Калфин: Пускането на реактор в АЕЦ "Козлодуй" не става с протести

Министърът посочи, че съществува проблем – НДСВ е твърдо против откриването на спрените блокове
19 яну 2009 22:04,
26
Калфин: Пускането на реактор в АЕЦ "Козлодуй" не става с протести
Ивайло Калфин. Снимка: БГНЕС

Евентуалното възобновяване на експлоатацията на реактор на АЕЦ "Козлодуй" не става с демонстрации и масови протести. Пускането на Трети и Четвърти блок може да стане само със съгласието на Европейската комисия.

Това подчерта министърът на външните работи Ивайло Калфин на лекция пред Българското дипломатическо дружество.

Ако имаме достатъчно аргументи, свързани с енергийната система и сигурност, със загубите, и те са убедителни пред Европейската комисия, само тогава ние бихме могли да помислим, и то за временно откриване на блока - примерно докато мине тежкият сезон до лятото, обясни Калфин.

Министърът посочи, че съществува проблем - единият от коалиционните партньори - НДСВ, е твърдо против откриването на спрените блокове.

"Първо би трябвало да проведем както трябва дебата, не на улицата и на площадите, а в правителството", заяви Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
nexusss преди 15 години
Още един папагал се извъди тука дето чул недочул и почва да повтаря "случайно чути фрази" тоя път от мекерето Гемизов. ВВЕР (водо воден енергиен реактор) = PWR (presured water reactor). Това са най разпространение тип реактори не само в ЕС но и по целия свят. Конструкцията им и принципа на работа, та даже и горивото са различни от РБМК (чернобилските)!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
никита шервадшидзе преди 15 години
от Стефан ГамизовВсички тези лица, които така застъпват руската ядрена технология, никой от тях не се вози в Москвич, никой не иска да кара Волга. Всичките се разхождат в западни коли, но искат на нас да ни натрисат постоянно Русия.Всичко това се прави заради прословутата корупция, защото в руската енергетика няма никакъв контрол над корупцията. От руснаците можеш да получиш всичко, по всяко време, няма както в САЩ закон, който да превентира подкупването на чужди длъжностни лица, няма го закона както в Германия, където ако дадеш подкуп те преследва прокурора. Никой от тези хора не иска да се преквалифицира. Никой от тях не иска да учи в буквалния смисъл на думата. Вашите деца и моите деца ще искат да учат в Западна Европа, а не в Москва. Това е корпоративен интерес, няма нищо друго в българската енергетика. Много важно е да се знае, че руската ядрена технология изисква постоянна подръжка. Цялатаим енергетика е ненадеждна. Тя е масивна, направена на друга концепция, а не пазарна.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Реакторите няма да ги отворим, докато имаме некадърни политици Калфа! А разни Гамизовци и Котевци са така озлобени и така мразят България, че пред нищо не се спират, за да я "наклепат"!
22
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
СТЕФАН ГАМИЗОВ: В България има нелегален износ на електричество, знае се кой се занимава с този бизнес, нещата не са тайна. Българската енерегетика трябва да бъде поставена под особен надзор заради тежките криминални практики, които се създават от нея. АЕЦ Козлудуй никога няма да се измъкне от ситуацията, в която се намира, защото проблемът е корупцията. Проблемът е, че всички знаят, че вътре се въртят огромни корупционни схеми. Европейският чиновник разсъждава по следния начин, това е като в борбата с тероризма - не можеш да вярваш на корумпиран човек. Ако ще и да е най-големият специалист, там където има корупция, възможно е своята компетентност този човек да я подмени срещу пари.Ако искаме да не бъдем третирани по този начин трябва да оправим първо въпроса с корупцията. Преди малко показахте една тъжна физиономия на един бивш директор на АЕЦ Козлудуй. Попитайте го колко пъти е бил трезвен за четирите години когато беше шеф. Знаете ли, че съм говорил с двама европейски чиновници и един чужд представител на фирма, които са ми разказвали, една и съща история за неговите алкохолни изпълнения. В България си разиграваме срамни пиари! Докога няма да казваме истината такава каквато е? Човекът просто имаше проблем с алкохола и той го демонстрираше пред всички, които идваха при него. Как очаквате положително отношение от европейските чиновници, които отиваха в българската централа и заварваха този човек доста често с шишето с водка.
21
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
КОТЕВ: ОПАСНО ГОРИВО И КОРУПЦИОННИ СХЕМИ В АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"Корупционни схеми има в АЕЦ Козлодуй, а използваното ядрено гориво е непредвидимо и опасно. Това заяви днес ядреният физик Георги Котев, който огласи по интернет, за някои аномалии в централата и който образува досъдебно производство във връзка с това. Котев обясни, че доставеното ядрено гориво, с което е подменено старото, няма документ за техническа обосновка на безопасността. Той допълни, че такъв документ е задължителен за пускането на всяко гориво в експлоатация и без него то не може да бъде въведено.Техническата обосновка, с която разполагаме обаче, не се отнася за горивото, което използваме, а за съвсем друго, което никога не е идвало в България, заяви Котев. Агенцията за ядрено регулиране не го е контролирала и не си е свършила работата, а руската фирма ТВЕЛ не е съгласна да предоставя информация, защото това било конфиденциална тайна.Относно показателите и реалната опасност от новото гориво Котев обясни, че поведението на горивото е непредвидимо. Това означава, че продължението на горивните кампании е променливо. То трябва да се отклонява с 2 до 3 процента, а до преди 6 месеца, когато Георги Котев напуска АЕЦ, отклонението е било 8-9 %. До 2010 година може да достигне 11-12 % и да стопира. Според Котев опасността може да бъде всякаква.Не можем, да предвидим поведението на гориво, при което една от характеристиките се отклонява драстично. Щом има едно отклонение, не може да се вярва за другите характеристики. Горивото е непознато и няма документ за експлоатация", заяви Котев. Той обясни, че цената на новото гориво е по-висока от тази на старото, но има и разлика между това, за което плащаме и това, което получаваме.По думите му тази разлика в цената обслужва политическите каси на НДСВ и БСП. Котев обясни, че в корупционната схема от българска страна участва ръководството на АЕЦ, като той визира Йордан Костадинов един от ръководителите на АЕЦ преди, който сега е депутат от НДСВ и Иван Гризенов, който е бил директор на борда на директорите на АЕЦ и сега също е в парламента. Очаквайте подробности. /БГНЕС
20
0
 
