Ни обяснение, ни извинение за Възродителния процес, отсече Борисов

Мюфтийството иска да гради учебен център в столицата, а кметът - навит
17 ное 2008 14:08,
84
Ни обяснение, ни извинение за Възродителния процес, отсече Борисов
Снимка: БГНЕС

Главното мюфтийство иска да построи мюсюлмански културно-просветен център в столичния квартал "Малинова долина".

Това стана ясно след срещата на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи със столичния кмет Бойко Борисов.

Обсъденият терен е собственост на мюфтийството и е закупен със средствата на организацията "Ислямска конференция", която ще плати и строежа на центъра.

Програмата на новия център първо ще бъде одобрена от Министерството на образованието, категоричен е Хаджи и допълни: "В момента ние имаме висш ислямски институт, който, за да бъде акредитиран, трябва да има собствена сграда, но ние не смятаме да се задоволим само с този ислямски институт, искаме да направим изследователски център, в който да участват хора на европейско ниво".

Бойко Борисов обясни, че първо ще разговаря с главния архикет на София Петър Диков и кмета на община "Студентски град" за проекта.

Макар да не се ангажира с посочването на конкретен срок за издействане на разрешителното, кметът допълни, че "ако искаме да не допуснем проникване на ислямския фундаментализъм или точната дума е фанатизъм, те трябва да могат да готвят своите имами така, че да изповядват традиционния ислям".

"С мюфтийството и с българските мюсюлмани винаги сме имали много добро разбиране и съжителство. Доверие е точната дума", каза Борисов.

Мустафа Алиш Хаджи отрече да има информация за дошли от Турция фундаменталисти, но подчерта, че ислямският център би бил в противовес на евентуални такива влияния.

Според главния мюфтия центърът е за "свещенослужители и като цяло - за хора, които да обяснят традиционния ислям на мюсюлманите в България и по този начин да бъдат гарант против навлизането на чужди идеи или чужди проповедници".

На въпроса дали е обсъдил изказването си отпреди две седмици за Възродителния процес с главния мюфтия, Борисов беше повече от категоричен: "Нямам такова изказване, което да трябва да обяснявам. Всички български мюсюлмани и мои приятели знаят моето отношение към тях. Така че аз на никого не дължа нито извинение, нито съответно да му обяснявам моите разбирания. Те гледат фактите и това, което винаги сме работили и правили за тях".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
kervanciata преди 14 години
do 79. to vinagi e bilo sy6toto, ama tozi pyt turcite sa kervana, a bulgarite sa ku4etata.
82
0
 
0
 
! Отговори
rossgab преди 15 години
Не ми е ясно защо точно в България трябва да се прави изследователен център на исляма. Толкова ли няма ислямски държави, в които той да бъде създаден. Или както се казва "да бъдем по-католици от Папата" и " и по-мюсюлмани от Мохамед"Не ме засяга кой в какво вярва, но нека всички се постараем за верската търпимост. Толкова му е мястото на ислямският център в София, колкото паметник на загиналите турци на връх Шипка.
81
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
"Нека ми кажат сега- кога, КЪДЕТО И ДА БИЛО ПО СВЕТА, е трябвало, заради изказване на някой мюсюлманин, - ДА СЕ ЧЕТЕ- ХРИСТИЯНИН(моля за прошка за грешката!)да се прави КАКВОТО И ДА БИЛО, ЗА СА СЕ УСПОКОИ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ??"
80
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Добре! Нека да стане, но първо нека в мюсюлманският свят разрешат проповядването на Божието Слово, Библията! В Турция миналата година УБИХА ЗВЕРСКИ ТРИМА ПРОПОВЕДНИКА- НЯКОЙ РАЗБИРА ЛИ ВЪОБЩЕ НАГЛОСТТА НА МЮСЮЛМАНСТВОТО?! Това е агресивна религия, България е недобра почва за такива неща- вън от страната ни ! Нека Исус Е Господ!!! Преди ...колко време беше, когато римокатол.Бенедикт трябваше индиректно да се извинява, защото беше казал, че "мюсюлманството е лъжерелигия, подчиняваща със силата на меча", като вестници с изказванията му БЯХА ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗЗЕТИ ОТ МЮСЮЛМАНСКИТЕ ЧАСТИ НА ИНДИЯ, за да се предотвратят масови безредици-?!!!!?!!!Нека ми кажат сега- кога, КЪДЕТО И ДА БИЛО ПО СВЕТА, е трябвало, заради изказване на някой мюсюлманин, да се прави КАКВОТО И ДА БИЛО, ЗА СА СЕ УСПОКОИ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ??Мюсюлманството е лъжерелигия! Мохамед е лъжепророк и антихрист! Един ден тези хора могат да продължат това, което предците им бяха започнали в родината ни!!! НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!! !
79
0
 
