Буш: Цялата ни икономика е в опасност

"Без незабавни действия на Конгреса Америка може да се плъзне към финансова паника и болезнен сценарий"
25 сеп 2008 08:47,
22
Буш: Цялата ни икономика е в опасност
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш заяви в едно от редките си телевизионни обръщения, посветено на финансовата криза, че цялата икономика на страната е в опасност.

"Ние сме в средата на тежка финансова криза", каза той от Белия дом, наблягайки, че става дума за "безпрецедентен период за американската икономика". "Цялата ни икономика е в опасност", заяви Буш, призовавайки представителите в Конгреса да приемат плана за спасяване на финансовата система, предложен от неговата администрация.

Американският президент обяви, че е поканил в Белия дом кандидатите за президентския пост Барак Обама и Джон Маккейн "да се присъединят към представителите на парламентаристите от двете партии, за да помогнат да се ускорят дискусиите за приемането на справедлив закон.

"Има дух на сътрудничество между демократи и републиканци и между Конгреса и нашата администрация", каза той по време на продължилото четвърт час обръщение.

Президентът подчерта, че планът, представен от секретаря на Федералния резерв Хенри Полсън, е "достатъчно амбициозен, за да разреши един сериозен проблем", припомняйки, че Резервът ще предостави 700 млрд. долара, за да изкупи "проблемните активи, които смазват финансовата система".

"Мерките не целят да предпазят компаниите или предприятията на определени хора, а да предпазят американската икономика като цяло", заяви президентът, изтъквайки, че самият той е "пламенен защитник на свободната инициатива".

"Моят естествен инстинкт следователно е да се противопоставя на една намеса на правителството", посочи Буш, като добави: "Мисля, че компаниите, които взимат лоши решения, трява да се оставят да угаснат. При нормални обстоятелства бих се придържал към тези принципи. Но обстоятелствата не са нормални".

"Пазарът не функционира добре, има голяма загуба на доверие и значителни сектори от американската финансова система рискуват да се сринат", каза още президентът. "Без незабавни действия на Конгреса Америка може да се плъзне към финансова паника и болезнен сценарий", предупреди Буш, доверявайки се на прогнозите на експерти.

"Колкото повече банки фалират, толкова повече борсата може да се срине, което би намалило стойността на вашите пенсии, повече предприятия могат да затворят врати и милиони американци да загубят работата си, и в крайна сметка страната ни може да се окаже в дълга и мъчителна рецесия".

"Ние не трябва да позволим това да се случи", призова Буш. "Нашата икономика е изправена пред огромно предизвикателство, но ние вече сме се справяли с трудни предизвикателства и ще преодолеем и това", обеща президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Данчо 63г. преди 15 години
До сега от прочетеното разбирам,че нищо ново някои от пишештите ЮНАЦИ тук не схващат, а и стари подобни номера не са запомнили.Спретнатата криза ще изчисти на нула "разкошния US вътрешен дълг",ще стопи виртуалните свръх печалби и Всички други-като нас-ще го отнесем,не квадратен а триъгълен,като шлосерски шабър.Така,който е имал много,ще му останат малко.Такива като нас-с пръст в г.с.Какво се палите,защо се вайкате?Така и така си нямаме,да си берат гайлето.След тази криза ще спретнат една голяма касапница и ще си оправят икономиката.Не бойте се,по зле щестане от 1929г. и пак сеир ще има,пак ние ще плащаме.
20
0
 
0
 
! Отговори
sss преди 15 години
САЩ е най голямата финасова пирамида - това го разбраха и малките деца по цялата планета. това е държавата с дефицит 4000милярда долара.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да им помагат МВФ и Световната банка. когато през 1996 г. МВФ поиска в България фалит на 15 банки всички се надигнаха срещу Жан Виденов и избраха *** Иван Костов. сега бензина и хляба са два пъти по-скъпи а заплатите в реално изражение са същите но всеки си мълчи
18
0
 
