Без паника. Няма пожар във влака от Пловдив за София

Просто спирачките били прегрели и ги охлаждали с пожарогасители
19 май 2009 15:08,
36
Без паника. Няма пожар във влака от Пловдив за София
Снимка: Булфото

За Dnes.bg от БДЖ категорично отрекоха за пожар във влака от Пловдив за София.

Версията на железниците е, че при спускането на локомотива към Вакарел са прегрели спирачките и композицията е била спряна за 13 минути.

През това време персоналът на влака използвал два пожарогасителя, за да охлади с пяната по-бързо спирачките.

От БДЖ допускат, че именно заради това тяхно действие е породена паниката от възможен пожар във влака.

По-рано днес ПОТВ (регионална телевизия "Тракия" – бел.ред.) съобщи за пожар във влака от Пловдив за София, който се бил запалил малко след гара Вакарел в района на Побит камък.

Dnes.bg припомня, че през юли 2008 година се запали мотриса по линията Пловдив – София.

При този инцидент изгоряха два от вагоните на композицията.

На 28 февруари т.г. пък се навърши една година от трагедията с влака София–Кардам.

Тогава два от вагоните на композицията се запалиха и в тях изгоряха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Министъра на транспорта обеща , че ако се докаже,че вината за пожара миналата година в който изгоряха 8 пътника е техническа неизправност на вагона ще сиподаде уставката.Той наистина си написал уставката но за жалост я закрепил на спирачките и тя изгоряла при пожара.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм, който написа обясненията по-долу.Хора, няма пожар, моля ви разберете! Машинист съм, хиляди влакове съм изкарал, с какви ли не ситуации съм се справял. Съвсем нормално е при продължително спускане да се нагреят калодките и ако са чугунени да замирише на горещо желязо, ако са феродови - на смоли. Понякога, особено на тежки влакове калодките се загряват до червено и нощем се вижда как светят. Нищо не може да се запали от това, нито влакът ще остане без спирачки. Пътническите влакове се осигуряват с минимум 115% спирачна маса. Пътувайте спокойно и не им вярвайте на журналята!
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не за първи път журналистите в стремежа бързо да изпраскат новината,са с такова разписание,че да са преди влака:)) Не им се карайте ,поне горе-долу им са верни новините. Радвайте се,че и и този пожар е потушен с изправните пожарогасители и бързата намеса на бдж служителите .
32
0
 
0
 
! Отговори
Тединка преди 15 години
Браво 30. Каза им го на журналистите че нищо не разбират!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И още една неистина - снимката е на вагон-ресторант, който почти година чака ревизия в източвата гърловина на гара София.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вие журналистите пишете всякакви глупости и лъжи само и само да има екшън и сензация. Хич не ви е грижа дали има истина в писанията ви и колко хора ще засегнете, обидите, унижите или уплашите. Нямате никакъв морал, никаква съвест. Повдига ми се от вас!Конкретно по случая:1. Няма влак Пловдив - София, тръгващ от По в 12.30. ПВ 10112 тръгва от По на 12.00, а БВ 1620 на 13.00ч. 2. Как се СПУСКА КЪМ Вакарел?? Да си бяхте направили труда поне веднъж да пропътувате участъка и да разберете, че Вк е най-високата гара между По и Сф и КЪМ нея може да се СПУСНЕТЕ само от небето.3. Първият влак се обслужва с мотриси Сименс, които спускат на реостат и загряване на спирачките при тях е невъзможно. Вторият е с вагони, част от които с дискови спирачки и феродови калодки и при продължително спускане със задържане може да се усети миризма на феродо, но това е нещо съвсем нормално и запалване е невъзможно.Дотук излиза, че в писанието ви няма нищо вярно. Защо го правите? Кой ви плаща за да злепоставяте железницата, да нагнетявате напрежение сред хората и да ги отказвате от пътуване с влак? Защо не напишете колко са пострадали днес, пътувайки с "много безопасния и сигурен" автомобилен транспорт?Отвращавам се от вас!
29
0
 
0
 
! Отговори
stopadgiq преди 15 години
Без паника. Няма пожар във влака от Пловдив за София. Pри спускането на локомотива към Вакарел са прегрели спирачките. Сега няма спирачки.През това време персоналът на влака използвал два пожарогасителя и каса бира. Сега няма и машинист. Приятно пътуване.
28
0
 
0
 
! Отговори
vlady преди 15 години
Спускането там наистина е доста стръмно и трябва да се ползва реостатна спирачка за поддържане на скоростта. Реостатната спирачка при повечето локомотиви е неизправна, а ако работи много машинисти не я ползват и затова се стига до прегряване на спирачките. Трябва да се затегне контрола в това отношение.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно затова като стане истински пожар,нямат пожарогасители,защото ползват пожарогасителите да си охлаждат спирачките. Не за друго,ами и да няма много дим,паника и шумотевица.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ха-ха-ха "За от БДЖ категорично отрекоха за пожар във влака от Пловдив за София." За тях било нормално да им пламват я спирачките,я нещо друго на скапаните им вагони Пожар се води,когато има жертви,а не дим :))))
25
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
v Eu truda e nai skupoto neshto za 3000 evro i az bih dostavil snimka s praktika....
24
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 15 години
Ей АМАТЬОРИ проверявайте си новините!!! За малко да получаинфаркт, имам близки пътуващи с тоя влак!!!!!!!! *** нещастни!Лаков ще те съдя!
23
0
 
0
 
! Отговори
WTF???? преди 15 години
Без паника. Няма пожар във влака, просто спирачките отказват :)
22
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 15 години
Престанете от всяко нещо да правите политика това от което най малко разбирате Демакрация свободни избори празни приказки за *** 28 години живях в щатите До 1962 год съществуваше робството на *** Сега избраха черен за президент и мислити че това е демокрация Следващия ще е мексиканец и после руснак и тогава настъпва единният комунистически идеал Това ли е демокрацията
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Еми като няма пожар защо слагате такава снимка. Крайно време да почнете да снимате актуални снимки или просто правите copy/paste за по-лесно.
20
0
 
0
 
! Отговори
номер 17 преди 15 години
Пропуснал съм да спомена, че последно палиха Партийни домове. Хем да поизгорят уличаващи ги документи, хем да наплашат хората за изборите. :)
19
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Ami....bkp go praveshe..........dps go praveshe......ima li logika.....
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
BULGARITE SA ZAPLASHENI V SOBSTVENATA IM DURJAVA,A CELTA E DA Q NAPUSNAT -- sami se dosetete koi pecheli ot tova
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами те комунизите така си знаят.Гърмяха църкви, Райхстази, мандри все за да вземат тази пуста власт.И въобще не може и да им хрумне на бетонните чутури, че имало и такива работи като свободни избори и гласуване. :)
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да ти задам един въпрос.Как стигна до извода,че хора от герб,ще запалят влак за да могат да се доберът до властта.Това просто е недопустимо,да не си мислиш,че другите които ще се борят за власт няма да правят мръсотий.