След листовките – тест и после кормуване

Бъдещите водачи ще трябва да разпознават скритите опасности по родните пътища
24 май 2009 08:03,
56
След листовките – тест и после кормуване
Снимка: Булфото

Освен листовките, кандидатите за шофьори да се явяват и на още един тест преди да отидат да кормуват.

Предложението е на Държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на пътя.

Секретарят й Алекси Кесяков поясни, че в новата задача бъдещите водачи ще трябва да разпознават опасностите, които възникват при реални ситуации на пътя.

"Анализите показват, че пострадалите не знаят защо катастрофират. Те излизат неподготвени на пътя и си доучват, като участват в инциденти.

Често шофьорът извършва маневра, при която, ако насреща идва друга кола, ще го убие", обясни Кесяков.

Той подчерта, че шофьорите стават жертва на "кръстовища гилотини", на които при грешка на водача, катастрофата е неизбежна и завършва със смъртен случай.

За такова беше посочено Околовръстното шосе на София и пътят за Самоков, където инцидентите са всекидневие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
nuixalezrn преди 13 години
O4JswY <a href="shcqgaiyuhih/">shcqgaiyuhih</a>, [url=ylpwpooiesfc/]ylpwpooiesfc[/url], [link=ygklgulqgqnz/]ygklgulqgqnz[/link], cpxzdyolqerx/
56
0
 
0
 
! Отговори
salk преди 13 години
tesa.zamne,glupazi
55
0
 
1
 
! Отговори
kameliq преди 14 години
da napalno sa si pravi horata zashtoto ne moje nqkoi da si kupuvat knijkite i da se pravqt na golqmite SHOFIORO.
54
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
Da ne se davat knijki na hora bez sredno obrazovanie.
53
0
 
0
 
! Отговори
Лъжат хората, че се преди 14 години
Голяма простотия е да се смята, че с курсове преди да имаш практика можеш да се научиш да шофираш правилно.Тия от КАТ са големи ***, и вместо да осъзнаят, че коня е след каруцата, продължават да лъжат хората, че се грижат за тях.Човек и като пешеходец ходи неправилно или създава опасности. Не курсовете са начина.Вместо да вкарат един-двама главни архитекти в затвора, което да доведе до назначаване на трезвомислещи хора на тия длъжности, те продължават да тормозят всички, с цел да оправят една по-малка част.
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ти си някакъв *** който си мисли че само мъжете стават за шофьори я си прочети колко случая има пичлемета с колите се обръщат като ненормални скоро един скочи от моста във Варна жените са къде къде по- внимателни като карат
51
0
 
0
 
! Отговори
Дядо ви Цоцолан преди 14 години
Сладури.... я се научете да пишете, а пък после коментирайте. Не ви ли е срам - "голями", "здухал"...А до 46 - младеж, 100102930 еърбега да имаш, няма да те спасят като се движиш със 200, а още по-малко колата, която ще пометеш, защото тези скорости са за пистата. Там карай коооооолкото си искаш - и да се забиеш си е твой проблем. Шофирането не е в това да си сигурен в твоето шофиране, а да мислиш и да се съобраяваш с останалите около теб... колкото и да са пияни. Защото после като стане белята, вече е късно.
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Сигурно си някой п*кльо на 18-19 години, щом мацките под 21 ти пречат. Хайде да погледнем статристиката. Колко случай има в които млади момичета предизвикват тежки катастрофи със смърт? А сега да преброим колко за младежите под 21 години, причинили тежки катастрофи? Кой е по-безотговорен и не заслужава книжка под 21 години? Вместо да мъдрят за нови ограничения и глоби, трябва да се въведата сериозни наказания - например затвор или поне обществено полезен труд при шофиране без книжка.
49
0
 
0
 
! Отговори
инструктор преди 14 години
ти си болен мозък, ако си мислиш че при скорост 235 всичките ти еърбеци ще те спасят ходи се прегледай-ти си селянин, има правила и те трябва да се спазват независимо дали ни харесва, пък вземи погледай малко Дискъвъри там дават едни филмчета какво се случва с човешкото тяло при удар от 60 км/ч и после дрънкай простотии.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
45 e прав, и аз съм се чудил много.... ще е *** щофьор.... ужас направо... а такова животно в учебна кола не съм виждал?!?!?!?! да не говорим че познавам неграмотни такива, с книжка!!! Идава при мен да му ремонтирам колата, с това се занимавам, и му казвам дай ми клуч 14, ей там до теб... да ама до него има 6-7ключа?!?!?! и знаете ли какво ми казва... майсторе кой бе, абе я съм неграмотен..... гледам братче и тъпея..?!?!??!?! от Дупница съм! ако някой се итересува ще му дам и координати... това е...
47
0
 
