Станишев в NYTimes: Ще даря благотворително всички мръсни пари в БСП

Авторитетният всекидневник публикува материал за премиера ни
17 окт 2008 11:10, Екип на Dnes.bg
47
Станишев в NYTimes: Ще даря благотворително всички мръсни пари в БСП
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Сергей Станишев обеща в четвъртък, че ще дари благотворително всички пари, използвани в политическата кампания на БСП, за чийто произход има някакво съмнение, пише в днешния си брой американският всекидневник New York Times.

Обещанието идва, след като на прокуратурата в България бяха предадени документи, разкриващи, че неговата партия е взела 170 000 долара от хора, обвинени в това, че са част от престъпна мрежа, продължава вестникът.

Групировката, известна като Кръгът Николов-Стойков, е в центъра на разследване на Европейския съюз (ЕС) за злоупотреба с фондове.

Това бе и причината съюзът да отреже 670 милиона долара помощи за България, която е най-бедната държава в евроблока, пише NYTimes.

Станишев обаче твърди, че Социалистическата партия е действала абсолютно законно.

„Не можем да проверяваме всичко за всеки човек, който ни е дарил пари. Имаме почти 3000 индивидуални дарители всяка година“, е заявил Станишев в интервю в четвъртък.

„Ако има доказателства, че някой от тези дарители е нарушил закона и парите му не са чисти, моята партия ще ги дари благотворително“, е заявил министър-председателят ни.

Станишев е заявил още, че е срещнал Марио Николов – партньор в разследваната групировка, през 2005 година – малко преди документите да се появят и да покажат, че парите идват от този кръг.

Премиерът обаче твърди, че по време на срещата му с Николов не е обсъждан въпросът с финансирането на БСП, продължава NYTimes. 

В интервюто той казва, че България е показала решимостта си да се бори с организираната престъпност, изваждайки като пример акцията срещу братя Галеви, заподозрени във финансови, данъчни и застрахователни престъпления, пише вестникът.

„Според мен това показва политическа воля. Много е важно да имаме конкретни резултати“, казва още Станишев, но очевидно е пропуснал да разкаже в детайли как е протекла операцията срещу братята.

Dnes.bg припомня, че операцията срещу братя Галеви започна преди два дни с много шум и екшън.

Полицаи претърсиха имението им, както и няколко автокъщи, офиси и жилища в Дупнишко.

Униформени с качулки не разрешаваха на медиите да снимат акцията, спираха и връщаха всички автомобили.
 
Впоследствие се разбра, че братята всъщност са изчезнали, а МВР разпространи лаконичното съобщение, гласящо:

„Във връзка с масираната акция на прокуратурата, НСлС, МВР, ДАНС, Агенция “Митници” и НАП, от компетентен полицейски орган са призовани лицата П. Г. и А. Х., на които по телефона им е било съобщено, че трябва да се явят в ОД МВР – Кюстендил, за извършване на процесуално-следствени действия. След като са потвърдили явяването си, двамата са напуснали домовете си и до момента са в неизвестност“.

Истината излезе наяве още на следващия ден.

Вчера сутринта ексшефът на ГДБОП генерал Вальо Танев излезе с новината, че според него братята ще се появят още същия ден.

Така и стана.

Пламен Галев и Ангел Христов по свое желание отидоха до столичното следствие, за да разберат защо са били търсени за разпит и обявиха пред журналисти:

„Не сме били в неизвестност. Просто никой не ни е викал по надлежния ред“.

Тази сутрин двамата се явиха в ефира на Нова телевизия и признаха, че са имали среща с Румен Петков.

Днес пък, на въпрос дали операцията на ДАНС през последните дни е била от добрите, за които лично той призова, Станишев отговори така:

„Според мен, да! И това не бива да Ви изненадва. Тези операции трябва да са систематични“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Геро преди 15 години
Алтернатива има,разбира се - има толкова други по-свестни партии, а по-свестните са десните - това е доказано. Освен това управляващите са чиновници - като са нечестни и ***-трябва да ги сменим с други, ако и те не стават-пак ит.н. - това е демокрацията!
45
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ало, БСП?Сваляйте го бързо, докато не Ви е довел до просешка тояга!!!Че то чисти пали само от членски внос няма да стигнат да си платите тока и парното само...
44
0
 
2
 
! Отговори
pipe преди 15 години
Ама на тоя Станишев не му омръзна да се прави на !Или е много добър или си е роден дефектен!Значи признава,че в БСП идват мръсни пари, но не предприема нищо! Не можело да се проверят всички дарители-айде бе! Когато Клинтън провеждаше предизборна кампания за президент в Америка Дарина Павлова-жената на покойния Илия Павлов дари на Клинтън 1000долара, които и бяха ВЪРНАТИ от щаба на Клинтън, защото имало съмнение за произхода на тези пари! Медиите съобщиха това съвсем официало!Само,че нашия *** не смее-иначе ще му дърпат ушите от Москва!
43
0
 