0
 
! Отговори
Рамбо преди 15 години
Ето,как исляма бавно и славно необезпокояван от никого настъпвав България и никой няма да се противопостави на това все в името на правата на човека и етническия мир.Пак важи поговорката:"Кучетата си лаят,а керванът си върви."
78
0
 
0
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 15 години
БОЙКО БОРИСОВ ДА РАЗРЕШИ ДО НЕГОВИЯТ ДОМ ДА СЕ ПОСТРОИ ДЖАМИЯТА , А ДА НЕ ТОРМОЗИ ЖИВУЩИТЕ В ТОЗИ КВАРТАЛ С ДЕНОНОЩНИТЕ ВИКОВЕ ПО МИКРОФОНИТЕ ОТ ДЖАМИЯТА !!! НАШИТЕ ЦЪРКВИ СА ТИХИ И САМО В НЕДЕЛЯ ИЛИ НА ПРАЗНИК БИЯТ КАМБАНИТЕ,А ВИКОВЕ ТЕ ОТ ДЖАМИИТЕ СА ДЕНОНОЩНИ + ТОВА СТИГА ЕДНА ВЪВ СОФИЯ !!! ЦЕНТЪР ДА СИ СТРОЯТ, НО НЕ И ДЖАМИИ !!!БАТ БОЙКО НЕ СИ ПРАВИ МИНУСИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ !!!
77
0
 
0
 
! Отговори
sofia преди 15 години
Виждате ли какво са ни правили турците! А сегя тяхните *** комунистите пак им се дупят! НО БОБИ ИДВА ВСИЧКИ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЗА КЛАНЕТАТА И КРАЖБИТЕ!
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И за какво трябва да се извинява? Колком от хората съзнават следния факт: по време на възродителния процес / не знам какво точно му е възродителното и кой умник го е нарекъл така? броят на българските турци беше стигнал до степен, че псоред една от конвенциите на ООН, подписана и от България, българските турци имаха право предяват иск за сепаративна автономна република в границите на България!!! Съзнавате ли какво означава това?!!!! Отделяне на Кърджали, Хасково и половината от Родопския масив от България! Целта със смяната на имената беше да не се допусне това! После, 89-а година, беше направен втори опит, по елегантен и спред мен това трябваше да стане още в началото на 80-те години! за какво трябва точно трябва да се извини ББ? за фактите, които нкикой няма как да отрече? за анти българските действия на ДПС? за действията на БКП? Исляма е мирна религия - това е вярно! Но ислямските фундаменталисти са луди глави! Знаете ли, че в исляма аборите са забранеи, така, както и в католичекста религия? И защо мислите че е така? Много просто? за да може тази религия да се глобализира! И за тези 800 години, откакто започна ислямската експанзия над Европа, може да се каже че наистина Европа е ислямизирана! няма нищо лошо в това, стига "правоверните" да не парадират с идеологията си и да не се имат за нещо повече от останалите! за беда, болшинството от тези "правоверни" все още са подчинени на "стадното си чувство и предпочитат някой друг да решава съдбата им - зщото винаги е по лесно да бягаш от отговорност, дори и това да е собственият ти живот!
75
0
 
