Любчо Георгиевски: УДБА още контролира Сърбия, Македония, албанците

Възможно ли е югославските служби да са "подхлъзнали" и НАТО 2001 г.
Обновена: 28 окт 2010 15:32 | 28 окт 2010 15:32, Елка Василева
16
Любчо Георгиевски: УДБА още контролира Сърбия, Македония, албанците
Снимка: БГНЕС

Очевидно и Сърбия, и Македония, и албанците, независимо дали в Косово или в Македония, са все още под силния контрол на старите югославски УДБА-шки структури, казва бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, сега почетен председател на ВМРО-Народна партия, цитиран от македонския вестник „Дневник“.

Смятам, че и за Сърбия, и за Македония, и за албанските структури е жизненоважно веднъж завинаги да се приключи с тях. Макар че привидно националните и политическите интереси на тези три, ето, да ги нарека, нации или народа, са диаметрално противоположни, по същество и трите имат общ интерес. А той е борба срещу тези структури и да стане накрая възможен истински демократичен живот в трите държави.

Ако се окаже, че тази афера е истина (публикуваното досие на бивш сътрудник на югославската държавна сигурност с псевдонима „Ибър“ – албанец, вербуван от югославските служби и внедрен сред албанците; говори се, че това е Али Ахмети, бивш командир на Армията за национално освобождение), само ще се потвърди, че и сърбите, и македонците, и албанците са постоянно манипулирани от тези стари югославски структури. И борбата трябва да бъде единна в тази насока, казва Георгиевски.

Той коментира това в отговор на въпрос дали може да се направи сравнение между кризата в Македония през 2001 г. и случващото се сега, за възможно повторно активизиране и създаване на криза в региона от страна на старите структури.

Не мога да се съвзема от шока от вероятността досието „Ибър“ да е истина каза Георгиевски.  Въпросът е, че може да се окаже, че част от ръководството на Армията за национална освобождение (АНО) са били сътрудници на службите на бившата УДБА.

Още по темата
Шокът за мен е огромен, защото излиза, че тогавашното правителство на ВМРО-ДПМНЕ и на Демократичната партия на албанците (ДПА) е свалено практически с военен преврат. Затова е огромно любопитството да се изясни докрай дали всичко това е истина... Първо, от позицията на една нова и демократична Сърбия. Второ, предвид вътрешноалбанските отношения, които трябва да изяснят самите албанци. И третият аспект са отношенията, които очевидно трябва и самият НАТО да изясни, защото се поставя въпросът дали е възможно това (кризата в Македония през 2001 г.) да е най-голямата игра, подготвена и пласирана на съюзниците от НАТО от югославската УДБА. Защото в тази криза те застанаха изцяло на страната на АНО и на Али Ахмети, казва Георгиевски.

Ако се потвърди достоверността на досието, ще е очевидно, че Сърбия е била сериозно замесена в македонската криза през 2001 г., казва бившият македонски премиер. Той обаче уточнява, че няма предвид демократичното ръководство на Сърбия. Като пример посочва своя среща в началото на 2001 г. с премиера Зоран Джинджич и вътрешният министър Зоран Живкович, на която му е била предадена информация, че в Македония се готви бунт на албанците. Абсолютно съм убеден, че тогавашното сръбско ръководство начело с Джинджич не стои зад тази операция, казва Георгиевски.

Бившият македонски премиер отхвърля тезата, че зад конфликта в Македония през 2001 г. не стоят сръбските тайни служби, а Георгиевски си търси алиби за това, че зад идеята за подялба на Македония стоят той и Арбен Джафери, послужили си за тази цел с „контролиран конфликт“.

Идеята за размяна на територии дойде много по-късно, казва Георгиевски. Тази идея практически не беше моя лична и в нея участие имаха най-малко трима държавни функционери – Борис Трайковски, Стоян Андов и аз. Тази идея се появи, след като кризата се разгоря и бяхме изправени пред факта, че международната общност стои фактически зад албанците, обяснява почетният председател на ВМРО-НП.

