Разнобой в БСП и НДСВ за пускането на 3 и 4 блок на АЕЦ

Червеняков: "Да ги пуснем!" Паси: "Двата блока са разговор за миналото, нека говорим за бъдещето"
20 яну 2009 09:12,
115
Разнобой в БСП и НДСВ за пускането на 3 и 4 блок на АЕЦ
Командната зала на 3ти блок. Снимка: Булфото

Депутати от БСП и НДСВ са на разнопосочни мнения за пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй".

Младен Червеняков, председател на парламентарната комисия по европейска политика, смята, че при влошаване на икономическите проблеми в страната може да се допусне пускането на двата блока.

„Пускането на блоковете може да се ползва за преодоляване на последиците от газовата криза“, допълни Червеняков.

„Предлагаме на правителството да обсъдим възможността заедно с Европейската комисия за пускането на двата блока на АЕЦ „Козлодуй", каза още Червеняков пред БНТ.

От своя страна Соломон Паси, председател на комисията по външна политика и депутат от НДСВ, коментира, че разговорът за реакторите на АЕЦ „Козлодуй" е разговор за миналото на България.

„Носталгията продължава да дърпа България назад във времето. Болно ми е за тези десетки хиляди души, че ги лъжат, че реакторите могат да бъдат отворени. Тези реактори не могат да бъдат отворени", посочи Паси.

По думите му, ако едно безумно мнение може да надделее в България, то не може да надделее в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако България поднови работата на трети и четвърти реактор на АЕЦ Козлодуй" без разрешението на Европейската комисия (ЕК), членството й в ЕС ще бъде преразгледано. Това заяви специално за DeltaNews Феран Тараделас, говорител на еврокомисаря по енергетика Андерс Пиебалгс.
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ха на бас че мишките за изгризали пултовете за управление на 3 и 4 блокове на Козлодуй
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хайде другари защитници на АЕЦ посете онкодиспансера във Военна болница, там където се полагат палиативни грижи за безнадежно болните от рак;вижте за какво става дума и се погрижете за резултата от "ефтината" ядрената енергия
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
защо енергийната мафия не дава част от печалбата си за лечение на онкоболните които са се увеличили многократно
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не виждам какво банално има в трагедията на 200 000 български жени които са увредени от ядрените амбиции на комунистите
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да си луд да направиш два АЕЦ-а в земетръсна зона.
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"енергийната мафия иска да повтори Чернобил в България"- банални станахте вече с тези заучени клишета
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
първанов какво ще каже на 200 000 бездетни майки
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
първанов заминава на сафари в африка и дава заповед да се задействат 3 и 4 скапани реактора та ако гръмнат да е далеч
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
енергийната мафия иска да повтори Чернобил в България
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да се заяви ясно че 3 и 4 реактори на АЕЦ Козлодуй са НЕГОДНИ за използване. Който твърди противното да ходи да се топне в водата за охлаждане на реакторите.
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аец козлодуй и белене - проекти тип "руска рулетка"
102
0
 
0
 
! Отговори
летец-ватерполист преди 15 години
Всички тези лица, които така застъпват руската ядрена технология, никой от тях не се вози в Москвич, никой не иска да кара Волга. Всичките се разхождат в западни коли, но искат на нас да ни натрисат постоянно Русия.Всичко това се прави заради прословутата корупция, защото в руската енергетика няма никакъв контрол над корупцията. От руснаците можеш да получиш всичко, по всяко време, няма както в САЩ закон, който да превентира подкупването на чужди длъжностни лица, няма го закона както в Германия, където ако дадеш подкуп те преследва прокурора. Никой от тези хора не иска да се преквалифицира. Никой от тях не иска да учи в буквалния смисъл на думата. Вашите деца и моите деца ще искат да учат в Западна Европа, а не в Москва. Това е корпоративен интерес, няма нищо друго в българската енергетика. Много важно е да се знае, че руската ядрена технология изисква постоянна подръжка. Цялатаим енергетика е ненадеждна. Тя е масивна, направена на друга концепция, а не пазарна.
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Реномирана корпорация като RWE няма да се включи в такъв скапан проект.
100
0
 
