Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев

Таймс публикува интервю с премиера на "най-корумпираната държава в Европа"
23 дек 2008 10:01,
166
Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев
Автор: Александър Михайлов

Лидерът на най-корумпираната държава в Европа призова за страната му да не се съди със същите високи стандарти, установени в другите членки на Европейския съюз, пише в днешния си брой британският  "Таймс“.

"Не е справедливо да се очаква от България да е постигнала равнището на Швеция след само две години като член на Евросъюза. Винаги съм искал от международните експерти да оценяват и сравняват България с България.

Не България с Холандия или Швеция с техните исторически традиции, демокрация и пазарна икономика, а България отпреди пет години с днешна България", добавя премиерът.

Напредъкът ни е впечатляващ", казва още министър-председателят.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу смята, че България е била приета в ЕС прибързано, за да бъде избягнато връщането й към зоната на влияние на Русия, и отбеляза, че ЕС няма да толерира второкласни държави, пише още "Таймс".

Барозу изрази надежда, че през следващите няколко месеца ще получи доказателства, че реформите в съдебната система и в полицията дават резултат.

Станишев пък се стреми да убеди Брюксел да деблокира над 500 милиона евро помощи, които бяха замразени заради опасения от корупция.

В България се увеличават призивите, включително в средите на партията на Станишев, да се търси повече финансова подкрепа от Русия, която предлага изгодни енергийни сделки чрез "Газпром".

42-годишният Станишев, който се е дипломирал в Лондон в The School of Economics и е председател на Българската социалистическа партия, изтъква, че Брюксел не оценява справедливо напредъка на България в борбата с корупцията.

„Амбицията на правителството е да ускори реформите. Има натоварен график за реформи - законодателни промени, организационни мерки, смени на служители и всичко останало - който малко правителства в Европа биха могли да спазват“, допълва той.

Вестникът напомня, че България изгуби 220 млн. евро помощи, защото ЕС изгуби доверие в агенциите за разпределение на тези фондове.

Решението бе взето, защото директорът на Агенцията за пътища е предоставил договор на стойност 50 милиона евро на своя брат.

Станишев замени ключови хора във вътрешното министерство в опит да пречупи вътрешната корупция, но има твърде малко съдебни дела за корупция на високо равнище и нито един осъден мафиот въпреки 150-те гангстерски убийства.

Станишев убеждава "Таймс", че в Брюксел се изкривяват правилата за някои страни, за да могат те да останат в еврозоната.

Той има предвид, че на България трябва да се даде повече време да реши проблема с корупцията, дори ако това означава да се облекчат строгите финансови предпазни мерки, коментира изданието.

Отговорът на Барозу обаче беше неумолим:

"Нужни са ни конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата срещу корупцията на високо равнище и борбата срещу организираната престъпност“.

Dnes.bg припомня, че в средата на октомври, пред американският всекидневник New York Times Станишев обеща, че ще дари благотворително всички пари, използвани в политическата кампания на БСП, за чийто произход има някакво съмнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
0
 
! Отговори
МЕГИ преди 15 години
Правителството на Станишев доказа, че е антинародно правителство на мутрите и на мафията. То трябва да си иде, защото извърши национално предателство: държавата капитулира пред мафията! Станахме за резил пред Европа - това правителство трябва да си иде час по-скоро Крайно време е, да не чакаме и миг, защото много ще страдаме, а и голяма цена плащаме за малодушието си.
164
0
 
