Енергийният император на България

Христо Ковачки - пръв съветник на Станишев, пионката на Доган, приближеният кадър на Първанов...
12 ное 2008 17:12,
94
Енергийният император на България
Под прожекторите. Снимка: БГНЕС

Кой е Ковачки?

Пръв съветник на Станишев, пионката на Доган, приближеният кадър на Първанов или просто енергийният император на България.

Завършилият квантова електроника 46-годишен мъж преживя от "осанна" до "разпни го", и то само за седмица.

От съпредседател на новосформираното Движение Напред, до клиент на ГДБОП и арестант, пуснат на воля срещу рекордната за нашите ширини сума  - 300 хиляди лева.

Нямал ги, но щели да ги потърсят, каза той и се зарече, че ще търси истината.

За Ковачки журналистите знаят малко, но е ясно, че държи на дискретността, не дава интервюта, а на публични места се явява с много и огромни мъже около себе си, че е почти невъзможно да бъде сниман дори.

Роден на 17 декември 1962 г., зодия Стрелец, умело отстрелва както в бизнеса, така и в личния си живот. Спътница му е някогашната фолкфурия на "Ара" - Деси.

В биографията си самоковецът е написал: доктор на науката с десетина изобретения.

Тръгнал от търговията с консерви в столицата, Ковачки става все по-силен играч в енергетиката.

До неотдавна смятан за новак в тази сфера, бизнесменът е напът да придобие почти монополно положение на пазара на въглища и сериозен дял при топлоснабдяването в страната.

Изграждането на бизнес империята си той започна в края на управлението на Иван Костов, а по време на Симеон Сакскобургготски печели редица приватизационни сделки.

Тогава Ковачки купува наред: ВЕЦ-овете "Пасарел" и "Кокаляне" (по-късно препродадени), брикетната фабрика в Гълъбово "Брикел", ТЕЦ "Марица-3", "Атомремонтстрой" Козлодуй, Топлофикация - Враца, Портфлот Варна и Бургас, пет мини - Чукурово, Бели брег, Черно море, Балкан 2000 и Открит въгледобив в Перник.

А в търговията бизнесменът обедини всичките си 21 магазина за хранителни стоки в магазини "Европа".

Освен енергетиката и търговията, Ковачки се цели и в туризма - има три ски проекта около Самоков - местността Боричо, местността Мартинови бараки и над Говедарци.

Апетитът идва с яденето... Ковачки финансира футболния Берое посредством "Брикел", също така е спонсор и на пернишкия Миньор.

За какво се бори обаче Ковачки и какво искат от него магистратите?

Отговорите чакаме в следващите глави от сагата Ковачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
на теб другарю да ти *** майката и на проимпериалистическата пропаганда и на чудото неземно-бюрократично и на деградиралата послушност къмм господарите ти... трудно е на тази машина да спре да работи .. еи на 30 години ще станат откакто врагът ви стана конкурент, още същите приоми и лозунги използвате.... използвате, манипулирате , но само немислещите, защото за този които мисли приказките ти са ГЛУПОСТ!
92
0
 
1
 
! Отговори
Смехурчо преди 15 години
Що реши, че като ти не знаш каде се намираш, човека незнае как си е защитил научните титли... Типичен пример си за безличност в интернет, ***, щото ако седнеш да говориш за наука с въпросния, (което няма как да стане защото той е учен, а ти си ***, очевидно) просто ще потънеш в земята, гнус нечовешки ***....
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За какво се бори обаче Ковачки?-държава в републиката
90
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
В биографията си самоковецът е написал: доктор на науката с десетина изобретения. i ne gi znae tochno kakvi sa-nali???? nito edin uvazavast sebe si chovek, zanimavast / zanimaval se s nauka , ne bi si pozvolil takova nehaistvo i samopodzeniavane!!! tova govori za edbna ogromna luza i nisto poveche!!!!
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ето те са вече цялата "фамилия" там в тези "частни фирми" както при американската мафия. все още не се знае обаче кой е "кръстникът" на мафиотския частен картел
88
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 15 години
Софийската градска прокуратура обвини зам.шефа на Надзорния съвет на Общинска банка Никифор Исталиянов Вангелов.Този е мъж на сестрата на Ковачки. :)
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изглежда, че е театрален номер - нали по някакъв начин следва да ИЗПЕРЕ РЕПУТАЦИЯТА СИ. Ами съдебната реабилитация е най-лесния път към това. Съдиите са КОРУМПИРАНИ, а човечецът има ЗА ДА СИ ПЛАТИ.
86
0
 
