Килограмите са в мозъка

Затлъстяването може да е свързано с недостатъчна активност на центровете на удоволствие в мозъка
18 окт 2008 14:56,
11
Килограмите са в мозъка
Снимка: БГНЕС

Затлъстяването може да е свързано с недостатъчна активност на центровете на удоволствие в мозъка, откриха психолози от университета в Тексас, цитирани от АФП.

Изследването доказва, че интензивността на реакция на мозъчните центрове показва кои жени напълняват.

Възможно е причината да е в поглъщането на повече храна, за да се осигури същата степен на задоволство като при нормалните хора, допускат авторите му, но това изследване е първото, разкриващо подобна връзка.

Феноменът е проявен при опитните субекти, чийто мозък поради генетична вариация произвежда по-малко допамин.

Хормонът допамин осигурява връзката между невроните, мозъчните клетки и играе роля в желанието и усещането на удоволствие.

Храненето отключва производството на допамин и степента на удоволствието е пропорционална на количеството произведен допамин.

Изследването е проведено сред 43 студентки на възраст от 18 до 22 години и 33 непълнолетни. Участниците, чиито мозъчни центрове са показали най-слаба реакция, са имали най-висок индекс на телесната маса, както и генетичната вариация, отговорна за намалено производство на допамин.

Изследователите, чийто труд ще бъде публикуван в сп. "Science", подчертават, че промяната на начина на живот в комбинация с упражнения или медикаменти може да коригира недостига на удоволствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
kora преди 15 години
vijte az kato byah " 6tastliva'' V b1LGARIYA TEJAH 95KG sega s1m ne6tastna v 4ujbina rabotya v golyamo naprejenie i stres i lipsa na vsyakakvi udovolstviya i teja 67kg za 1god svalih25 kg bez dieti inikakvo ^TASTIE tiya naistina sa za zatvor samo promivat moz1cite ni za da kupuvame himiite im vsi4ko e do otdelniya individ i ne vseki 6tastlivec e slab prosto zdrav rejim na hranene i mnogo sport ..... i vsi4ko 6te e nared...
9
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
когато бях влюбена в любовта на живота ми и неимоверно щастлива. И такава еуфория ме гонеше тогава, че хич и не мислех за храна ... само че и спорта забравих, само на секс се отдадох. Та всякакви такива излседвания може да ги разправят на старата ми шапка. Всичко си е як хранителен режим (не диета за 3 дни или седмица) и редовен спорт. Всичко останало си е за запълване на вестниците.
8
0
 
0
 
! Отговори
dona преди 15 години
Izliza, che klioshtavite hora sa prepulneni s shtastie! Kakava glupost!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Медикаменти?! Има много по-лесен начин. Вземете си дълга отписка, забравете за всички проблеми и се отдайте на пълен релакс. Не си отказвайте нищо и ще видите как нивото на удоволствието ще се повиши, а оттам, ако е вярно ще намалите и риска от затлъстяване. :-)
6
0
 
0
 
! Отговори
agent преди 15 години
ne stava 6iq ot tur6iq
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ne e vqprosa da glqtash dopamin..zashtoto tova pak uvrejda hormonalnja balans..a da ima aktivnost vqrhu centrovete na udovolstvija ..horata si go kazaha v pqrvoto izrechenie...dase chustvash shtastliv
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И по-точно за някои храни като шоколада отдавна е доказано.
3
0
 
0
 
! Отговори
didi преди 15 години
tova ne e vqrno!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Хайде де! Тогава да гълтаме допамин и ще сме слаби. Така ли? Много просто решение намериха за наднарменото тегло.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вярно е!

Спонсорирани публикации