0
 
! Отговори
?.... преди 15 години
Като лъжеш серГЕЙЧО - кой ли ми те слуша?! Единственото радостно за българина е,че скоро си отиваш и то безславно.Ще те запомним,като най-тъпия министър....
163
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
1. ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАПРЕДЪК е... твърдението, на А.Догановия премиер, че: - "В Европейския съюз страната ни е в ролята на дежурен виновник...", макар че от три месеца, ТОЙ ВОДИ ТОЗИ СПОР С ЕВРОИНСТИТУЦИЙТЕ, още не е признал ЛИЧНАТА СИ ВИНА за спрените пари!!! А защо Европа спря парите - ЗАЩОТО Българската КЛЕПТОКРАЦИЯ, която няма политически цвят, с енергичната помощ на ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЧАСТ ОТ ПАРЛАМЕНТА, КРАДЕ, при това не в Европейски, не и в Световни, а в КОСМИЧЕСКИ РАЗМЕРИ!!!2. ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАПРЕДЪК е..., че "..."това, което се случва в света се усеща вече и в България, та "това го знае всяко хлапе"..., и САМО Премиера на А.Доганов ОЩЕ НЕ ЗНАЕ, че "това", се нарича Световна (а всъщност Американска) криза и продължава да твърди..., че КРИЗАТА НЯМА ДА ЗАСЕГНЕ БЪЛГАРИЯ...(В същност КОЙ ЛИ МУ ВЯРВА...).3. ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАПРЕДЪК е... това, че: - "Парите били спрени за това, че нямало проекти..." Само премиера на А.Доганов не знае и неразбира още, че: Партийте спечелили избори, чрез УПРАВЛЕНСКИТЕ СИ ПРОГРАМИ и държавните инструменти - Правителство и Парламент, създават в икономиката и обществото "ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА"... ПРИНЦИПА Е МНОГО ***..., ВСИЧКО СТАВА С ПАРИ, А ТЕ СА КАТО ЕЛ. ТОК - ВЪРВЯТ ПО НАЙ-МАЛКОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ... СЛЕДОВАТЕЛНО..., Трябва да се създават ИЗГОДНИ УСЛОВИЯ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ, в отрасли и производства с "НАЙ-МАЛКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ" (ЗА ПАРИТЕ)... А ПРОЕКТИ ИМА МНОГО И САМО ТОЙ НЕ ГО ЗНАЕ!!! ЗАТОВА ТРИ ПЪТИ ДА, НА ИСТИНАТА, ЧЕ ТОЧНО правителството на А. ДОГАНОВ, Е ВИНОВНО, пред цялата ни НАЦИЯ за това, че ПАРИТЕ от Еврофондовете и бюджета, са ОГРАБЕНИ или са отишли в БЕЗПОЛЕЗНИ НА ИКОНОМИКАТА НИ ОТРАСЛИ..., АБЕ... ВНУШИТЕЛЕН НАПРЕДЪК... 4. ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАПРЕДЪК е... това, което знае всяко бебе в България - ФАКТА, че НАЙ-ГОЛЯМОТО "СЪПРОТИВЛЕНИЕ", което едни пари могат да срещнат е КОРУПЦИЯТА... Премиера на А.Доганов, възприе от "патрона" си, ТОВА НАЙ-УРОДЛИВО ОРИЕНТАЛСКО ЯВЛЕНИЕ, творчески го доразви и сега, тя избуя у нас в ГАЛАКТИЧЕСКИ РАЗМЕРИ... ДА-А-А, ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН НАПРЕДЪК... 5. ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАПРЕДЪК е... и това, че: ...ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ вече е ясно, защо сме НАЙ-БЕДНИТЕ, НАЙ-ОГРАБЕНИТЕ И НАЙ-ЛЪГАНИТЕ, ЕВРОПЕЙЦИ ЖИВЕЕЩИ В ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ!!! А правителството ни е, НАЙ-КРАДЛИВОТО, НАЙ-БАНДИТСКОТО И НАЙ-ЛЪЖЛИВОТО В ЕВРОПА!!! Това обаче се знае и от марсиянците... и затова тези дни пристига, от тях за Мандатоносителя А.Доганов - "ПОДАРЪК" - ИСТИНСКА ЛЕТЯЩА ЧИНИЯ, срещу ДРЕБНАТА услуга, България да направи с тях СЪВМЕСТНИ КОСМОДРУМИ..., но... това има и едно предимство - след изборите лесно ще изпратим Триглавата ламя - от където е дошла!!!
162
0
 