1
 
! Отговори
PAPI преди 15 години
КОВАЧКИ ИЗОБЩО НЕ ИЗГЛЕЖДА СМУТЕН ОТ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА. КАКВО ЛИ СА НАМИСЛИЛИ ТЕЗИ ДЕТО НИ ИГРАЯТ ТОЗИ СПЕКТАКЪЛ?
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е, кво сте задрънкали-консерви, та консерви,мисля, че знаете кой в САЩ е тръгнал от 2 ябълки...Някой все от нещо тръгва... Ако си е чист пред себе си , какво значение кой е зад него, кой е пред него, явно все някой ще го има на това място, ако има кукловоди...
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за спонсорите които си плащат орден стара планина за другите -уроци ...да се научат и те да си плащат ....на когото трябва и колкото трябва ...м нови партии а ....крадливи бизнесмени
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е то е ясно че на всички си е плащал ,на всички се е навеждал...доган,станишев,дъртия кобург костов че и на живков може би ако е имал шанс и на него е щял да се кланя....давай народе и след сто години ...костов ще е виновен
82
0
 
0
 
! Отговори
Замислен преди 15 години
...като ви чета коментарите излиза, че веднъж Ковачки е човек на Първанов, после се оказва, че е и човек на Доган; след това изглежда е комунист и близък до Станишев, а накрая излиза, че е и креатура на Ив.Костов - при тази ситуация, много ми е странно кой, аджеба, е направил политическата поръчка за да се удари Ковачки? Каракачанов ли?
81
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
хихихи... "като първоначално е започнал бизнеса си с търговия на храни, които са изнасяли в Русия..." муахахахахаха - на всичкото отгоре са смешни! вижте му само задръстеното изражение на комсомолец :)))) дали е лесно да се живее толкоз време в лъжа!?
80
0
 