*UDBA: Uprava državne bezbednosti – югославската тайна служба за държавна сигурност

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
пародия в заплати !! преди 13 години
Каква е работата на хилядите ЧЧЕНГЕТА от "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ" след като нито един от тях не защитава и не се бори в защита на БЪЛГАРСКИЯ език на когото се посяга ЕЖЕДНЕВНО ОТ МАКЕДОНЦИ И ВСЯКАКЪВ ВИД *** ?
15
3
 
4
 
! Отговори
Македонче преди 13 години
Шизофреничар е !!!
14
1
 
5
 
! Отговори
олеле преди 13 години
Ако наистина "международната общност стои фактически зад албанците",това не е добре за останалите страни от полуострова,и за нас.
13
5
 
3
 
! Отговори
MI-6 преди 13 години
Абе, че ЛюБчо е цицал и от сръбска УДБА, и от груцката ХИС, и от българскта ДС, и от албанската СИГУРИМИ - за това няма никакво съмнение! Не случайно е взел и български паспорт (а дали няма и гръцки паспорт?!) за да се подсигури при евентуално повдигане на обвинение за корупция в особено големи размери! Не е случайно, че в Благоевград живее при бивш директор на българската БалканБанк - ДС-банката за обслужване на юго-ембарговата контрабанда!
12
2
 
6
 
! Отговори
ИЦО преди 13 години
УДБА винаги е действал и сега действа на 100% обороти.Тези дани или тези неща кадето се говорят сега да не би аз да ги измислям и казвам.УДБА разбира се.Но целите на УДБА на всякаде се провалиха с исклучение на ФЮРОМ кадето с и на власт.
11
2
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Пич,след януари 1945 във вардарска Македония се живее много зле. УДБА много добре знае че "сите" са българи и малко албанци,които поради нивото си успяват да се размножат доста до днешно време. И самите българи си знаят че са българи и това ги мъчи много, заради промивката на мозъка и избиването на интелигенцията особено през годините след 1945.
10
5
 
6
 
! Отговори
anti преди 13 години
Айде де, сигурно и на него УДБА му е подшушнала идеята да раздели Македония с албанците ? Много елементарно да се оправдава за неща, когато той беше премиер и всичко зависеше от него, вкл. и контрола на службите, които се ръководеха ако не се лъжа от българофилката Доста Димовска. А, да, и сигурно УДБА е накарала НАТО и западните държави да застанат зад албанците, според Любчо. Това ми звучи прекалено наивно, едва ли има трезво мислещ човек който да му повярва.
9
7
 
4
 
! Отговори
Tpaкиeц преди 13 години
След като и в момента УДБА дърпа конците в Македония, то през 1998-2002 трябва да ги е дърпало още по-силно и ефективно! А пък тогава ЛюБчо беше премиер - значи и на него яко са му дърпали конците и съответно пълнели гушката с комисионни и рушвети! Ама за това "наш" ЛюБчо не иска да говори и само се хили луциферски!
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
умните хора като Георгиевски са малко,лошо е,че и като говорят малко хора ги разбират
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Научи се да пишеш по-добре на македонски,щом си македонец!Не политици,а политикери!
6
6
 
9
 
! Отговори
Makedonija преди 13 години
А бе и ас това се питам...Кога беше на власт беше зафатен со продажба на телеком и на окта т.е ко колко провизиа ке му даде.Политици..секаде са исти гомна.Грехнио народец наш
5
10
 
9
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
ама га яде кифтетата ни рива, а, люПчо, пиле ненагледно? що не го каза тва, докато нещо зависеше от тебе, ами изчака да станеш "бугарин" и да излезеш от политиката, за да си кажеш истината? мерси, ама няма за какво! сега с тия изказвания любчо само вреди на нас и нашата кауза, понеже цяла македония плюе бугараша георгиевски и го счита за предател. мечешки услуги не щем!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kratko i qsno UDBA=SUDBA NA VARDARSKA MAKEDONIQ a zombiranoto naselenie "rupa li rupa"
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тоя не стана ли бугарин ?
2
39
 
6
 
! Отговори
Кресна преди 13 години
Това малоумно ***, бугароманчето Георгиевски заедно с албанските екстремисти се опитаха да хвърлят Македония в гражданска война преди години и не знам как още някой не му е сложил коршума в челото. СМЪРТ ЗА ***
1
5
 
31
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Любчо какво се прави на чалнат? То не остана на някой да не му е ясно ,че всичко в БЮРМ се дирижира от сръбската УДБА и техните агенти в Скопие . Той като беше премиер какво направи срещу тях , вестник ли им закри или телевизия, нищо . А сега ауу имало удбаши в БЮРМ. Лошото ,че и у нас са същите кукловоди като Гоце и неговите московски господари.