0
 
! Отговори
perekly преди 15 години
... започна връщането назад за България!Сега отново тази партия е прът в колелата.
19
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 15 години
Да, разбира се, че нищо не става като проявиш характер и собствена воля за отговорност пред народа си. Нещата стават само с чупки в кръста, поза "седмица" (вж. визитата на Кондолиза) и бяла кърпичка преметната на подлакътника. Какъв друг акъл очаквате от едно продажно безгръбначно, което не би отхапало ръката, която го храни.
18
0
 
0
 
! Отговори
Balkanski преди 15 години
KADE BESHE PARVANOV KATO SPIRAHME BLOKOVETE ? KOI GO NAZNACHI TOZI IZMISLEN MINISTAR NA ENEGETIKATA? KATO NI PREDLAGAT NESHTO UMNO ZA TRIMESECHNO OTCHITANE,NIE SME PROTIV,ZASHTO? DA OTVORIM I ZATVORIM BLOKOVETE ,CENATA E JESTOKA,POREDNA GLUPOST? BULGARINA,KATO MI KAGHESH,CHE NESHTO ZAVISI OT NEGO,SLED TOVA SHTE SE NAGLEDASH I NASLUSHASH NA GLUPOSTI. MISLI SE PREDI DA SE DEISTVA,A NE KAKTO NIE PRAVIM.KAKVI EVROPEICI SME? ORIENTA PREOBLADAVA I TOVA SHTE NI DOVARSHI,AKO NE PROGLEDNEM.ZNAM DA IMA I UMNI I DOSTOINI HORA V BG. NEKA BUDAT SLEDVASHTITE UPRAVLIAVASHTI. USPEH!
17
0
 
