17-годишен келеш без книжка спретна мелето в Дружба, карал със 150

Тийнейджър е бил във Fiat-а, взел колата от сестра си
6 мар 2009 12:12,
326
17-годишен келеш без книжка спретна мелето в Дружба, карал със 150
Това е останало от Fiat-а, шофиран от 17-годишния тийнейждър. Снимка: БГНЕС

Катастрофата

Тежката катастрофа, станала тази сутрин на бул. “Цветан Лазаров” в квартал „Дружба“, е предизвикана от 17-годишен тийнейджър, съобщиха от МВР.

Момчето, което няма книжка, взело колата (Fiat Bravo) на 20-годишната си сестра, без да й казва. 

Тийнейджърът, с когото е имало още двама негови съученици, е карал със 150 километра в час, влязъл в насрещното движение, ударил се в такси и след това – в BMW.

Двамата му спътници са избягали от мястото на инцидента.

Общо осем души са ранени вследствие на катастрофата, сред тях – и шофьорът на Fiat-а.

Петима са откарани в „Пирогов“, трима – в Окръжна болница.

Те са с различни наранявания, но няма опасност за живота им.

Няколко от ранените са освободени за домашно лечение. 

Жена на 22 години е с охлузвания по челото, превързана е и се е прибрала вкъщи. 

Мъж на 62 години е с контузия на гръдния кош, той също е освободен за домашно лечение. 

35-годишен шофьор на единия от автомобилите е със сътресение на мозъка, но се е подписал, че отказва лечение в болницата.

Инцидентът стана само ден след като депутатите обсъдиха новия Закон за движение по пътищата

Той гласи, че младите шофьори няма да могат да карат по-мощни коли, на тях им се забранява да управляват возила, които имат двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 куб. см.

Всички шофьори с до 2 години стаж зад волана няма да имат право да качват в автомобила повече от едно непълнолетно лице.

Промените обаче очевидно няма да помогнат в случаи като днешния. 
 

Катастрофата 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
1
 
! Отговори
Vanchi преди 11 години
До GB Абе ти нормален ли си, кола виждал ли си през живота си?? Как неможе да вдигне 150 км/ч , аз минавам от там всеки ден със поне 120км/ч. А относно Фиат Браво 1.6 16v 103к.с. мога да ти кажа че лично съм му пълнил километража на околовръсното на София !!! Така че хвани се и изкарай шофьорските курсове,да те научат на нещо за да не се излагаш !!!!
325
0
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Познавам една казва се Елица Вангелова, коренячка отвсякъде - в личната и карта пише, че е родена във Варна, а постоянно плюе, как и пречели селяните от провинцията... Дребна, злобна, завистлива, с тънки присвити устни и кръгла глава като ряпа, слуша чалга и си хвърля фасовете по улицата, ходи като *** пред "Света Неделя" с 10 кила дебели златни вериги на врата и на всеки пръст - златен пръстен, ех комплекси, комплекси...
324
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
и аз немам книйка и карам от 2 години сега сам на 15 и немам птп
323
0
 
1
 
! Отговори
az преди 15 години
Имам въпрос към Уважаемите депутати. Имам близнаци. Един по един ли трябва да ги возя до училище , защото имам стаж зад волана под две години?????????????????????????????
322
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
добре 4е няма убити, 4е тоя сополан щях да го сма4кам лично. Според мен е логично да го съдят и да го затворят като стане на 18
321
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 15 години
Добре че няма убити. Това е най-важното.
320
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
дали пък нее шмръкнал нещо и да го е захапал шарко защото сестра му вика че никога нее очаквала така да направи ама той си гледаше точно така като назобен
319
0
 
1
 
! Отговори
GB преди 15 години
автоматични скорости по какви ли не пътища. От автомагистрали до офроуд ф пустинята! Виждал съм какви ли не страшни картини включително и това да ти падне кола на магистралата "от небето"! От флайовъра на детелина! Пак казвам, нае защитавам момчето, то е нарушило закона по няколко пункта! Но има доста голяма доза късмет при кормуването, както е и в живота! От подхлъзване или пукане на гума никой не е застрахован! Струва ми се че търсим решение на проблема не там, където е. Най-важното е пътищата да са добри, автомобилите изправни и най-важното от най-важните водачите да са отговорни, вниматвелни и толерантни! Затова мисля, че трябва да има не само възрастов, но и образователен ценз за да получиш свидетелство за правоспособност, както и с правото на гласуване. Това е което исках да кажа.
318
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
...писнало му на на сополанкото да "цъка" цял ден "NFS..."и решил да се похвали с уменията си пред другарчетата си в реални условия , но забравил ,че няма "autosave" и "reset-key" и ето ти малка беля...Ох, дано излезе от съда на "бял кон"...или с бял "Фиат"...и да се прибере в къщи при любимото семейство , дето толкова добре го възпитава и всичко му позволява..... А за пострадалите....ами такъв им е бил късмета...статистика , какво да се прави..
317
0
 
