Съдът отмени наредбата за следенето в интернет

Според магистратите дебненето в мрежата е незаконна намеса в личния живот на гражданите
11 дек 2008 12:01,
33
Съдът отмени наредбата за следенето в интернет
Снимка: БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на тричленен състав на съда, с което бе отхвърлена жалбата на Фондация "Програма за достъп до информация" за следенето в интернет, съобщиха от съда.

Решението подлежи на обнародване в "Държавен вестник", а отменената част влиза в сила от деня на обнародването й.

Според наредбата - за нуждите на оперативно-издирвателната дейност, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, осигуряват на дирекция "Оперативно-техническа информация" при МВР достъп чрез компютърен терминал до съхраняваните от тях данни.

Съдът приема, че нормата не поставя никакви ограничения по отношение данните, до които се разрешава достъпът чрез компютърен терминал, а изразът "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност" е много общ и не дава гаранции, че личният живот на гражданите е неприкосновен.

Според магистратите не е установен способ за съблюдаване на конституционния принцип по отношение правото на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния живот на отделната личност, както и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

"Наредбата противоречи на правото на всеки гражданин на зачитане на неговия личен и семеен живот, на неговото жилище и тайната на неговата кореспонденция, а намесата на държавните власти в ползването на това право е недопустима.

Съдът е категоричен, че националните правни норми следва да съблюдават това правило и да въвеждат разбираеми и ясно формулирани основания както за достъпа до данни от личния живот на гражданите, така и за процедурата за тяхното получаване", пишат в мотивите си от ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Mladost Hack Team преди 15 години
Браво! ЕВАЛА!
31
1
 
0
 
! Отговори
angel преди 15 години
оттук нататък всяка седмица ще посочвам по един адрес , на който работят именно такива "слушалки"(шпиони вадещи всякакъв вид компромати за , когото и да било).....ЧЕСТИТО !!!УЛ."ШИПКА"46(ПЪРВАТА КЪЩА ОТКЪМ СПИРКАТА НА АВТОБУС 94 и 280)
30
1
 
0
 
! Отговори
angel преди 15 години
не разбирам кой въобще си мисли, че ще му разрешат да следи или подслушва когото и да било в нета .и как така този някой си господин полицай е отговорен кадър в изпълнителната власт, като си няма и на идея дори ,какви са правата и свободите на гражданите от европейския съюз.(предлагам да се даде една гега на въпросният и марш на село с надеждата , че там ще бъде по-полезен ,както на себе си така и на обществото).:-)
29
1
 
0
 
! Отговори
Mladost Hack Team преди 15 години
DevilishSoul,X,Доста добре казано Евала!А сега до "оперативен" що не си гледаш работата другаде ами си мислиш че в интернет можеш да правиш нещо?Ти въобще имаш ли идея какво е това интернет?Мен ми се струва че нищо ама НИЩО неможете да "слушате" затова се мъчихте да накарате доставчиците да ви вършат черната работа - Гениално!Ноо те не пасат трева бе господин полицай или къвто си се тая!И все пак сануваите си подслушване на каквото си искате...хората който им трябва защита на данните,както и на разговорите до и през мобилните телефони са ви изпреварили с мнооого годинки!Просто ме смайвате с тъпотиите ви....Аи със здраве и полека да не ви прегреят слушалките :)
28
1
 
0
 
! Отговори
Alexander преди 15 години
Напротив. Колкото повече се позлава интернет, толкова повече се грижите за природата. Спестени разходи. Спестена коренспонденциа и какво ли още не.
27
1
 