0
 
! Отговори
dimitur преди 15 години
нека наричаме нещата с имената им. Това не беше протест, това беше манифестация. Използваните хора за нея бяха използвани по същия начин по който през 45 те години бяха ползвани.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
3 и 4 блок може и да са читави, но са остаряла технология която е забранена да се ползва в ЕС. Правителството да се съсредоточи в строежа на АЕЦ -Белене.
15
0
 
0
 
! Отговори
jino преди 15 години
защо само някакви *** пишат по тези коментари. имам чувството, че нямат един ден трудов стаж за да занаят как се изкарва хляба.нима не виждат,че никой от така наречения запад не го интересува за нас нещо повече пречат ни да същесвуваме като ни отнемат и малкото което имаме поради геополитически интереси без да дават и едно пени!
14
0
 
0
 
! Отговори
al преди 15 години
Калфин бил против това НИЕ да печелим от това, което произвеждаме...Ние пък сме твърдо против НДСВ да се подвизават в следващото НС :)Смешковци!
13
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Струва ми се, че без да съзнава г-н министъра е много прав! Ползата от газовата криза и ответните действия е, че се видя нагледно и от всички вопиющата некадърност на управляващите и най-вече на БСП! По-гоклям анти пиар никой не може да им направи! Сега ако имаме поне мъ-ъ-ъ-ничкоо мозък, спукана им е работата на следващите избори!
12
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Струва ми се, че без да съзнава г-н министъра е много прав! Ползата от газовата криза и ответните действия е, че се видя нагледно и от всички вопиющата некадърност на управляващите и най-вече на БСП! По-гоклям анти пиар никой не може да им направи! Сега ако имаме поне мъ-ъ-ъ-ничкоо мозък, спукана им е работата на следващите избори!
11
0
 
0
 
! Отговори
котаракъ преди 15 години
Позволете ми да ви запитам,а мислили ли сте каква цена ще трябвада платим за пускането на на 3 и 4 реактор на АЕЦ-а? Кой ще платиглобота от 600- милиона евро?Правителството? А от чий джоб щеги вземе?Да предположим,че реакторите бъдат пуснати. Каква ще е финансовата печалба за БГ и в чии офшорни сметки ще изчезне?Или може би мислите,че цената на ел. енергията ще бъде снижена или поне ще се задържи на това ниво? Едва ли, приположение,че гърците,които купуват ел. енергия от нас плащатпо-ниска цена за киловат час.За кризата в енергийния сектор вина имат управляващите и несамо настоящите но и миналите. Да виним за всичко "лошия ЕС" евсе едно да прехвърляме вината от болната глава на здравата !
10
0
 
0
 
! Отговори
rupi преди 15 години
Знаеме, знаеме че нестава ама и неможе.
9
0
 
0
 
! Отговори
калина преди 15 години
Всички в това правителство говорят на различни езици.Преди седмица министърът на енергетиката в новните на канал 1 каза,че не може да се говори за пускането на 3 и 4 блок, защото България изнася ток и съобщи даже колко. Днес се изявяваше в сутрешния блок на БТ и каза, че имаме право да пуснем 3 и 4 блок ,съгласно чл.36 от подписания с ЕК договор и че коалиционния партньор НДСВ са на същото мнение, независимо от това, че говорещия преди него Минчо Спасов, съобщи, че НДСВ са против пускането на 3 блок. Сега Калфин казва същото. Преди време, същият този енергиен министър, се изцепи, че за България ще бъде наи-добре да въведе еврото, за да се справи с икономическата криза. От цялото това безхаберно правителство, тоя направо удря десетката с некомпетентните си изявления.
8
0
 
0
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
КалЪфин ли ще определя как ще стане?
7
0
 
0
 
! Отговори
Klisarq преди 15 години
Hodi se peri be ***.Kaji go tova na gotse.Vsekiden ivseki ot5 vas "umnik" edno i sashto ne kazvate.Otvarqme,zatvarqme,da pitame,nqma da pitame.Bryuksel vi go kaza,che shte gi otvorite kogato tsafnat nalamite.Ako darjite neshto da vi se otvori to nqma da e alchnata vi usta ,a vratata na sofiiskiqt zatvor.Parvotoneshto ,koeto trebe da napravi B.Borisov
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Че Европейската комисия НИКОГА не е искала да се спрат тези блокове.