0
 
! Отговори
BGP-r преди 15 години
1. Щатите ще се сринат, както се срина Древен Египет.2. Доказа се, че Юдеите не са чак толкова по-умни от останалите народи. 3. Там където отидат, икономиката разцъфва, за да се срине и те да избягат в някоя друга държава, за да започнат всичко отначало . 4. Голяма част от технологиите са си чисто щатски. Например теорията и първото производство и внедряване на Интегралните схеми се дължи на Тексас инструментс. 5. Голяма част от изпълнителите американци са под нивото на Европейците. Непохватни са. Лично съм се сблъсквал с некадърност при монтаж на апаратури. 6. Не съм икономист, но ми се струва, че голяма част от производството им е оръжие. Който е подчинил икономиката си на военна нога, нищо добро не го очаква. 7 Да му мислят нашите лай-лай икономисти, които сваляха звезди за да ни докажат колко е ефективна щатската икономика.
17
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Като гледам какви нелепости е написал 16, хем ми е тъжно, хем ми е страшно. Е, няма дя му обяснявам, той така или иначе никога няма да разбере един репресиран николапетковист от репресирано семейство, предпочитащ да е страдащ човек и преди и сега, вместо доволна *** на пълна копаня.А за баланс на такива простотии като 16 ще отбележа мнението на германския министър на финансите Штайнбрюк според реч пред Бундестага. Според него САЩ в резултат на настоящата финансова криза губят статуса си на супердържава във финансовата сфера. Световната финансова система неизбежно ще стане многополярна. Силно критично се е отнесъл Штайнбрюк и към страстта на американските и английските инвестиционни банкери към големите печалби, която, по негово мнение, е основната причина /бих казал по скоро повод - бел. Д.Д./ за сегашната криза. И най-важното - след анализа той е предложил конкретни мерки за по-безболезненото преодоляване на сегашната ситуация от Германия.И така СТРАДЖА 16, щеш не щеш, ще живееш в многополярен свят, където търгашите постепенно ще отстъпват, не без бой разбира се, на смелите, кадърните и достойните - и като личности, и като организации, и като държави.
16
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Представяте ли си Путин или Медведев да излязат с подобна декларация за състоянието на руската финансова система.Въпреки,че финансовата им система е многократно по зле иняма никаква база за сравнение с американската,такова признаниеникога няма да чуете от техните уста.Самокритиката е думанепозната в Русия,а колко много се нуждае от тая думичкагорката - почти във всички направления...Много трябва да се учат от американците,но се проявяват катоне прилежни и крайно изоставащи ученици...
15
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Тъй като нещо няма активност по такава свръхважна тема, позволявам си да подкрепя и допълня коментара си 9 със становището на германския канцлер Меркел. Та според нея позволявайки на големите банки и финансови институти да работят без достатъчен контрол от страна на държавата, САЩ са постъпили безотговорно по отношение на всички световни пазари. "Представителите на реалното лроизводство знаят какви изисквания се предевяват към тяхната продукция и на какви стандарти трябва да съответства тя. На финансовите пазари също трябва да имаме представа за предлаганите продукти. Иначе нещата тръгват по начина като в сегашния случай, за който всички плащаме", е казала тя наскоро при среща на консервативните лидери в Линц. Освен това в интервю за германските СМИ тя е заявила, че е солидарна с онези, които сега задават въпроса "явява ли се световната икономика честна".Разбира се, това са сравнително дипломатични изказвания, дори и аз в 9 не бях достатъчно пълен, но след като сме лъгани толкова дълго по най-безобразния начин за финансовата система - като е спрян достъпа до каквато и да е смислена информация /замислете се защо на тема финансова система няма нищо нито в учебниците, нито в литературата, нито в киното.../ нещата трябва постепенно да се открехват и постигат И за да завърша, днес геманския финансов министър е заявил, че залеза на еднополюсната финансова власт на САЩ /а фактически на нейната ционистка върхушка/ е неизбежен.
14
0
 