0
 
! Отговори
Минаващ преди 15 години
Наредбата е отменена но.... не е забранена.
26
1
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
По-малко се вживявайте в тоя интернет - повечко хартийка, повече реален живот:) Интернета само за развлечение и по-малко за работа (когато е възможно) :)
25
1
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
А кой доставчик ще ползваш за проксито? Ами нали трябва да се свържеш накак с проксито, а те не следят някой сайт, а теб? От опит мога да кажа, че ако се използва нестандартно криптиране, за което службите нямат бърз начин за декриптиране, въобще се реже комуникацията, до степен интернета да умре. Така че сме на длан и сме отворени да станем анонимни зомбита както в "Мрежата", това е по-страшно от слухтенето. Активната намеса във виртуалното пространство е по-страшна от активната намеса в реалното пространство - все пак ако някой е отварял пратката в реалния живот ще разбереш, ще разбереш че вместо луканка има картофи, но не е така в интернет.
24
1
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Ако те ще ме слушат и аз трябва законово да мога да слушам тяхната работа. Например в закона трябва да пише - три месеца след изтичане на сроковете за подслушване, материалите, ако не се ползват за осъждане на някой да се ликвидират, а потърпевшия да има право при поискване да разбере от кога - до кога МВР го е подслушвало. Така ако изведнъж се окаже мой проект при конкурента ми, аз автоматично ще се възползвам от закона и ако моите данни, подкрепени със свидетелски показания и данните на МВР за времето на моето подслушване съвпаднат, държавата ще трябва да ми плати загубите, същото ще се случи, ако изведнъж почне да ме пита някой за интимни подробности от живота ми. Докато няма такъв контрол, всеки , на който е позволен достъп ще може безнаказано да се възползва и изнудва другите.
23
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре де, ами ползвайте проксита, но не български проксита,а чужди- пак могат да ви следят какво правите в интернет , но поне е малко по - трудно
22
1
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Иначе казано, операторите са длъжни да логват, но не са длъжни да предоставят на МВР, докато не бъде променен и прегласуван чл.5...Така, че няма голямо място за радост:)
21
1
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Хубаво е да се уточни един детайл:Съдът е отменил чл. 5 от "НАРЕДБА 40 ОТ 7 ЯНУАРИ 2008 Г. ЗА КАТЕГОРИИТЕ ДАННИ И РЕДА, ПО КОЙТО СЕ СЪХРАНЯВАТ И ПРЕДОСТАВЯТ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА, ПРЕДОСТАВЯЩИ ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ И/ИЛИ УСЛУГИ, ЗА НУЖДИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯИздадена от Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за информационни технологии и съобщенияОбн. ДВ. бр.9 от 29 Януари 2008г."В сила са обаче останалите членове, вкл. и : чл.1,2,3...lex.bg/laws/ldoc/2135577924
20
1
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Значи проблемът не беше олкова, че МВР щяло да гледа... По - опасното е това, че базите данни с логове ще стоят на машина на доставчика, върху който реално погледнато контрол трудно може да се упражни! Дори и да ги задължат да унищоважат данните след 12 месеца, то няма никаква гаранция, че някъде не е останал някой бакъп... Това са широко отворени врати за злоупотреби! В ръцете на бизнеса НЕ ТРЯБВА да се предоставят големи бази данни с лични данни! Защотото където има материална обосновка има и злоупотреби! Подобен е проблема с ЕГН тата на ползвателите на предплатените мобилни карти! Даже бих казал, че там проблемът е още по-голям, защотото реално всеки квартален магазин за телефони , партньор на мобилен оператор ще има достъп до базата данни за да може да регистрира новите потребители! Реално погледнато всяко 20 годишно хлапе, хванато от улицата и назначено в такъв магазин ще може да има достъп до данните на стотици хиляди потребители! С колко лева може да се подкупи един 20 годишен *** според вас? Хващам се на бас че 1000 лева стигат за да източи лека полека цялата база дори и чрез скрийншотове (възможност , която не може да се забрани технически по никакъв начин!) ! Данните са си данни - независимо дали върхиу разпечатка, в електронен вид, под формата на картинка или преписани върху лист хартия на ръка!
19
1
 
0
 
! Отговори
-- преди 15 години
Добра новина, много хора се възпротивихме срещу тази немислима идея на властите да имат пълен достъп до всичко, което гражданите правят по интернет. Би било уместно да се направи в страна поне с някаква терористическа активност (защото нали за това искали да могат да го правят)... а не тук, понеже си нямаме достатъчно проблеми ами ако се и притеснявахме кой *** може да ни наблюдава щяхме до доста нервни кризи да я докараме.
18
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a telefonite razgovori ste se podslushvat li?
17
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и кво като четат.с терористи ли се бориме кво.има ли полза от прочетеното.каква е идеята.кво толкоз оперират и издирват.теория на конспирациите ли ще правят.
16
1
 
0
 
! Отговори
lidis преди 15 години
ДА СЕ ИЗПРАТИ КОПИЕ ДО ВСИЧКИ КОНСУЛСТВА ПО СВЕТА !А НА НАШЕТО В ХЕЛЗИНКИ 5 КОПИЯ !!!!!РАЗБИХА МИ ЖИВОТА КОМУНИСТИТЕ МРЪСНИ С МЕТОДИТЕ СИ НА СЛЕДЕНЕ !
15
1
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Я се разтърсете тази новина има ли я другаде публикувана и само цитирайте сайта на кирилица да не го лови спампротекта на ДнесБГ
14
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne go priemaite za 4ista moneta... nikoga ne znaete kakvo stawa
13
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
6te mi sledish huia