0
 
! Отговори
цветков преди 15 години
др.Станишев , оставам с убеждението че вашата дейност като премиер се изразява в сляпа защита на коалицията ви на всяка цена и въпреки всичко и всички. Червената държава срещу народа - полиция, платена социология и журналистика , съд и прокуратура срещу истината.Вашата партия и нейните сателити не познават самокритичността и обективността а истината е , че държавността липсва , защото няма коректив, вашите кадри са верни , но страхливи --страхуват се от истината , страхуват се за местенцата си , а вие приличате на самовлюбен нарцис , чиято остовна задача е да се грижи за добрия имидж на партията и правителството и нищо повече , а както знаете думите нямат голяма тежест , а делата и ЕВРОПА ви съди по делата , не по красивите думи ....
161
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 15 години
Моля, бъдете любезни да ме изслушате: аз, И&СП, честитя на българския народ рождество христово и му пожелавам много пари и развлечения през новата година.Исак&Соломон Паси - Наместник на Синедриона Югоисточноевропейската Гарнитура.
160
0
 
0
 
! Отговори
Геоги преди 15 години
Напредък има,но вдъхновение няма!
159
0
 
0
 
! Отговори
Alexei Petrov преди 15 години
...mentora se vijda v lupata...,i dvamata sa za po4istvane...
158
0
 
0
 
! Отговори
НФб преди 15 години
поредният виц на столетницата......напредък можеше да има ако бяхме въвели ЕВРОТО като паралелна валута!В страни като Турция..хърватско...Сърбия...Македония това е факт отгодини без да са членове на ЕС!същото е положението в Амбания, а в Косово и Черна гора официално страните им нямат собствена валута!!!Но проблема не е само в дълбоката провинция и в закостенелото мислене на баба Пена и дедо Вуте...проблема е и в мисленето на мнозина 'интелектуалци" драскащи в този форум...Проблема е и в посредствеността на нашите политици и липсата на далновидност и проекти в дългосрочен план!В САЩ и страните от Западна Европа независимо кой идва на власт..ПОЛИТИКАТА СЕ ЗАПАЗВА !Привличат се капита;и ..инвестират в страните си!У нас износа на капитали продължава...!Изнасят се производства..съсипват се цели отрастли!Липсва средна класа от интелектуалци!Образованието се срива!Здравеопазването ...университети в София 2броя!!!..Варна..Пловдив...а качество никакво!Няма средства за нова апаратура..Няма реално остойностяване на прегледи..изследвания... ..хирурзите източват касата т.к. имат силно лоби ......МВР е в криза и никой не иска да предприеме така належащите реформи и съкращения!..Срастване на държава и Мафия!И докато преди политиците и МВР контролираха сенчестия бизнес и мафията..Днес мафията контролира политиците и службите!...бълват кадри
157
0
 
0
 
! Отговори
veteran преди 15 години
sashto kakto pri drugaria Todor Jivkov. Petiletkata oshte ne zapochnala...,nie preizpalnihme i sledvashtata.. Ako toi go beshe napravil i mu beshe bashta niamashe da se uchudia.. ;)
156
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
Барозу се накара публично пред целият европейски свят на Станишко съветското гражданче мигаше и премигваше.Наскоро предполагам е платено,защото за това се плаща в Таймс излезе интервю със Станишко ,кадето въпреки дадените средства за пи-ар кампании ,комунистите гласуват и отделят милиони за кампании по чуждестранни медии да лъжат европейците да маниполират и нас.Въпреки това в този авторитетен вестник го направиха и там за смях!Ангела Меркел не прие 3 дни нашето така парадиращо с връзката си последно време с другарката Йончева ,що последните два месеца се заговори отново за тях кой знае ,но нашето бой-че чакаше,като кученце прием от Меркел факт.Гоце обикаля някви страни там..ужас *** опростачен народ правят го на маймуни и той се кефи на това.
155
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
егати пичаа кой каза че от БСП били атеистии те си имали своите 'вервания'аз викам да възстановим стария цирк в софияи да го кръстим 'цирк Станишев'или СС
154
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Толкова е впе4атляващ напредъка ни,4е даже от ЕС казаха на правителството да спре да си по4ине малко !Идват празници все пак !
153
0
 