0
 
! Отговори
MOPE преди 15 години
Ало, бе, ало, абе молим се бе. абе изгасете пожарът в главата на поварникарят, бе. Абе крайцерът ГЕРБецки шъ земе да потъне, бе. Кой ще застане сега гордо с марку4 в ръка зада посо4и пътя, бе?Невидите ли 4е някой системно насажда из цяла Европа строителството на мюсулмански администрации, с което иска да видиме 4е мюсулманите са нахални, лакоми и нямат мяра. Кой ги активира тези инициятиви? А/ Кой? Този който иска да изнесе джихата по света. Добре де ама ние нямаме нафта. ше пукнат две три самоделки около Шабленското и Плевенското находище и до тук. Износът на мюсулманска революция не е дело на самите резак-пехливанци. Юнаци с бяли яки4ки, къси пръст4ета и парфумирани с рафиниран петрол стоят зад тези машинации.Опомни се славянино!
74
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 15 години
До 69-73 ...Стига си цитирал художественните небивалиците на Вазов....Насаждаш етническа омраза и нетърпимост,както и самия автор..
73
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Триста мъченици били довършени тоя ден до крак на дървения мост пред училището, по начин твърде варварски, като последно отмъщение. Най-напред им се отрязвали ръцете, ушите и носовете, раменете, а после са ги доубивали. () След няколко деня Батак представлявал ужасна картина. Нямало вече там ни Барутанлията, ни неговите свирепи башибозуци. Последните, след като претарашували и плячкосали де що намерят, завърнали се в своите села. След тях Батак се посетил от по-недъгавите и отсъствуващи от клането турци, които ограбили втори и трети път умирисаните и изсъхнали вече трупове; те пренесли от Батак в селата си и най-потребните вещи и покъщнини, колкото можали да останат от пожара, като кола, бъчви, каци, дъски и пр. Когато Батак си догорял спокойно, защото нямало кой да препятствува на пожара, когато върху изсъхналите скелети не останало вече ни един дрипел, когато убийствената миризма, произведена от гниенето на хиляди трупове в лятната жега, отравяла въздуха, Батак станал прибежище на бесните кучета и грабливите птици.Помнете че сегашните българи мохамедани - по селата, са потомци на тая ***.
72
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Днес тази свята черквица стои самотно насред един задавен в шума и суетата си свят. Влезеш ли обаче под нейния помръкнал, прихлупен свод, лъхва те особена тишина. Потръпваш пред великата святост на това място и пълното духовно запустение, царящо наоколо му. И ти се иска никога да не си тръгнеш оттук, но да се проснеш ничком в нозете на твоите отново намерени бащи и майки, и там, като тяхно блудно чедо, да излееш душата си в плач за една погубена от нас свята България
71
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Три разнообразни звукове определяли хода на клането. Първият от тях бил: Олеле, майчице!, Де остана, мила рожбо! Смили се, Пресветая Богородице и пр. Вторият бил: Удряйте, чоджуклар (18)! Не правете разлика между стари и младивсички са неверни кучета! А третият, третият бил грозният трясък, чупенето и трошенето на костите и черепите, произвеждан от ятаганите. Според разказването на очевидци, можело да се определи приблизително кога ножът удрял на заякнал и стар кокал, кога на крехка детинска кост. В първия случай трясъкът бил ясен и твърд като кога се разсича говеждо месо, ударът се съпровождал се хвърченето на искри, произвеждани от посрещането стоманата с костта, а във втория случай се чувало само леко и глухо трещене, като че се чупели тънки пръчки
70
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Моят свекър отиде да посрещне башибозуците, когато селото беше заобиколено, и се срещна с Ахмед ага, който каза, че иска да се събере оръжието от селяните. Трендафил отиде и го събра. След като то беше предадено, стреляха по него с пищов и куршумът му одраска окото. Тогава чух Ахмед ага да заповядва със собствените си уста Трендафил да бъде набит на кол и опечен. Думите, които използва, бяха Shishak aor, което на турски означава да се набие на шиш като парчетата месо, наречени кебап. След това взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена. По това време бях съвсем близо до Ахмед ага. Освен мене тук се намираха няколко български жени. Ние бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил. Самата Босилка споменава за мъченическата смърт на собственото си дете в тоя разказ: По времето, когато ставаше това, синът на Ахмед ага взе детето от гърба ми и пред очите ми го насече на парчета със сабята си. Овъглените останки на Трендафил лежаха там един месец и тогава бяха погребани. (15)
69
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Развилнелите се орди на турския башибозук избили над 3000 души мъже, жени и деца. Запазвали живота си само онези, които приемали *** или кърпа на главата си. Преди да обезглавят жертвата, палачите питали: Искаш ли да се спасиш сложи ***, т. е. потурчи се, или по-накратко *** или брадва. Дошъл ред и на о. Нейчо, поп Петър бил вече убит. Турците искали свещеникът на всяка цена да се потурчи. Той отказал. Започнали мъчения, които той понасял стоически. Задали му поредния въпрос: *** или брадва? Последвало мълчание. Обезглавили една от дъщерите му, после пак и пак, и така до седмата дъщеря. Сърцето на бащата се е късало от мъка и болка, като гледал как убиват родните му деца, но въпреки това не приел ***. След като психическият тормоз не сломил духа му, озверените джелати започнали да скубят брадата му, да го бият, отрязали едното му ухо, но от там кръв не протекла. Той бил вече мъртъв. Въпреки това отсекли главата му и я хвърлили при тези на дъщерите му за назидание на другите клетници. (11)
68
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
В тъмната епоха на робството манастирите играели важна роля за опазване буден националният дух. Турците разбирали тяхното голямо значение, често ги нападали, ограбвали или напълно унищожавали. Унищожавали всичко онова, което е българско, което напомняло на народа за героичното му минало. Разрушен бил и манастирът в района на Вълчедръм. По-късно (около XVI век) неговите земи били дадени на турски спахия, който образувал чифлик. Известни са имената на някои от собствениците на чифлика: Асан, Вейзир, Бекир. На тях са наречени Асанова могила, Вейзирова могила и Бекировата воденица. Камъните от манастирската ограда са били употребени за направа на Авчоберската воденица в чифлика. Че камъните са от манастира, личало от хубавата им обработка. Поругаването на българските светини не сломило народния дух. Хората често се събирали пред развалините и дълго се молели. От поколение на поколение се предавали необикновени случки и легенди. На мястото на манастира в 1670 г. бил поставен оброчен камък с надпис: Оброк Св. Арахангел. Да се знае къде е бил женския манастир. От 1396 г. до 1889 г. историческите паметници за селището ни са оскъдни.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как няма да се ядосаш - то лоше работа са *** и турците. Мен също много ме ядосва това,че не си живеят живота, а само се чудят как да ЗАНИМАВАТ ОБщЕСТВОТО СЪС СЕБЕ СИ - сигурно имат чувството ,че слънцето се въти околко тях.
66
0
 
