Българите били от най-глупавите в Европа

Най-умни са немците и холандците, показват IQ тестовете на ирландските учени
19 сеп 2008 17:24,
318
Българите били от най-глупавите в Европа
Снимка: БГНЕС

Ирландски учени решили да разрешат отдавнашния спор за това коя е най-умната нация. Това било направено с помощта на IQ тестове. В продължение на десетилетия те тестували интелекта на жителите на 23 европейски държави.

Резултатите сочат, че най-умни са немците и холандците, а списъкът завършва с бившите центрове на интелектуалния и творческия живот - Русия, Гърция и Франция.

Психотерапевтите уточняват, че задачата на IQ тестовете е да определи нивото на отклонение, а не интелигентността. За да се направи интелекутална карта на Европа, учените са анализирали резултатите на повече от 20 хил. души.

Показателите в теста са изпитвали умението да се решават главоблъсканици за определно време и на тази основа се е пресмятал средният индивидуален коефициент на интелекта.

Най-много точки – 107, са събрали немците и холандците. На второ място със 106 т. са поляците, а на трето – шведите със 104 т. Следват италианците, австрийците и швейцарците с по 101 т. 

Британците и норвежците имат по 100 т.  На "опашката" в изследването са жителите на Гърция, България, Румъния, Франция и Турция. С най-нисък резултат са сърбите – с 89 т.

Психолозите обясняват, че този вид тестове са много едностранчиви и невинаги отразяват точната картина.

Например хората от по-старото поколение с две висши обазования могат да имат лоши резултати, просто защото не знаят как се решават тестове.

Хората с математическо мислене пък имат по-високи резултати от тези с творческо мислене.

Според някои учени обемът на мозъка и способността да се решават задачи бързо не са основни критерии за определяне на интелекта.

Други предлагат за най-умна нация да бъде провъзгласена тази, която е направила най-много открития през ХХ в., а като субективни критерии да бъдат развитието на науката и спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
2
 
4
 
! Отговори
Същият. преди 10 години
Този факт е вярен, дори не подлежи на коментар,но важно е да не се разчуе ( никои да не разбере).
331
0
 
6
 
! Отговори
Пламен. преди 10 години
Щом един народ позволява да го унизяват,експлоатират,крадат и манипулират шепа овълчени хитряги умен ли е питам ?
330
0
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Вярно е този материал за българите.Заключенията ми са на базата на лични наблюдения,колкото и неприятно да ми е по добре да съм обективен.
329
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кои са учените дайте имена и да седнем намасата да поспорим колкото до ирландския мозък и английскиа ако съдя по тия англичани дето живеят по селата немат акъл колкото уличните кучета у софия от сутринта пият като скотове до обед са облекли железния анцуг
328
5
 
2
 
! Отговори
Джони Уокър от Долно преди 12 години
Теа ирланците били мноу умни,щом на урината от пони-викаат -УЙиски!
327
2
 
1
 
! Отговори
поля преди 12 години
Изглежда че оценката е извършена на база дати на приемане в ЕС..за тва с Румъния сме накрая..Сърбите понеже още не са там са ги изкарали меко казано умствено изостанали..Ах да ви додат сърбите кво IQ ше хапнете свят ше ви се извие у умна краварска ирландия
326
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най на края мит-ът е разбит че *** са най крависи и най умни.. хаха Евала на проучването, с злоба яд и завист.. е така !
325
5
 
8
 
! Отговори
amautre преди 12 години
Всеки ден новини да смачкват самочувствието ни, е да ама не , нито се имам за глупав нито смятам , че сме най-глупавите и си ги заврете знаете къде тея простотии! Днес би трябвало да намалите простотията!
324
1
 
5
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Ами как няма да сме най-глупавите бе г-да хайде да сметнеме колко са годинките от 1944 до 2009 защото сегашното правителство ще го причислиме към единственото реформаторско или до 09 год.са 65 год.Повече от половин век един народ не може да разбере колко много е мачкан и ритан от едни и същи хора,от една и съща партия и продължава да им ръкопляска и да им се радва по митинги и чукари където и да ги види или посреща,това е глупавото и затова сме и на това место въпреки някакъв интелект.
323
4
 
3
 
! Отговори
Край преди 12 години
Добре че не е вярно. Беден не е = на глупав. Иначе най -умни ще са ковейтците. А по справяне с главоблъсканици със сигурност сме по-добри от германците щото в БГ живота е главоблъсканица и ние все някак оцеляваме.
322
4
 
4
 
! Отговори
зз преди 12 години
Най-бедни и най глупави. Ей това вече е финален пирон в ковчега на държавата България. Мат'ряла лъха на пръст... :(
321
0
 
1
 
! Отговори
Detektiff преди 12 години
Bili? ili Bili!, mnogo e vajno kade shte postavite udarenieto. Ako v parviyat sluchai udarenieto e na vtoroto i - to stava duma za minalo. Ako vav variant dve, udarenieto e postaveno na parvoto i - zamislete se za badeshteto. Nastoyashteto e samo chalga i bezhaberie. Levski ne e natsionalen geroi -"Levski" e protivnikoviyat futbolen otbor. "Pod igoto" e hm..., ne plachi maiko, nali taka,da chetoh go 98-ma stranitsa. Slagaite minusi, chujdite poslanitsi shte gi mahat. Te sa po-bulgari vidi se!!!
320
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
HA-HA.HA Da ama ne
319
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно са правили IQ тест на някои *** от България и за това. То *** не е много образован, камо ли интелект.
318
1
 
1
 
! Отговори
пружината преди 13 години
Е,така ли стана сега? Нали бяхме една от нациите с най - високо IQ....
317
0
 
0
 
! Отговори
име преди 15 години
Бая тъпо парче си... Търсят те немците, ама за какво? Ти турчин или българин голям шеф или...не дай боже министър виждал/а ли си в Германия?
316
0
 
2
 
! Отговори
az преди 15 години
ами и те са глупави едва сега са разбрали че българите са глупави ами те глупави се раждат бе бат европа
315
0
 
3
 
! Отговори
гласоподавател преди 15 години
Всичко това е вярно. Както е вярно че на дупетатите не са нужни умни гласоподаватели/които да приключат един път за винаги с комунозма/ и направиха от образованието един отрасъл в дълбок джоб . Бях в Германия и видях по телевизията в предаването стани милионер /стани богат.бг/ Студенти които стигаха по метода на налучкването до доста сериозни суми, а незнаеха елементарни понятия от математика от 5- 6 клас. Също така тази най- интелигентна нация и още по точно нейния цват студенти нямяха елементарни понятия относно съставните части на един компютър където бе и написано - МОНИТОР Още не знаеха че автобан- е магистрала итн. итн.Старото поколение си отива и остават неграмотници с дипломи което води до западъкОще много ми е интересно познавам доста млади студенти нямам нищо против техния отличен успех, но как може да ходиш на работа да глрдаш дете, да строиш къща и да бъдеш отличник
314
1
 
6
 
! Отговори
преди 15 години
Гледах БТВ репортерите "на Учителя с любов" и виждам защо сме и ще бъдем най-простия народ в света ... защото образованието в България е на свръх ниско ниво. ФАКТ!
313
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 15 години
Nemcite bili nai-umni - tova napravo me zastrelq :D I zatova ni tursqt da rabotim pri tqh, kakto i turcite, za6toto sa tolkova umni 4e ne mogat da si opravqt sobstvenata durjava sami!