0
 
! Отговори
uiuyiuo преди 14 години
всичко това 6те спре ли ангел димитров ижан тонеж от даи и инструктора паунов да искат пари под маса става въпрос за ст загора
46
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтypи Haкуpa преди 14 години
Значи сегашните безумни наказания ви се струват малки? Принуждават ни да пъплим с 50 в града, при положение, че примерно нощем, когато са чисти улиците, 100-120 е съвсем нормална скорост за широките булеварди и околовръстното. А по междуградските, където при чист път и 180 се поддържат без проблем, ни принуждават да пъплим с 90? За магистралите да не говорим, там съм вдигал и поддържал стабилни 235, а ограничението от преди 30-40 години, когато всички са карали трабанти, лади и москвичи, си е останало 130. Че аз на изпита карах с 80 в града, но бях дал на инспектора предварително едни ? 100 и човека само се усмихна и ме помоли да намаля малко :)Или коланите... Днес, когато почти всяка кола има еърбег, а моята е със 16 и с компютърно управлявана скорост на раздуването им в зависимост от скоростта на колата при удар, тия селяни ще ме принуждават да слагам колан, с който при страничен удар смъртта ми е гарантирана, защощо тялото ми няма да има възможност да се премести? Абе я FUСK ОFF бе, селяни ушеви!
45
0
 
0
 
! Отговори
mad_max преди 14 години
Относно бакшишите - някой да е виждал ром /***/ в учебна кола???? А колко от тях имат диплом за 8-ми клас (За да си получиш книжката в КАТ вече изискват и копие на диплом за 8-ми клас). Ама карат , нали? Не е важно как и по колко часа в денонощието - те карат. И кой следи дали те са ОК? КАТ ? ДАИ ? Знаете ли колко таксиджии карат без да им е останала и 1 точка от техния лимит от 39 в талоните? Но не отиват да си вземат наказателните постановления от КАТ, щото ще им вземат книжките и за да не се случи това, те плащат на катаджии да им пишат нов акт на мястото на стария за следващите 30 дни, но за провинение за което се налага само парична глоба. И така всеки 30 дни. И овчаря доволен и вълка сит... За възстановяване на точките дори и не се мисли като опция, защото преди да възстановиш точки, трябва да си платиш глобите. Така че, и таксиджиите не са цвете.Да знаете някой водач на маршрутка да е глобен, защото е минал на червено, или че е спрял на забранено място и е изложил на риск живота на пътниците си, или пък че е претоварил превозното средство с 300 процента... Кой по дяволите следи това в тая държава????Искате ли още примери ????
44
0
 
0
 
! Отговори
хали гали преди 14 години
Само се чудят как да смъкнат още пари от хората ,вместо да вземат да оправят пътищата и да се намалят опасностите за шофьорите.Може би ако се сложат достатацхно светофари,знаци,маркировка кръстовищата ще бъдат по безопасни,има и друга алтернатива която е често срещана в европа кадето има опасно кръстовище го преправят на кръгово и всичко е ОК
43
0
 
0
 
! Отговори
nekoi преди 14 години
Говорите глупости на търкалета... Едно нещо не ти ли се отдава... насила хубост нестава.Така е и с шофирането.Никой не е седнал научен - всичко идва с изминатите километри.Според мен трябва да бъдат въведени допълнителни ЯКИ тестове за бакшишите и маршрутките!Книжка на жени да се дава на 21 години, и да важи за лица до 60 год. възраст.Голяма предпоставка за катастрофи са девойки, на които тате вчера им е взел готина количка и днес тръгват да шофират в големия град.Другите такива са пенсионерите.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
аз си взех книжката преди две години, но изкарах двоен курс. Нямам си кой да ме учи да карам и по тази причина още в началото си заявих при инструктора че ще карам двоен курс и платих за такъв. Година по-късно си купих кола и взех 4 допълнителни часа при бившия си инструктор за да си припомня нещата.Но от мен да си знаеш: докато не седнеш сама в колата и да поемеш отговорност, няма да се научиш да шофираш. Първото ми шофиране сама беше, когато народа се изнесе за новогодишните празници и София опустя. След 10 дни столицата се напълни и аз продължих да си шофирам само късно вечер. Вече от половин година имам кола, от 5 месеца точно си я карам сама и мога да се похваля, че не съм предизвикала птп все още.Понякога правя грешнки, отнасям по някой поздрав до майка ми, но това вече са много редки случаи. За това пък разни тарикати почти всеки ден по няколко пъти ме засичат. От краткия ми опит като шофьор мога да кажа, че най-много се пазя от маршрутки и бакшиши. Особено от жълтурите, защото маршрутките са малко и само до към 9-10 вечерта. А бакшишите по всяко време на деня и нощта могат да ти сълратят живота. От видяно съм убедена, че поне 80% от бакшишите са с купени книжки.И следва логичния въпрос - какъв е смисълът да въвеждат какви ли не тестове и безполезни измишльотини в условия на корупция и лесно купуване на книжки?
41
0
 