1
 
! Отговори
GB преди 15 години
Разбирам гнева ти, но нямаш опит! Поне не моят! Имам над 500 хил. километра зад волана! Книжката ми е на професионалист, но никога не съм работил, като шофьор. Просто навремето в някои гимназии имаше шофьорски паралелки. Сега да ти кажа нещо. Книжката си взех през 1972 година. При завършване на гимназията 1969 г. ме скъсаха на кормувне. После влязох в университет и едва в краян автората година намерих време да се явя повторно. Тогава се учехме на "Молотовка" Газ-51. За пурви път можах да кормувам след това през 1980г. Родителите ми не бяха богати или от хората на деня и нямахме кола. Ти как мислиш, през 1980г, какъв беше моят опит? А официално по документ беше 8 годишен!!! Подкарах щастлив "Трабанта" си през 1980г, но поради не особено голям доход (липса на пари за бензин) и време за 10 години навъртях едва 40хил. километра. Та какъв мислиш, че ми беше опитът като шофьор 1991г имайки книжка от 19 години? А имам две деца и тогава всяко лято пътувахме с багажник натоварен като Айфеловата кула от София до Бургас, откъдето е жена ми. Магистрала "Тракия" от Сопфия до към Пазарджик си я имаше и тогава! Случвало ми се е да пукам предна гума на нея с 90-100км/час с цялото ми семейство вътре в така натоварения "Трабант"! Е оправих се някак си нищо лошо не ми се случи, но това си беше чиста проба късмет и на никакъв опит не се дължи! Пак повтарям не искам да оправдавам момчето, но проблемът не е точно там, където го търсим в момента. Много по-важно е да се оправят улиците и пътищата. По-нататък вече на работа в чужбина ми се случи да катастрофирам челно със 140 км/час и спирачен път около 40 метра на магистралата Сирт-Триполи в Либия, в квартал Тажура, когато един ***, войник на 25 години внезапно направи обратен завой пред нас, на място където мантинелата беше прекъсната. Не карах аз, а Либийският ми шеф инженер на около 35 години! Господ ме спаси! След започването на инцидента всичко се завъртя пред мен, сякаш го гледах на кино, а не ставаше в действителност! Моторът се вряза в купето откъм шофьора и отряза двата му крака! Другият в другата кола се оказа после, че е убит на място, понеже за него удара беше страничен и от отката главата му се беше ударила в страничната колонка на купето му. Аз се отървах само с едносчупено кутре на лявата ръка и няколко порезни рани по лицето от стъклата! Доста по-късно обаче след няколко месеца почувствах двигателни смущения, които и досега си продължават, вероятно дължащи се на някои вътрешни спинални увреждания или кръвоизливи от самото стрисане. Така ми се случи, че оттогава досега все съм в чужбина, в Арабския свят! Тук без кола просто животът е немислим. Карам минимум по 50км на ден. При това какви ли не коли: Крайслер "Аклейм" Нисан "Патфайндер",Митсубиши "Паджеро", Деву "Ланос" ,Пежо 307, Шевроле "Каприз", Тойота "Карола", Форд "Маркиз", Нисан "Пик ъп" и още други, както с ръчни така и с ав
316
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Прави сте не е *** и невинен. Кво толкова ранил 8 човека. Голям праз нали. Журналистите нямат право на мнение нали? Те само отразяват фактите. Как ще наречеш 17 годишен без книжка който кара кола с такава скорост в града? Абсолютно е възможно съда да го оправдае. Обаче това значи ли че е невинен? Ай стига сте писали глупости и си размърдайте малко кухити тикви. Най- отговорно ви пожелавам на вас двамата другият път същия не *** да уцели я майка ви я дъщеря ви и много искам да чуая тогава как ще го наречете.
315
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Браво номер 315, прав си. Само да допълня- недопустимо е писачън на статията да обижда. Второ, недопустимо е да се произнася кой е виновен- има си съд за това. А статията е пълна с грешки- пише в заглавието -"карал със 150" 150 какво- ябълки, круши ли, лева ли, км.ч. ли. Преди няколко дни полицай блъсна с колата си и причини смъртта по непредпазливост на двама младежи - на 17 и 20 г, но писачът на статията не се е осмелил да използва тогава обидна фразеология. Когато нарушителят има власт е едно, но когато нарушителя е без власт- младеж на 17 години е друго, и писачът във втория случай почва да обижда- нарича го" ***", и да определя преди съда кой е виновен. А ако съда го оправдае? Ако съдът го осъди- той е на 17 и може да носи наказателна отговорност, само тогава може да се пише, че е виновен
314
0
 