0
 
! Отговори
калин преди 15 години
Кво бе комунисти скапани,България си е била много добре преди 1944 ,каква експлоатация ,какви номера е вас *** може да са ви експлоатирали ,винаги сте били измета на нацията мързеливи и крадливи тези години го доказвате в пълна сила!Какви ги пробутвате,кви жилищни кредити ,какви коли с този номер ли излизате последно време за да хвърляте прах в очите на хора ,откога Жигули и Москвич са автомобил ,че ше чакаш 10 години по скапано неще от ПАНЕЛКИТЕ можехте ли да измислите в Франция това са жилища за социално слабите т.е за *** от Занзибар тези от преградията!Единственото за ,което ви бива е да създавате ей такова отрочета,като Въпросния Ковачки ,който ако стане "бизнесмен" ,в която и да е друга страна трябва да му присъдят Нобелова награда за гениалност!Окрадохте няколко пъти вече пенсионните фондове и резерви на тази страна ,и си преразпредалихте сумите ФАКТ!,какви бизнесмени ражда Комунистическата партия ,ми ей такива като тоя Ковачки ,къв бизнесмен цял олигарх!
79
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
"..икономиката на България преди 1944 е жестока експлоатация от Германия,..."Има известна истина в това което пишеш НО...В цяла Европа положението не е по розово!Има жестока експлоатация мизерия и болести!Вярно че след Втората Световна война има един видим бум и просперитетно този бум и просперитет са видимо в пъти по големи в страните от Западна Европа!Така че не комунистите са построили нещо през периода 1944-89г а БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, който заплати много висока цена!Младежки национални бригади !Студентски бригади в помощ на селското стопанство..строителство..И всичко това ГРАТИС!!!А какво реално получава народа...при работещи предприятия заплати от 200лв = на 50$при курс 1долар за 4-5лв на черния пазар!Многогидишни влогове за коли и жилища!Лихво точките и днес се обсъждат.......Така че в цял свят има подем и икономически разцвет а не само в България по времето на комунизма..но както подчертах този подем е в пъти по малък в социалистическите страни и това е вследствие на политиката на износ на революции и капитали!!!Създаваха се външнотърговски дружества и парите вложени в тях потъваха за подпомагане на братските партии и червеният тероризъм в Ангола..Либия..Никарагуа..Мозамбик..Алжир...Мили арди се раздаваха за създаване на алиби на лъжедесиденти ..Унищожи се интелигенцията!Вредата от този акт е сравним с последиците от последната война..Вижте днешните висшисти рабфаковци!реално дипломите се раздаваха по партийна поръчка.. и квота за синовете и дъщерите на активните борци във всеки ВУЗ!И днес след 89г питам кои са лицата станали собственици на България?Кой е Хр.Ковачки..кои са Галевите..Кой е Манджуков..В.Божков -Черепа..Маргините..Кюлев...Ил.Павлов..М.В елев...Проблема и днес е че след голямото разграбване червените олигарси и кардиналите от Дс продължават да изнасят капитали от страната и да ги инвестират другаде..Хр.Ковачки в Сърбия...!!Ил.Павлов и Кюлев в Америка...И то при положение че имаме такава крещяща нужда от ИНВЕСТИЦИИ!!!За сравнение в ъв Франция на 5 евро инвестирани в страната от трети страни, държавата дава в същите страни 1евро като помощи ..и за това се прави страхотна реклама!!!Авоарите на страните от третия свят се намират в Западни банки..Иран..Ирак..дори на екс Югославия им задържаха над 25милиарда!!!Да не говорим за Русия Китой...Днешната икономическа криза е и вследствие на това че Русия и Китай от няколко години скъсаха с тази политика и все повече инвестират в страните си!С приятелски поздрави и пожелания за повече обективизъм!
78
0
 
0
 
! Отговори
Добри Божилов преди 15 години
Най-голямата възможно постижима присъда за такова престъпление е условна. Доста странна при това положение е гаранция от 300 хиляди лева и ангажирането на антимафиотските структури. Някой прави поредната пропагандна акция чрез прокуратурата...
77
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Da ne sam vi chula poveche, da pitate, kade sa vi koncervite i hranitelnite stoki ot hladilnika..!!!!!!!!!!!!!!!! ;)
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой събаря хората около Доган, това е ясно... Накрая ще дойде и неговият ред, това е очевидно. Който стои зад тези акции е човек /хора с много власт.
75
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Ковачки, е нищо повече от един инструмент, при това универсален, защото е и "бушон", който да изгърми, когато "трябва", както може да се случи сега. Ако не беше Ковачки, щеше да е "Петрачки", Въшкачки" или който и да е! Приведени слуги като този на снимката дал Господ у нас бол. Истинските господари на олигарсите са комуняжките босове, които стоят умело прикрит, може би и зад граница, но най-вероятно под железния контрол на бившата СССР! Много ясно е за всички, че такива пари не могат да се спечелят по нормален начин! Даже и Гоце и Гея и и т. н. видими фигури или по-скоро фигуранти са слуги, а не господари! Едно е ясно: въртят се откраднатите при комунизма пари от всички нас, като най-валкото е , че ни водят и за носа и се подиграват с нас по най-отвратителен дебелашки начин! Анатема Сатани!
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мислех да гласувам за бб но като сравнявам спокоиния тон на Ковачки с нервните бръщолевици на бб май ще се насоча към Ковачки. Доказал сее като бизнесмен не обвинява никого за неуспехите си плаща добре на работниците си и не съм го чул да говори простотии