2
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Много си прав,всички така мислим,обаче няма АЛТЕРНАТИВА ! Някой да излиза с предложение кои да са на власт,ако смъкнем това правителство ?!
42
0
 
2
 
! Отговори
mitko преди 15 години
УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,ПИШЕЩИ ТОЛКОВА СТРАСТНО В ТЕЗИ ФОРУМИ!! ТАКОВА ЕДИНОДУШИЕ,КАТО ТОВА,ИЗРАЗЕНО ТУК,НАПРАВО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ!!! ЗАЩОТО БЪЛГАРИ И ЕДИНОДУШИЕ - ТОВА Е ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО! КАЗВАМ ПОЧТИ,ЗАЩОТО АКО СЕ ПОЯВИ,ЗНАЧИ РАБОТАТА Е НАИСТИНА СЕРИОЗНА.... НЕ ЗНАМ ЗАЩО ОЩЕ СЕДИМ И ДРЪНКАМЕ ПО ФОРУМИ И МЕДИИ,САМО ТОВА ЛИ МОЖЕМ?!? ЧИТАВ НАРОД МНОГО,АМА МНОГО ОТДАВНА ДА ГИ Е ИЗДУХАЛ ТЕЗИ ВСИЧКИТЕ ***!!!!!
41
0
 
2
 
! Отговори
legaladvice преди 15 години
mizernik s mizernik. ujas, gnus me e i me e sram kak se razvivat neshtata v BG. jalko, dano da se OPRAVIM.
40
0
 
2
 
! Отговори
edin преди 15 години
35,kefi6 me!oba4e, sme si vinovni,mama my stara.kak njkakav gnom ostavihme da ni pi6e programata,a?
39
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Станишевич, за финансиране с мафиотски пари се ходи при чичко прокурор, не се измъквай по еверейски. А благотворителност се прави с пари от собствения джоб, доброволно.
38
0
 
2
 
! Отговори
edin преди 15 години
da my spretnem edin lin4 na plo6tada na tova rusko mekere.nikoi v evropa ne go broi za 1 gro6.stoi po forymite kato 6yt izgonen ot stopanina si.
37
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта...." айсиктир да ви мамата комунисти
36
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ами *** свикнаха да крадат и да не връщат.
35
0
 
2
 
! Отговори
писна ми! преди 15 години
ти ако трябва да върнеш всичко,що изпокрадохте - 2 бюджетни излишъка няма да ти стигнат, ами я вземи та им изтропай един казачок в Брюксел (Елена нали сподели, че си голям танцьор), та белким смъкнат от дължимото...И да помниш от възрастните хора, които познаваха и татко ти, и партията ви отколе - 100 живота да живеете няма даможете да върнете на хората усмивката, на България - честта, а на себе си - достойнството !
34
0
 
2
 
! Отговори
хи-хи преди 15 години
Как се сетиха едва сега на края на мандата да връщат мръсните пари? Нещо май им пари под краката. Кой връща пари в това трудно време? Скоро ще разберем какво са показали на този *** в Брюксел. Сигурно е бил изненадан че в ЕС са наясно за скапаната му партийка.
33
0
 
2
 
! Отговори
edin преди 15 години
Та, че всичките им пари са със съмнителен произход.И на кого ще ги дари - oт десния джоб на БСП ще влязат в левия...Браво на Серго!
32
0
 
2
 
! Отговори
Дионисиев преди 15 години
Аз и Пепи Манджуков дарихме на Партията парите от Петрол срещу Храни, а тоя сега иска да ни дари парите за благотворителност. Дано и тия които взе от Мултигруп не ги дари за същото, че ще го боли трътката
31
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Чакаме този красавец в затвора да си поиграем заедно.
30
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Скъпа Ина, това твърдение е вярно за всички форми на диктатура, които човечеството познава... и е точно обратното на това, което представлява едно общество с ДЕЙСТВАЩА ДЕМОКРАЦИЯ, каквата у нас скоро няма да има..., за съжаление...
29
0
 
2
 
! Отговори
EVA преди 15 години
Не знам за вас, но аз веднага му повярвах на Серго :)
28
0
 
2
 
! Отговори
ina преди 15 години
всекидневната лъжа е форма на съществуване на правителството и на обществото, и съвсем не е каприз на извратени хора. Странният Солженицин, проф. Янко Янков
27
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
A nie tsirkadjiite poviarvahme.