1
 
! Отговори
GB преди 15 години
Статията, явно е поръчкова, случаят, едва ли! Както и да е, на всеки може да се случи и като няма опит- резултатът е очевиден!Има обаче едно но! 1. Очевидно на журналистката опитът с кормуването не надхвърля този на въпросното ! Тя явно няма представа какво значи 150 км/час! Първо тази кола не може да вдигне толкова дори на специална скоростна писта. Второ при такава скорост, дори и най-малкото подхлъзване, последвано от рязък завой през неравност, като тревната площ между платната, би довело до преобръшане и изхвърчане на колата на височина около 6 до 10 метра, с такива последствия след това, че поне тези във Фита едва ли биха останали живи!2.Вероятно,твърдението на тийнейджъра, че е карал със 70км/час, не са далече от истината, пък и след стреса от прескачането в насрещното платно, той явно е подал газ, вместо да натисне спирачка, което е далеч по-добрият вариант и това е довело до толкова малко жертви! А пък 70км/час не никак малка и безопасна скорост!3.Очевидно проблмът се раздува във връзка с гласуването на закона! Този случай показва, че има нужда от вземане на мерки, което обаче не оправдава вопиюшите глупости, които се предлагат! Щофьор със стаж под една година да не може да вози повече от един малолетен! Ами ако е баща или майка на 2 и повече деца? Да не може да кара кола повече от 1600 кубика!?! Ами точно по-мощните коли се карат много по-лесно и безопасно, а пък и са по принцип по-добре оборудвани и защитени! Освен това законът е за шофьорите, сиреч за лицата със издържан изпити и получено свидетелство за управление. А в случаи, като този какво правим???? Сигурно има много по-добри мерки. Достатъчно е да си признаем, че България не е водеща страна в света по автомобилния трафик и законите, които го управляват. Трябва просто да се поогледаме и видим, какво другите правят и да го приложим. Не е нужно да откриваме "топлата вода'! Ама въпросът е тогава какво толкова правят "умниците" в нашето Народно събрание и доколко има смисъл от тях!
313
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
номер 313, след като си без опит ще возиш децата си с градския транспорт, а не с кола. Не е редно да трупаш шофьорски опит, ако има деца в колата.
312
0
 
1
 
! Отговори
ива преди 15 години
пише че ако нямаш 2 години стаж неможеш да качваш повече от 1 непълнолетно лице ,ако имам две деца какво да ги правя на 2 курса ли да ги карам?аз ням този проблем ,но доста хора ще са пак в нарушение.
311
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Вчера едни мухльовци пишеха глупости тук, а днес са с БАН. Кратък бан- 2-3 години
310
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 305 вместо да пишеш глупости се научи да пишеш на кирилица, а не на маймуница, неграмотнико
309
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно съм съгласен с 307, не кубатурата, а мощността е важна. По същия начин и с гражданската отговорност, аз с кола 1,8 и 90 к.с плащам повече от примерно Фиат Браво 1,4 и 150 к.с, абсурд!
308
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 308 - а ти си шефът на неграмотните селяни тъпоко
307
0
 
1
 
! Отговори
loshiq преди 15 години
Ами така ще е докато полицаите продължават да не си вършат работата, както трябва. Каквито и мерки да се въведат, ако няма кой да следи да се спазват - винаги ще е така.Колкото до тая глупост с 1600сс автомобили - ми вземете примерно една хонда VTI - мотор 1.6 - 160 коня е колата - е това ограничение ли е ???Ограничението трябва да не е по обем на двигателят, а по мощност на колите. Реално никой който няма 25 годни според мен не трябва да кара автомобил над 100 конски сили!