0
 
! Отговори
vazvi6en преди 15 години
Mnooo kofti 4e ni sprqha parite ot evrofondovote 6tot mislex da si napravim po4ivka do ekzoti4ni mesta i da dam djobni i na sina mi v angliq kadeto jivee v centara na sitoto s sobstven golqm apartament koito az mu kupih.Sina mi trqbva da u4i za da moje posle da vi upravlqva...az samo se u4udvam 6to vie se qdosvate za moite pari ot evrofondovete kato tai i tai nikoga nqma da stignat do vas dori i da ne gi spirat.Pitam se 6to za mazohisti4na naivnost izpitvate kato se 4udite i maete za evrofondovete...ai nepraete s 4ujda pita pomen.Elektorat sma4kan prost!
152
0
 
0
 
! Отговори
Yo преди 15 години
Ako naistina ima seriozna organizacia, na 14.01 shte se postaraia da subera i drugi mladi i misleshti priateli i da trugnem ot Varna za protesta. Li4no az shte dokaram 4ast ot tiah s kolata. Niamam nervi i az ve4e. Ne moga da gi slusham ve4e.
151
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Приятелю,Твърдиш, че:"...В Европеиския съюз страната ни е в ролята на дежурен виновник..."Дълбоко грешиш, всъщност си ОТКРОВЕН ЛЪЖЕЦ...ЗАЩО ЕВРОПА СПРЯ ПАРИТЕ...??? ЗАЩО ???...ЗАЩОТО Българската КЛЕПТОКРАЦИЯ, която няма политически цвят, с енергичната помощ на ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЧАСТ ОТ ПАРЛАМЕНТА, КРАДЕ, при това не в Европейски, не и в Световни, а в КОСМИЧЕСКИ РАЗМЕРИ !!!Партийте спечелили избори, чрез УПРАВЛЕНСКИТЕ СИ ПРОГРАМИ и държавните инструменти - Правителство и Парламент, създават в икономиката и обществото "ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА"...ПРИНЦИПА Е МНОГО ***..., ВСИЧКО СТАВА С ПАРИ, А ТЕ СА КАТО ЕЛ. ТОК - ВЪРВЯТ ПО НАЙ-МАЛКОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ...СЛЕДОВАТЕЛНО...,ПРАВИТЕЛСТВАТА , С ПОМОЩА НА ПАРЛАМЕНТИТЕ, СЪЗДАВАТ ИЗГОДНИ УСЛОВИЯ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ, в отрасли и производства с "НАЙ-МАЛКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ" (ЗА ПАРИТЕ)...ТРИ ПЪТИ ДА, НА ИСТИНАТА, ЧЕ ТОЧНО ПРОВИТЕЛСТВОТО НА АХМЕД ДОГАНОВ, с премиер станишев, Е ВИНОВНО, пред цялата ни НАЦИЯ за това, че ПАРИТЕ от Еврофондовете и бюджета, са ОГРАБЕНИ или са отишли в БЕЗПОЛЕЗНИ НА ИКОНОМИКАТА НИ ОТРАСЛИ... и като добавим НАЙ-ГОЛЯМОТО "СЪПРОТИВЛЕНИЕ", което едни пари могат да срещнат- КОРУПЦИЯТА(а тя у нас е с ГАЛАКТИЧЕСКИ РАЗМЕРИ), то става ясно защо сме НАЙ-БЕДНИТЕ, НАЙ-ОГРАБЕНИТЕ И НАЙ-ЛЪГАНИТЕ, ЕВРОПЕЙЦИ ЖИВЕЕЩИ В ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ!!!А правителството ни е, НАЙ-КРАДЛИВОТО, НАЙ-БАНДИТСКОТО И НАЙ-ЛЪЖЛИВОТО В ЕВРОПА!!!
150
0
 