0
 
! Отговори
ko преди 15 години
м...чката ви д...ба хамериканска
13
0
 
0
 
! Отговори
помним преди 15 години
То и 80-та започна на шега със "Солидарност"...
12
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Някой да вижда "адамова ябълка" ? Аз не! Що си я е махнал? Може би Майкъл Джексън му е казал че ако си я махне няма да има проблеми, т.е. кризата ще се размине!?
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
USA e strana s ogromen vun6en dalg i stra6no mnogo 4ujdestranni investicii. prosto be6e vreme ikonomikata im da se srine. priznavam, 4e o4akvah tova da po4ne da se slu4va sled 5-10 godini. ima veroqtnost da stanat strana ot 3tiq svqt...
10
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Вярно е, че хартията води до инфлация, защото обезпечението й със злато и други активи може да се променя както е удобно. Свръх кредитирането е възможно да не донесе инфлация, ако произведе стойност, т.е. представлява нещо като фючерсна сделка, купува се реална стойност, която ще бъде произведена в бъдещето. Имотния пазар е подходяща територия за подобни фючерси, защото произвежда стойност, чиято цена се определя и от все по-голямото търсене, предвид увеличаването на населението на земята. Проблемът идва, когато се сключи фючерсна сделка, за нещо, което не се реализира. Хайтек инвестициите са предпочитани в последните 20 години, заради висока норма на печалба. Проблемът е, че хайтекът зависи от силно индивидуални таланти с огромни спрямо мнозинството интелектуални възможности. Интелектуален продукт не се прави по команда или на конвейер - така се правят само нови версии на съществуващи решения. От друга страна талантът може да е индиец, китаец, защо не българин. Проблемът идва точно от това - талантът по право е собственик на произведения от него продукт, но става въпрос за милиарди, как да му се дадат, пък и талант с милиарди е още по-страшен. Налага се да се краде, но кражбата на интелектуална собственост е много опасна работа - едно, че ако не се разбере изцяло може да има разрушителен ефект, второ, че не е злато, което като се открадне от някой, той спира да го притежава. Талантът освен, че разполага с откраднатата идея, може и да я подобри, може да измисли и нова, с което да обезмисли направените от крадците инвестиции. Това се и случва, затова САЩ са на този хал.
9
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Е ми аз като пишех по форумите даже по меки неща от казаното отн Буш, разни натегачи-*** ми опонираха. Но това не е важно, важното е, че наистина става нещо и стига сме се правили /а може би сме?/ на *** - време е да започнем да се учим от грешките си и грешките на другите. Значи САЩ имат около 14 трилиона брутен национален продукт и около 10 трилиона държавен дълг. Освен това фирмените и индивидуалните дългове са около 53 трилионо. Всичко това е заложено в самата порочна финансова система, която няма как да не доведе до подобно, че и по-лошо състояние. Интересуващите се като начало да потърсят с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст/; не давам адресите, защото ги трият. Дълговата парична система се появява в Англия през 17 век със съотношение 1:2 между наличното и кредитираното, докато днес /включително у нас/ това съотношение в най-добрия случай е 1:10 , а често и по-малко и дори с разни трикове може напълно да се заобиколи. Но който се интересува да гледа филмчето и прочете текста, а после може да продължи напред - има достатъчно информация в интернет. САЩ водят тежка борба от самото си основаване, за да не попаднат в такова дългово робство, 7 пъти се спасяват, сегашното успешено, но вече пукащ се по шевовете завладяване е осмото и успява в периода от 1913 г., когато се създава Федералния резерв като частно предприятие /формално това не е съвсем така, но това няма практическо значение/ до 1932 г., когато на на уж свободните граждани на САЩ със законова заплаха за 10000 долара глоба и 10 години затвор се забранява да притежават злато с изключение на нумизматично. Последния успешно преборил се президент с дълговота финансова система е Линкълн и фактически това е основната причина за убийството му, а не освобождаването на робите. Освен всичко друго проблемите при такава финансова система растат експоненциално - ето например как от Вашингтон до Рейгън държавния дълг на САЩ нарастна до 1 трилиона, Буш го завари на няколко трилиона, а сега последно е ограничен на 11,5 трилиона.А за да охарактеризирам сегашната финансова криза ще спомена, че примерно Йошка Фишер е на мнение, че Америка преживява залеза на своята мощ и финансовата криза /която е реална и много сериозна и според повечето анализатори може да се сравнява само с кризата от 1929 г./ е само едно от проявленията в този аспект. Затова, пак според него, Европа трябва да поеме инициативата и т.н. И добавя, че причината за това състояние на нещата е смесицата от високомерие и слепота на основните играчи в САЩ. И въпроса сега е не има или няма криза по вина на САЩ,това дори Буш отчасти го признава, а как по-безполезнено да се преодолеят последствията от нея в света.
8
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
Това е само началото на края, както е казано, "Падението те очаква, в момента на най пълния ти блясък", жалко за янките, бяха готини;)
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
proklinam bus i vsicki koito pricinyavat bolka na myusulmanite 2 milyarda proklinat amerika kak nyama da potine rasbira se ce ste potine
6
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Истината е точно криза на доверието, а не слаба икономика. Кризата на доверието се дължи на мафията, която управлява хайтек сектора в САЩ. Концептуално великите им технологии са крадени, а реализацията им е от руснаци, китайци и индийци, затова икономиката на САЩ се държеше върху една легенда, за водещата им роля в хайтека, ама тази легенда лесно угасва с появяването на всяка нова технология. 1995 - електронен подпис и интернет браузър - САЩ са в криза долара пада, гърмят сграда на ФБР, 2001 - Google, плод на руско-еврейската мафия на базата на крадена технология, заема дял от пазара, рухва балона дот ком компании - рухват два небостъргача, сътресение по финансовите пазари, 2008 - пада курса на долара, неуспешен опит за война с Русия, рухване на банки, президента на САЩ е сериозно изплашен, явно новата технология пак не е американска...
5
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Amerika-Bedna darjava-bogat narod. Rusia- beden narod- bogata darjava. Koe e osnovata Darjavata ili Naroda...? Koi e patq kam obedinenieto i komunata? Tova se ochakva! Nishto novo..
4
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
"Буш: Цялата ни икономика е в опасност"И кой е виновен за това?
3
0
 
0
 
! Отговори
Марто преди 15 години
Ти до кой клас си ходил на училище,неграмотнико?От твоето изказване нищо не се разбира,първо се научи да пишеш на кирилица,научи че имената на държавите се изписват с главни букви и тогава сърфирай из форимите.То бива простотия, то бива тъпня,ама чак толква вече ми идва в повече.Достатъчно, че ежедневно съм принуден да чета неграмотни изказвания с купища правописни грешки.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
germania im go kasa sa towa 4e ste stane taka s bankite,germanizite gi predoprediha ,tia of4ari nisto ne pritprieha, satowa sega germania , ne jelae da podkrepiaa texnia plan, germania si padi saradi tia amerikanzi,, srinaha ikonomikata