0
 
! Отговори
SIA преди 15 години
Izvinete me za niakoi nevolno dopusnati greshki v komentara mi #65.Osobeno za propusnatata duma v izrechenieto....mejdu i nakovalniata".Biah mnogo iadosana, misalta mi techeshe po-barzo ot pisaneto i tova dovede do greshkite.Oshte vednaj se izviniavam na horata ot "Komentari"!
65
0
 
0
 
! Отговори
SIA преди 15 години
Oshteneshto da iska glavnoto muftiistvo? Stiga veche, djamii da stroiat, uchilishta da imat, v upravlenieto na Balgaria biaha dopusnati ( gruba , fatalna greshka ), sega pak kulturno-prosveten centar...utre - avtonomni oblasti, moje bi, a? Po diavolite, tova e Balgaria, stiga veche rabolepnichene za glasove na izborite, povrashta mi se ot cialata taia "diplomacia" kam opredelena grupa hora...Pomnia kakvo vidiah i chuh na na jelezopatnata gara na goliam balgarski grad, kogato vlakat s musulmani, napuskashti Balgaria ( koiato, vidish li, te taka mnogo obichat ) potegliashe kam Turcia.Niamam im viara.I Vie, Gospoda Politici, haide malko da si sednete na zadnicite i da se psprete s tova da ni zanimavate s musulmanskata chast o tnaselenieto v Balgaria.Davam si smetka, che ne e lesno da ste mejdu i nakovalniata ( ama Vie sami se postavihte taka, lakomi za vlast ), razbiram, che e nujna mnogo goliama diplomacia, tarpenie, um, za de sa udarji naprejenieto ( koeto pak vie sazdadohte s mnogo vashi neobmisleni deistvia i iskazvania ) i da se kontrolirat neshtata ( koito pak vie dovedohte do polojenie na nekontroliruemost ), no stiga veche, aide sprete se, stiga celuvane na tribukvia za vlast!Obojavam Rodinata si, no ne obicham tazi darjava takava, kakvato Vie, Gospoda Politici, napravihte!
64
0
 
0
 
! Отговори
adela преди 15 години
'Чувствам се войн на религията си' - ти въобще не звучиш като фанатизирано . Какво значи без национализъм - като няма национализъм тогава да няма и краен либерализъм. Като няма и либерализаъм и такива като тебе да ги няма. Няма лошо в национ. има лошо в простотията.