0
 
! Отговори
mad_max преди 14 години
Знаете ли колко фирми има само в София, които дават ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ 31 кормилни часа по 40 мин всеки !??? Колко фирми провеждат т.нар. кормуване по автомагистала??? Ами колко дават извънградско??? Ако не знаете, ще ви кажа, че вече теоретичните занятия са задължителни при подготовката на водачи... А също е задължителен и вътрешния изпит по теория...Учудва ли ви? Не знаехте ли?Ами как ще знаете, като само 3-4 автошколи го правят както трябва в София...Ето затова ще стават катастрофи. Ето за това ще има корупция. Да давам ли примери??? Имам много.ОК, г-н Кисяков отново иска промени - няма лошо. Всичко е за добрата кауза. ..Да, обаче първо трябва да се променят няколко наредби, и което е по-важно - начина на мислене на българина...Има хора,които не искат да научат правилника - ПРОСТО НЕ ИСКАТ и тогава те си купуват изпита по теория или започват да карат без книжки, защото цитирам: 'Книжка кола не кара'...Е , достатъчни ли са тези промени, за които се говори ?!?А ако един такъв ви блъсне детето, отново ли щяхте да мислите така???от the Porsche
40
0
 
0
 
! Отговори
anita преди 14 години
Май всички много отдавна сте взели книжки, но сега не е таковва положението. Парите за курсовете не са малко -ама съвсем и в замяна нищо не получаваш. Защо никой не държи сметка на инструкторите как подготвят курсистите. За листивките съм съгласна -интелекта не можеш го разви но за практиката. ... Наясно ли сте че от 2 часа за практика 1 се взима и то на късо разстояние около фирмата. Да не говорим че не дават да се пипа по колата -скорости да се внимава, вратата да се затваря ако може с поглед...Вялно че си изкарват прехраната с тези коли но всичко си има мярка. Принуждават курсистите за допълнителни часове за повече пари. Ами ако нямат възможност да наливат непрекъснато в джоба им. Щом си платил трябва да те научат да караш поне практиката и то в натоварено място . ВНе само да се чудят да ти вземат колкото могат и после защо си плащали книжките хората. Ами...ето затова...Кой държи сметка на инструкторите? Да направят курса колкото смятат за нужно но и да дават подготовка а не да ни правят убийци и самоубийци. Казано честно аз лично съм потресена. който има книжка нека каже с ръка на сърцето кой го е научил да кара!!!!Лошото е че ако нямаш близък с кола да се прежали да те понаучи на нещо извън населено място никога няма да станеш шофьор. Само парите си ще даваш и ще се гаврят с теб. Инструкторите трябва да отговарят за часовете и подготовката на шофьорите. Никой не се замисля за какво са те и какво всъщност правят!!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Kerenski преди 14 години
Човек вече да се чуди, да се смее ли? Да плаче ли ? Тука от ден на ден става все по трагично :D ! Никога не съм си и представял, че ще живея в толкова смешна държава! Напълно подкрепям номер 1 евала, жалко че няма кой да обърне внимание на твоят коментар освен ние по-нормалните хора! Евала!
38
0
 
0
 
! Отговори
sofianec20 преди 14 години
az ve4e vzeh knijka...malko s vrazki..no nau4ih 4e dqsno stoq6tiq e vinagi s predimstvo..znam i znacite do predimstvo... bez predimstvo i ograni4eniqta za km:)mislq tova mi e dostata4no..samo s 150 leva minah za da vzema listovkite..4e tam pi6e i drugi ne6ta i ako trqbva6e az da gi vzemam koga 6te6e da stane tova????sega si karam bmw-to s has i samo4ustvie..dori i davam saveti...kato naprimer...kade mi se pre4ka6 be selqnin:)