0
 
! Отговори
анархо-монархист преди 15 години
Ядреният физик Георги Котев заяви, че шест месеца, след като съобщи за подозренията си за подмяна на ядреното гориво на АЕЦ Козлодуй е още повече убеден в правотата си.Котев заяви на пресконференция в БТА, че основната опасност, която се крие в употребата на горивото идва от там, че е то не е проверено и лицензирано за употреба и може да доведе до инцидент в реакторите на АЕЦ Козлодуй.Котев изнесе данни за корупционната схема, осъществяване от бившето и сегашното ръководство на централата заедно с руската компания-доставчик на горивото, която според него може да струва стотици милиони евро.Информацията за това беше публикувана най-напред в Кафене.нет, но повечето български медии не обърнаха внимание на предупрежденията на Котев, а ръководството на АЕЦ Козлодуй поиска той да бъде съден за клевета.Искането на шефовете на централата обаче беше отхвърлено от местната прокуратура във Враца, която по-късно отказа да провери и сигнала на ядрения физик за корупционна схема.Апелативната прокуратура в София обаче нареди на колегите си във Враца да разследват случая.Георги Котев пристигна в понеделник от чужбина, за да даде показания пред прокуратурата, след което ще се завърне във Виена поради опасения за сигурността си.Охраната на физика е организирана от Комитета за защита на Георги Котев, създаден от български правозащитници.На пресконференцията стана още ясно, че в момента тече и паралелна проверка от страна на Европейската комисия.Експертът директно обвини последните три ръководства на атомната централа и посочи имената на Йордан Костадинов и Иван Гризанов.Той допълни, че в момента двамата са влезли в парламента и намекна за политически интерес от схемата в централата.Схемата обслужва освен частни лица и черните каси на тези две партии - жълтата и червената, каза още ядреният физик.Кафене.нет
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да се обединим за да дадем отпор на безумството наречено аец белене.
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хайде сега ковашки да направи една платена демонстрация за белене, че може цялата мафия да остане без реактори
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
RWE не е подписал договор за Белене и вероятно няма да се включи в т.н. проект "руска ролетка"
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е директно от сайта на германската RWE . Явно не са се отказали, след като проекта го има официално в сайта им - rwe.com"The state Bulgarian electricity company, Natsionalna Elektricheska Kompania EAD (NEK) and RWE Power signed a joint venture agreement to found the joint project company, Belene Power Company AD (BPC) on 19 December 2008 in Sofia. The objective of this company is to build a new nuclear power plan at the Belene site (on the Danube) in the north of Bulgaria. NEK owns 51 percent of the joint project company, whilst RWE Power intends to split its 49 percent shareholding in BPC with a partner. The company has already entered talks to this end.The central aims of the project company are initially the project development including a finance concept. At a later stage it will also look to build and operate the plant and, of course, market the power generated by it.The nuclear power plant is due to come online in 2014. The plant supplier is the Russian company, Atomstroyexport. The main components are supplied by Siemens (Germany) and Areva (France/Germany).The project stands for a safe, zero-carbon dioxide and competitive power supply in Bulgaria and in the region. As a European company, we have a responsibility for the environment and for our customers. We wish to go on doing our bit to ensure a reliable supply of energy. In this respect, we are also backing zero-CO2 nuclear energy. At the same time, the project offers RWE a good option for exploiting growth opportunities."
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в България има енергийна мафия:- договаря газ при неизгодни условия за България- експлотира много опасни реактори в Козлодуй- строи морално остаряла аец в белене срещу която има голяма съпротива в ЕС- цялото производство на нефтопродукти е в ръцете на чужда компания