан билетчета в ръка и чака балами тористи. Тористи няма ама заплатите на билетаджийте вървят.А ние ги плащаме от нашите данаци.