0
 
! Отговори
SOCIALIST преди 15 години
KOLKOTO I DA SE MA4ETE FA6ISTI DA OBARNETE STRANATA NI V HITLERISTKI RAIH NQMA DA VI SE OTTDADE ZA6TOTO NARODA POMNI 1923 25 I 1944 GODINA...NARODA E SOCILALEN TOLERANTEN I E PROTIV VAS FA6ISTI TAKIVA.BG E SOCIALISTI4ESKA I VINAGI 6TE E TAKAVA!SAMO BSP!
149
0
 
0
 
! Отговори
Dani преди 15 години
ega ti gionsurata ,te mu darpat u6ite to se smee,malko gei4e.takav prezervativ ,kato nego nqma dage jan ne moge da my se opre.propusnah izpolzvan prezervativ
148
0
 
0
 
! Отговори
съвсем, ама съвсем с преди 15 години
Защо точно днес на на този светъл ден и празник за цялото християнство ни занимавате с тези които мислят само за ПАРИ И ВЛАСТ И ЗА КОИТО ДА СА НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА Е АЛФАТА И ОМЕГАТА НА ТЯХНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ? Откакто се помня на този свят все комунисти ме управляват и все чакаме светлото бъдеще и все най-големи успехи са постигнали те във всичко. Погледнете държавите които бяха на нашия хал, че те са на светлинни години напред и Словакия, Румъния, Балтийските Републики, а да не говорим за Полша, Чехия и Унгария. На тях не им ли пречи гнилия капитализъм? Изглежда всичко е от нас - НЕ НИ СА КАЧЕСТВЕНИ УПРАВНИЦИТЕ - КАТО ИЗГНИЛИ ТИКВИ СА, ЯЗЪК ЗА КРАСИВАТА НИ ПРИРОДА, ЯЗЪК ЗА ГОДИНИТЕ НИ - МИНА НИ ЖИВОТА В ГЛУПОСТИ ХОРА!!!!!!!
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АМИ ДА СИ ВЯРВА - ТО ОСВЕН НЕГО И КОРУМПИРАНИТЕ МУ СЪПАРТИЙЦИ - ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ДРУГ В СВЕТА И В РОДИНАТА (нашата не тяхната - те са ***) ИМ ВЯРВА
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
131 - посочваш, че 94,8% от пишешщите тук са /сме/ малограмотни, но този процент определя плюс всичките машинации кой да ни управлява.Гласът на всеки един нискоинтелигентен струва точно колкото на един професор.Ситуацията е приблизително следната: Някой разказва виц и всички от компанията се смеят, дори и тези които нищо не разбират, за да не бъдат помислени за глупави. Мода - пуснат им нещо и масата го поема и тиражира до следващия мит. Преди злото беше "останки от капитализма", сега същата плоча завъртяна обратно. Носиш дънки, пиеш кафе, гледаш тв "Планета" , псуваш правителството - значи си в час и не си по-глупав от останалите. Ако ставаше с плюене и негативизъм, досега щяхме да сме много напред.Време е за позитивизъм и игнориране на партийната пристрастност.Колкото до Станишев - нормална позиция. Какво да каже на онези евроразбойници - Ами да ,прави сте, България е най- загубената държава, не заслужаваме да ни давате нищо, ето вземете и това което е останало. Сигурно при такава позиция шяхме да го хвалим. В Европеиския съюз страната ни е в ролята на дежурен виновник, както в някакъв колектив, където каквото и да стане все най - слабия и беззащитен е виновен, а на истинските *** никой не смее нищо да им каже. Обвиниха Станишев, че си изтървал нервите, бил циничен - циркаджии и т.н. Напротив, държи се като образован и възпитанан човек, какъвто всъщност е. Хулите и обидите които се отправят по негов адрес са несравними с казаното от него, Мисля даже, че трябва да се държи по - остро и арогантно, което важи и за цялата му партия.Те затова и ще загубят, защото се държат много възпитано в хищна среда. Всеки мрънка за тези 220 милиона, а за милиардите от приватизацията - не.Чий са медиите?!