Откриха как да "трият" спомени

Изчистването на част от паметта вече не е научна фантастика
23 окт 2008 09:14,
21
Откриха как да "трият" спомени
Снимка: БГНЕС

Изтриването на части от паметта вече не е научна фантастика, твърдят учени, които са успели да предизвикат селективна амнезия у генномодифицирани мишки. Изследването излезе в американското списание Cell Press.

Чрез използваните методи учените може да изработят техники, приложими за човешкия мозък, които да позволят изтриване от паметта на травмиращи спомени или такива, които предизвикват фобии, без да засягат останалата част от мозъка. Това обясни д-р Джо Циен от Института за мозъка и поведението към Медикъл Колидж в Джорджия.

Паметта включва четири различния стадия - запаметяване, подсилване, натрупване и припомняне на информацията. Учените от изследователския екип са идентифицирали специфични молекули, които, както изглежда, играят роля при различните фази на процеса на запаметяване и на припомняне.

Учените са постигнали метод, който позволява да се манипулира бързо дейността на молекулата, наречена CaMKII - ензим, свързан с различните фази на процеса на запаметяване.

Te са установили, че с ензима CaMKII, използван в момента на връщане на спомените, се блокира дълготрайната и краткотрайната памет за събития, предизвикващи страх, както и сензорната памет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
A. преди 15 години
Мишки ...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vliza6 v nqkoq partiq!Da vzemem nai uspe6nata - BSP :)tam ne samo 6te te iztriqt no i totalno 6te te promiqt, 6te ti slojat i formula na "mislene", koqto e izpitana - dyrji do jivot !
18
0
 
0
 
! Отговори
majmunqk преди 15 години
нека на политиците изтрият спомени за лични имоти
17
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
За да се изчистят белите петна от мозъка е необходимо : 1 . В никакъв случай да не мислиш , какво е ставало вечерта при запоя ! 2 . Веднага след като станеш сутринта , правиш ФОРСИРАНО - два пъти по голям запой ! 3 . вечерта продължаваш , както обикновено - добре е да смесиш няколко вида питиета ! РЕЗУЛТАТ - Сутрин - нито ще ти пука , нито ще се питаш , дали имаш бели петна в паметта ...
16
0
 
1
 
! Отговори
балкандо преди 15 години
Нещо като не върви - трием спомените и готово. Например като мине рецесията, банкрутите, фалитите - трием масово. И пей сърце, дишай свободно. Може да е по-евтино от водката, усикито, домашната ракия и други подобни лекарствени средства.Чудя се обаче, само това ли може да се изтрие или и други неща - например кой ми дължи пари или кога съм платил данъците ? Просто се чудя !?
15
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Днес искам да прочета в рубриката за наука нещо повече за първата Индийска космическа ракета до луната - още повече че на борда има и българска апаратура, създадена в БАН.От нас зависи за какво ще служи Интернет - за клюки и глупости или ще бъде голяма школа за социален протест и образование.
14
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 15 години
...бели петна имам в паметта, си че чак се чудя дали да не ида на хипноза да ми върнат половината живот... Наистина, като се напия яко някоя вечер, и след определен момент, когато алкохолът достигне някакво ниво на насищане в кръвта ми (или пък обратното), та тогава явно записващото устройство на мозъка ми изключва, и после на другия ден нямам абсолютно никакви спомени. До един момент си спомням, но след това - нищо. Сякаш не съм бил там... Не помня какво се е случвало, как и с какво съм се прибрал... Изобщо... един приятел каза че може и да ме изнасили човек, а аз няма и да се сещам... :)
13
0
 
0
 
! Отговори
c0ldblooded преди 15 години
...вижте за справка филма Ethernal sunshine of the spotless mind :D
12
0
 
0
 
! Отговори
СИД преди 15 години
Полезно постижение, но Емин вече е мъртъв. А ако Доган го умееше този мурафет, щеше да си живее...
11
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
След мишките, се наложило да пробват и на Доган ензима. След седмица третиране се оказало, че Доган не познава Емин! Пък и нищо от травмиращите спомени не помни.
10
0
 
0
 
! Отговори
9 преди 15 години
Флирт не изстрива спомените. Това си е чист сипрт.
9
0
 
0
 
! Отговори
Profesor преди 15 години
Това отдавна са мо измислили... Водка Флирт - изтрива спомените.
8
0
 
0
 
! Отговори
Evgenia преди 15 години
Ne vijdam kakyv vi e problemyt s poslednoto izrechenie. Nqma nishto neredno!
7
0
 
0
 
! Отговори
adi be преди 15 години
e sq za ko mi triiti komentara, kat vi kazvam che rabotq na wallstreet shto ni mi vqrvati
6
0
 
0
 
! Отговори
EVA преди 15 години
хахаха от последното изречение излиза, че ензима се блокира :)
5
0
 
0
 
! Отговори
lulubelia преди 15 години
С две бутилки водка най-добре се изтриват спомени!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А, не!!! Хубави, лоши това са си моите спомени! Откъде на къде някой ще има прано да се намесва така в личния ми живот?! Това си е грубо посегателство върху личността.
3
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
а как ше затрият логиката която човек е извлекъл от дадения момент ? :D
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хахааа ега ти изречението е тва последното
1
0
 
0
 
! Отговори
10 стинки преди 15 години
Е ся, с туй последното изречение *** ли искате да ме изкарате, че не го разбрах. Май липсва един предлог или едно сказуемо вътре а?

Спонсорирани публикации