Французите казаха „не“ на Европейската конституция

Над 40 млн. избиратели бяха призовани да гласуват в решаващия за утвърждаването на Договора за Европейската конституция вот
30 май 2005 08:46,
Французите казаха „не“ на Европейската конституция
Френските избиратели казаха „не“ на европейската конституция. Около 55% от гласувалите изразиха негативен вот, като веднага след обявяване на резултатите френският президент Жак Ширак обяви, че ще предприеме правителствени промени.

Над 40 млн. избиратели бяха призовани да гласуват в решаващия за утвърждаването на Договора за Европейската конституция вот.

Според окончателните данни, обявени от вътрешното министерство на страната, 54,87% от французите са гласували с „не“ на референдума, срещу 45,13% "за".

Според предварителните анкети и проучвания се очакваше около 56% от французите да се обявят „против“ евроконституцията.

В петък Германия стана деветата страна-членка на ЕС, която прие конституцията. Досега „да“ на общия европейски закон са казали Испания (с референдум), Литва, Унгария, Словения, Италия, Гърция и Словакия.

В сряда референдум трябва да се проведе и в Холандия, като и там предварителните проучвания сочат повече гласове „против“ закона.

В евроконституцията са залегнали основните принципи на евроинтеграцията и ценностите на съюза като цяло. Практическото значение на конституцията е, че регламентира отношенията между страните-членки и - най-важното - начините за вземане на решения. Тъй като съюзът вече е от 25 държави, с перспективата да се присъединят още две или три страни, вече е практически невъзможно да се гласуват решения с единогласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание