С китара и каубойска шапка

У нас идва още една легенда от Buena Vista Social Club - Елиадес Очоа
17 окт 2008 16:30,
С китара и каубойска шапка
Снимка: Джаз+

Вече ви съобщихме, че Teresa Garcia Caturla идва с Live from Buena Vista – Тhe Havana Lounge в началото на следващата година.

Хубавата новина е, че и по-скоро – на 10 декември, в зала 1 на НДК от 19,30 ч. ще можем за пореден път (след Ибраим Ферер и Омара Портуондо) да се докоснем до кубинската музикална феерия.

Този път организаторите са Джаз+ , а човекът, когото водят, е известният с каубойската си шапка Елиадес Очоа.

Той е характерен с любовта си към прекрасните песни на Ел Ориенте (източната част на Куба) и стои здраво стъпил на кубинската музикална традиция, която го вдъхновява, кара го да се усмихва и да обича живота.

Ако ви е тъжно, може да посегнете към който и да е от неговите записи – Buena Vista Social Club, Tributo Al Cuarteto Patria, Sublime Ilusion или Estoy como nunca – и слънцето отново ще изгрее в душата ви, защото музиката на Елиадес е пълна с хумор, омайна мелодия и подканящ ритъм.

Елиадес Очоа знае как да накара хората да се влюбят в жизнеутвърждаващата музика на Куба, защото го прави от 7-годишен, когато на улицата получава и първото „изсвирено“ петаче в шапката.

Оттогава не се разделя със специално модифицираната си китара – запазена марка на Очоа!

Елиадес е роден през 1946 г. в Соньо ла Майа, Сантяго де Куба и там започва и артистичният му път.

От съвсем малък развива и вокалните си заложби.

Професионалната му кариера започва през 60-те.

През 1986 г. записва албума Chan Chan с Компай Сегундо и заедно правят дълга концертна обиколка из Латинска Америка и дори се представят на сцена във Вашингтон.

Но истинската известност на музикантите идва през 1997 г. с легендарния запис Buena Vista Sociаl Club, спечелил награда "Грами" и продаден в 8 милиона екземпляра.

На 13 октомври е премиерата на едно заглавие, което отново ще възпламени сърцата на влюбените в кубинската музика – Buena Vista Social Club At Carnegie Hall (World Circuit/Дюкян Меломан) – втория албум на легендарната формация Buena Vista Social Club е запис от единствения им, напълно разпродаден концерт в Карнеги Хол, състоял се на 1 юли 1998 г.

Това издание отбелязва и 10-годишнината от това историческо музикално събитие, а Елиадес Очоа, носител на две награди "Грами" (втората – за албума му Sublime Ilusion) е натоварен с отговорната задача да участва в промоцията му с турне в цяла Европа - и на 10 декември в София в зала 1 на НДК.

Това е третият концерт в България под запазената марка и с качеството на Buena Vista Social Club TM – след Ибраим Ферер и Омара Портуондо. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание