"Тиха нощ, свята нощ" на 190 години

Пята е публично за първи път на Коледа през 1818 г. в Оберндорф, сега всеки си я тананика
20 дек 2008 11:33, Петя Славова
13
"Тиха нощ, свята нощ" на 190 години
Снимка: БГНЕС

"Тиха нощ, свята нощ" навърши 190 години.

Коледната песен, която милиони хора по целия свят пеят, е създадена в австрийско селце, опустошено от Наполеоновите войни преди близо два века.

Сега в заснежения Оберндорф се очакват да пристигнат повече от 10 000 гости – за да отбележат годишнината, на мястото, където песента е била изпълнена за първи път.

Коледа, годината е 1818. Heilige Nacht, Stille Nacht (както е оригиналното й заглавие) се изпълнява за първи път и започва да се пее на повече от 330 езика.

Съвсем скоро тя се превръща в най-известната коледна песен по света.

Но в мразовития 24 декември 1818 г. скромният помощник пастор Йозеф Мор има само едно желание: да даде подкрепа и утешение на паството си, смазано от мизерията, която цари в Централна Европа по онова време.

Той моли своя приятел, учителя Франц Ксавер Грубер, да съчини музика за шестте строфи, които е написал две години преди това.

Така започва историята на тази песен. Учителят и пасторът изпълняват песента по време на религиозната служба, акомпанирайки си с китара.

“Тиха нощ, свята нощ” е приета радушно, но в началото се изпълнява единствено в тиролското селце.

Нейната известност тръгва с пътуващи певци, които я разпространяват извън границите му и постепенно завладява Европа.

През 1827 г. в Лондон песента е изпълнена пред кралския двор. Четири години по-късно я пеят и в Москва. През 1939 г. - и в Ню Йорк.

Затова пък Йозеф Мор умира като неизвестен пастор през 1848 г. и така и не узнава за небивалия успех на произведението си.

Франц Ксавер Грубер научава за щастливата съдба на песента си едва през 1854 г., когато авторството й се приписва на залцбургския композитор Михаел Хайдн, брат на Йозеф Хайдн.

Простичката мелодия прекрачва социалните, религиозните и културните бариери и се пее от всички, независимо от раса, политически схващания и социално положение.

Сегашният пастор на  Оберндорф Николаус Ербер възприема града си като малък Витлеем на песента.

Оберндорф се намира съвсем близо до града на Моцарт - Залцбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Aquarius преди 15 години
Makar i suzdadena tolkova otdavna,melodiata e zatrogvashta i nezhna. Siakash hor ot Angeli-pevci e sliazul ot nebeto v tihata i sviata Koledna nosht. Neka predstoiashtite praznici budat za vas nezabravimi!
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Оберндорф е в Австрия, не в Германия. Въпреки, че говорят един език, културата им е различна. Културното наследство на Австрия е по-голямо отколкото на Германия. И нещо интересно. Градчето се намира в област Бавария. Там няма граници между отделните държави. Стигнали са до там, че продават т.нар. "Байерн тикет" - билет за всякакъв транспорт без такси в областта, който включва германската и австрийската част. В тази област има много забележителности, но най-много ми хареса във Фюсен, Германия - там са 2-та замъка на немските императори - Нойшванщайн и Хохеншвангау. И двата са свързани с лебеди - "swan". Препоръчвам ги като туристическа дестинация.Весела Коледа в аванс на всички.
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хитлер е бил прав, немците са най-умното племе...
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От 8...Не искам да остана криворазбран - песничката е много нежна и хубава. Просто хората сме много материални и меркантилни - далеч от философията на Иисус.Весели празници!
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Представяте ли си.. И накрая се разбрало, че някой си е приписал заслугите за "Тиха нощ" .. и се почват битки, гонки, тупаници - " Гадни к**пелета, защо откраднахте, коледната ни песничка!! Гадове, ще ви избием!"...И изпращат Брус Уилис да върне обратно песента и да спаси света от Дядо Коледа! ХААХАХА
7
1
 
0
 
! Отговори
ira преди 15 години
много хубава песничка има я в песнарките на протестантксата църква.и мен ме научи един български пастор на нея той почина много съвестен човек и християнин на времето са ги гонели комунистите но те са се събирали и са се молели и пели тази и още други стойностни и известни песнички.Свят е Бог по цялата земя
6
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Цитат : "да даде подкрепа и утешение на паството си, смазано от мизерията, която цари в Централна Европа по онова време." Сега не сме в точна такава мизерия, но май имаме нужда и за нас някой да сътвори подобно нещо. Да я запеем в Коледната вечер, да ни стане по-добре.
5
1
 
0
 
! Отговори
Anonimna преди 15 години
Tova e lubimata mi Koledna pesen. Znam ia ot baba mi (Bog da ia prosti!) i vsiaka godina po tova vreme ia slusham s goliamo udovolstvie na elektronnoto mi piano!!!:)
4
1
 
0
 
! Отговори
Edna преди 15 години
че коледно ми стана, много мил материал:)
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ubiistvena melodiika, slagam si ya GSM-a
2
1
 
0
 
! Отговори
aaaa преди 15 години
Много красива и романтична песничка.ЧЕСТИТО!!!
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Честито, да почерпи!